Brezplačni digitalni pomočnik

0
141

Piše: Katja Beck Kos, Rajzefiber

Kaj ko bi imeli pomočnika, ki bi nam pomagal pri pisanju poročil ali morda predlagal kako izvirno novoletno čestitko za naše partnerje ali kar naštel nekaj idej za prihodnji dogodek? Nekoga, ki dostopa do vesoljne baze podatkov svetovnega spleta in je izjemno hiter pisec besedil – le nekaj trenutkov potrebuje za eno stran. Mislim na Chat GPT.

Še vedno je na voljo brezplačna različica, do katere lahko dostopate tukaj https://chat.openai.com/, priporočam, da jo preizkusite.

Za Festival sprehodov pripravljamo poročilo, in ker po vseh letih ne bi spet radi pisali v podobnih stavkih, preverim, kaj mi ponudi ChatGPT: zastavim mu vprašanje t. i. ‘promt’ ki se glasi:  »Pozdravljen! Pripravljam poročilo za to leto za Rajzefiber, bi mi lahko pomagal napisati nekaj o Festivalu sprehodov?« In takoj prejmem lepo sestavljen sestavek, ki v veliki meri drži.

ChatGPT:

»Seveda, z veseljem vam bom pomagal pri pripravi poročila. Začnimo z nekaj informacijami o Festivalu sprehodov za letošnje leto za Rajzefiber. Spodaj je predlog besedila, ki ga lahko vključite v poročilo:

Festival sprehodov 2023: Povezovanje skozi korake

Rajzefiber je tudi letos uspešno izvedel Festival sprehodov, dogodek, ki je bil namenjen povezovanju skupnosti in spodbujanju zdravega načina življenja. Festival je potekal od [datum začetka] do [datum konca] in je privabil številne udeležence iz različnih starostnih skupin.

Glavni cilj festivala je bil spodbujati telesno aktivnost in omogočiti sproščeno druženje ter spoznavanje lepot lokalnega okolja. Med dogodki smo organizirali različne sprehode po okoliških poteh, ki so vodile do naravnih znamenitosti in kulturnih točk v naši skupnosti.

Katja Beck Kos in Janja Viher sta na Dnevih slovenskega turizma 2023 turističnim društvom predstavili uporabnost Chat GPT pri vsakodnevnem delu. Na zabaven način.

Poudarki Festivala:

  • Raznoliki sprehodi: Ponudili smo široko paleto sprehodov, prilagojenih različnim stopnjam telesne pripravljenosti. Od družinskih sprehodov do zahtevnejših pohodov smo želeli zagotoviti nekaj za vsakogar.
  • Interaktivne delavnice: Poleg sprehodov smo organizirali tudi interaktivne delavnice, na katerih so udeleženci lahko pridobili nova znanja o okolju, zdravju in trajnostnem načinu življenja.
  • Skupnostno sodelovanje: Festival je bil priložnost za povezovanje lokalnih podjetij, organizacij in posameznikov. S sodelovanjem smo krepili skupnostne vezi in spodbujali trajnostne pristope.
  • Zavedanje o zdravju: Festival sprehodov je bil tudi priložnost za osveščanje o pomenu redne telesne dejavnosti za zdravje. Organizirali smo predavanja in delavnice s strokovnjaki s področja zdravja in gibanja.

Rezultati in odzivi:

Festival sprehodov 2023 je presegel naša pričakovanja, saj smo zabeležili večjo udeležbo in pozitivne odzive udeležencev. Dogodek je prispeval k povečanju ozaveščenosti o pomenu telesne aktivnosti in krepitvi skupnosti. Zahvaljujemo se vsem, ki so sodelovali in prispevali k uspehu festivala.«

ChatGPT torej najde kar precej pravilnih podatkov v bazi podatkov (baza, do katere dostopa, premore podatke samo do januarja 2022, kar sam tudi opozori), vendar kar precej stvari tudi ni resničnih oziroma ne drži. Kljub temu samo besedilo nudi dobro zastavljeno in primerno oblikovano izhodišče, ki z nekaj popravki lahko predstavlja del pravega poročila.

Še vedno je na voljo brezplačna različica Chat GPT-ja, zato jo kar preizkusite.

Preizkusite tudi sami!

ChatGPT lahko v tem času uporabljamo tudi za generiranje idej za Festival sprehodov naslednje leto: na moj prompt »Kakšni pa bi bili tvoji predlogi za program Festivala sprehodov za naslednje leto?« poda kar 8 predlogov aktivnosti, od tega vsaj polovico takih, ki se jih še nismo poslužili in bi jih lahko umestili ter si s tem zagotovili nove ciljne skupine.

Posebej ga povprašam po tem, s katerimi aktivnostmi nagovarjati mlade do 25 let, in tudi tam postreže z dobrimi predlogi, med drugim vidi interaktivne aplikacije in ekstremne sprehode kot aktivnosti, ki bolj nagovarjajo mlade. S tem daje nam, ustvarjalcem programa Festivala sprehodov, nove uvide.

Tudi ko ga povprašam po podnaslovu Festivala sprehodov za naslednje leto, je uspešen:

  • »koraki v naravi, glasba v srcu: povežimo generacije,
  • odkrivanje poti: sprehodi, umetnost in zgodbe lokalnosti,
  • svež zrak, sveža perspektiva: Festival sprehodov 2024,
  • koraki skozi čas: ohranjamo tradicijo, raziskujemo prihodnost,
  • sprehod v skupnosti: združimo se, raziskujmo skupaj.

Izberite tistega, ki najbolje odraža cilje, vzdušje in vrednote vašega Festivala sprehodov za naslednje leto.«

Če vam kak odgovor ni všeč, ga lahko ponovno generirate s klikom na krogec pod odgovorom. Odgovor lahko tudi označite kot všeč mi je in ni mi všeč. Tudi na ta način se uči.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prejšen članek»Razumejo nas tisti, ki čutijo in razumejo družbeno odgovornost«
Naslednji članekVipavski Križ – slikovit kraj v osrčju Vipavske doline

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here