Čezsoča, vasica, poleg katere Soča šumi

0
445

Ne daleč od Bovca, pod hribom Polovnik, leži vas Čezsoča. Reka Soča teče neposredno mimo vasi, zato je tu idealno izhodišče za vse vodne aktivnosti na smaragdni lepotici, tako kot tudi za ostale aktivnosti, ki privabijo obiskovalce v ta prelepi konec doline Soče.

Bovška kotlina, Fotografija: David Štulc Zornik

Rafting, kajak, supanje, kolesarjenje, ribolov, pohodništvo, sup joga. Kaj boste izbrali vi?

Spust z raftom po smaragdni reki Soči je eno najbolj priljubljenih doživetij. Namenjeno je vsakomur, ki želi občudovati osupljivo naravo in se predati nepozabnemu doživetju na vodi. Lahko pa se odločite tudi za kajak in se naučite samostojno veslati. Za to so vam na voljo usposobljeni lokalni vodiči.

Tudi izkušeni navdušenci nad tem športom lahko tukaj doživite obilico športne zabave. Lepo sta urejeni vstopno-izstopni mesti Čezsoča in Vodenca, kjer lahko pričnete svojo dogodivščino na tej alpski lepotici.

Lahko se odločite tudi za aktivnost, ki je primerna za vse družinske člane in obiskovalce vseh starosti. Supanje je vedno bolj zaželen šport, na Soči, pri vasi Čezsoča, pa se lahko odločite preizkusiti tudi v sup spustu in z vodnikom uživate v tem SUP-er doživetju ali se sprostite ob posebni sup jogi.

Okolica Čezsoče na Bovškem je tudi idealen kraj za ostale aktivnosti na prostem. Lahko se podate po pohodniških poteh, se odločite za kolesarski izlet. Na voljo so vzponi, na katerih se boste dvignili nad dolino in uživali v razgledih, lahko pa se odpravite na izlet v prijetni senci Polovnika ob reki Soči. Sami ali v izbrani družbi, narava vas bo očarala.

Kajak na Soči, Fotografija: Nea Culpa, Jošt Gantar

Joga na Soči in ob njej

Edinstveno lepoto narave so prepoznali tudi ustvarjalci filma Zgodbe iz Narnije, ki so ob Soči posneli nekaj razburljivih prizorov znamenitega filma. Svojo sanjsko zgodbo lahko v teh krajih doživite tudi vi in se podate s kolesom ali peš po krožni poti Narnia, ki pelje iz centra Bovca mimo Čezsoče, po prodiščih reke Soče proti veličastnemu slapu Boka, od tam pa nazaj proti Bovcu, mimo golf igrišča Bovec in žičnice Kanin do Bovca.

V bližini tečejo kar vse tri daljinske pohodniške poti, ki vodijo skozi dolino Soče. Podajte se na pot Juliana Trail, Alpe-Adria Trail ali Pot miru. V bližini vodi tudi Soška pot, ki povezuje čarobno Trento z Bovcem. Prepustite se lepotam, miru in čistemu zraku, v sklopu Poti miru pa spoznajte tudi dediščino prve svetovne vojne, ki je močno zaznamovala celotno dolino Soče.

Za kolesarske navdušence je v bližini speljana nova krožna kolesarska pot Juliana Bike, vzpnete pa se lahko tudi na Jablanco, s katere se lahko usmerite do 200 višinskih metrov višje ležeče razgledne točke pri plazu na pobočju Javorščka. Tudi s kolesom po dolinskih cestah in poteh je dan lahko prijeten, še posebno, če se v vročih dneh odločite za postanke ob Soči, kjer se lahko osvežite in si naberete novih poti za kolesarski povratek do izhodišča.

Kdaj pa kdaj se je dobro tudi ustaviti. Takrat je joga kot nalašč za vse, ki bi radi doživeli mir, raztegnili mišice in se napolnili z energijo. Prepustite se lokalnim inštruktorjem joge, ki poznajo najlepše in najbolj skrite kotičke ob reki Soči.

Dolina Soče ponuja številna adrenalinska doživetja, Fotografije: Hannes Klausner

Brez hrane pri aktivnostih ne gre. Obiščite ponudnike z lokalno kulinariko in okusite domače jedi s čompami in skuto, bovškim ovčjim sirom, za sladico pa si privoščite slastne bovške krafe.

Dolina Soče je raj za turiste, a je še vedno močno povezana s tradicijo. Nanjo v Čezsoči spominjajo tudi Kmečke igre, na katerih se v različnih kmečkih opravilih vsako leto pomerijo ekipe iz vse Slovenije. Žal se jih letos zaradi epidemiološke situacije ne morete udeležiti, zato vsi komaj čakamo, da bodo zopet na koledarju dogodkov.

Za marsikoga iz mestnega okolja so kmečka opravila in dela, ki so predstavljala vsakdanjik naših prednikov, popolna novost, za številne pa le še bled spomin na mladost. Ko se ustavite in navežete stik z domačini, vam ti povejo zanimive zgodbe. Pesem, ki se je ohranila prav po ustnem izročilu, njen avtor pa je žal neznan, opiše Čezsočo, kamor vas vabimo na oddih in umik od mestnega vrveža.

Za dobro počutje turistov in domačinov v Čezsoči in ob sami reki Soči skrbi Turistično društvo Čezsoča, ki vsako leto organizira čistilne akcije, ureja poti, pozdravne table in sadi rože po vasi. Vsako leto organizira prireditve, in sicer: Kmečke igre, kresovanje, nočni pohod na Polico in pustovanje. Na žalost zadnji dve leti ni bilo prireditev zaradi razmer s covidom-19. Letos je TD Čezsoča prejela priznanje v obliki denarne nagrade od Občine Bovec za uspešno delovanje v preteklih letih.

Delovanje TD Čezsoča lahko spremljate na facebook strani – TD Čezsoča.

Čezsoča vasica slovenska si ti,

razdeljena med hribe na koščeke tri.

Na levi Polovnik, na desni Rombon,

v vasici pa cerkvica je Sveti Anton.

Na Javorščku zvezda rudeča stoji,

poleg naše vasice pa Soča šumi.

V cvetju je drevje, ko pride pomlad,

veselo je v jeseni, ko zrel je vsak sad.

Za vse informacije nas obiščite v TIC Bovec, Trg golobarskih žrtev 22, 5230 Bovec.

T: 05 30 29 647

E: info.bovec@dolina-soce.si

Navdih za dogodivščine po svojih željah poiščite na www.dolina-soce.si.

 

 

Prejšen članekSkoki z mostu v Kanalu
Naslednji članekBukovniško jezero z energijskimi točkam

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here