Digitalizacija v čebelarstvu Kozmus

0
117

Naše čebelarstvo stoji na Pilštanju, v občini Kozje, kjer čebelarimo s približno 100 čebeljimi družinami. Ob domači hiši je čebelnjak, za pridelavo sortnih medov imamo dve prevozni enoti, ki ju prestavljamo po Kozjanskem glede na prognostično oceno paše v določenem časovnem obdobju.

V zadnjem obdobju smo čebelarstvo digitalizirali in odločitev, da gremo v to smer, se je kljub nekaterim začetnim dvomom izkazala za zelo pravilno. Digitalizacija nam omogoča, da imamo ažurnejše podatke o stanju čebeljih družin, zanimivejši program za obiskovalce čebelarskega turizma ter da so naši izdelki potrošnikom hitreje in enostavneje dostopni. Proces se je pričel pred približno 10 leti in se še nadaljuje, saj je na trgu vse več produktov, ki imajo potencial tudi v čebelarstvu

Prevozni čebelnjak, iz katerega avtomatska čebelarska tehtnica vsakodnevno pošilja podatke o skupni teži panja in temperaturi ter relativni zračni vlagi v okolici panja.

Panjska tehnica v prevoznem čebelnjaku

Veliko časa zahteva pregledovanje čebeljih družin. Večinoma so pregledi nujni in jih ni mogoče nadomestiti, nekateri med njimi so le rutinski, s katerimi ugotavljamo stanje čebeljih družin in zalogo medu. V ta namen se v zadnjem obdobju razvijajo številni pripomočki in naprave, ki čebelarjem nudijo dodatne informacije o stanju čebeljih družin. V našem čebelarstvu uporabljamo panjske tehtnice, ki nam vsak večer avtomatsko sporočajo podatke o teži panja, relativni zračni vlagi in temperaturi na posamezni lokaciji. Na podlagi teh podatkov lahko hitro sklepamo, ali so čebele določen dan imele dobro ali slabo pašo, ali so jim vremenske razmere nudile pogoje za delo ter koliko imajo skupnih zalog medu. Na ta način enostavno ocenimo, ali čebele na določeni lokaciji potrebujejo našo pomoč ali lepo nabirajo med in našega posega ne potrebujejo. Ko se posamezna paša konča, to hitro ugotovimo in tako lažje načrtujemo točenje medu. Tehtnico uporabljamo že več kot 10 let in čebelarjenje brez nje si danes težko predstavljamo.

Virtualna očala s čebelarskimi filmi so zanimivi za najmlajše, a tudi starejše.

QR-očala za obiskovalce čebelarskega turizma

V letu 2016 je bilo naše čebelarstvo certificirano kot odličen ponudnik čebelarskega turizma. Za različne skupine obiskovalcev imamo poseben program, v okviru katerega jim predstavimo naše čebelarstvo, jim razložimo, kaj počnemo, ter jim ponudimo v degustacijo in nakup naše čebelje pridelke in izdelke.

Med letoma 2016 in 2020 je naše čebelarstvo sodelovalo v projektu Drugačen pogled, v okviru katerega smo v sodelovanju s Turističnim društvom Pilštanj nabavili virtualna očala za prikaz čebelarskih filmov, ki jih je za promocijo slovenske pobude, da 20. maj postane svetovni dan čebel, pripravilo naše ministrstvo za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano. Enega izmed teh filmov so posneli tudi v našem čebelarstvu, zato sedaj obiskovalcem z veseljem pokažemo različne čebelarske virtualne filme. Ne le za najmlajše, tudi za starejše in upokojence so ti filmi izjemno zanimivi in gledalci se ob njih zelo zabavajo. Zaradi tega so ogledi našega čebelarstva bolj zanimivi, kar je še posebno pomembno, kadar nas obiščejo otroci, katerim je ta tehnologija še posebno domača.

Spletna stran čebelarstva Kozmus po novem vključuje tudi spletno trgovino za prodajo čebeljih pridelkov in izdelkov.

Spletna trgovina za naše kupce

V obdobju, ko je bilo naše gibanje omejeno zaradi pandemije covida, so naši zvesti kupci pogosto spraševali, ali jim lahko izdelke pošljemo po pošti. Porodila se nam je ideja, da obstoječo spletno stran nadgradimo v spletno trgovino in se s tem približamo kupcem. Odločitev se je kmalu izkazala za zelo dobro. Za veliko strank je zelo enostavno, da z nekaj kliki, pogosto kar po telefonu, naročijo naše izdelke na dom. Velikokrat nas kupci sprva obiščejo na domu, potem pa, ko jim določenega izdelka zmanjka, ga enostavno naročijo po spletu. Poleg tega imamo na spletu izdelke dobro opisane, zato se lahko pred nakupom dobro informirajo, kateri je najboljši zanje.

Zaključek

Digitalizacija ima pogosto prizvok visoke računalniške tehnologije, ki jo je težko vpeljati v vsakdanja opravila in rutino, vendar ni čisto tako. Izbira različnih izdelkov je res velika in pomembno je, da smo zanje odprti in da jih sproti spoznavamo. Med vsemi se pogosto najde tudi kakšna rešitev, ki je zanimiva skoraj za vsakogar in vsako dejavnost. Najbolje pa je, da se skoraj vsako rešitev lahko prilagodi našim potrebam in nam s tem nudi, kar najbolj potrebujemo.

Besedilo in fotografije: Čebelarstvo Kozmus

 

 

Prejšen članekJamski turizem in digitalizacija
Naslednji članekDigitalna postaja na gradu Sevnica

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here