Festival Brežice, moje mesto

0
1267
Foto: TTA

V soboto, 24. junija, se začenja največji posavski festival: Brežice, moje mesto. Ta privabi v staro mestno jedro in na druge lokacije v brežiški občini vsako leto več kot 25.000 obiskovalcev iz vse Slovenije in od drugod.

Do nedelje, 2. julija, se bodo v okviru festivala zvrstile različne prireditve: ulični nastopi, koncerti priznanih glasbenih skupin in pevcev (Siddharte, Prljavega Kazališta, Nuše Derenda z gosti, Jana Plestenjaka in drugih), dejavnosti za otroke, grajske tržnice starin, športni izzivi, kot sta brežiški tek z olimpijskim prvakom Primožem Kozmusom in BMM marš iz Ljubljane do Brežic. Piko na i pa razgibanemu dogajanju doda posavska kulinarika, saj ji je v okviru festivala namenjenih kar nekaj promocijskih projektov, kot sta Kuhna na ulci in Dan kruha, vina in salam.

Dan kruha, vina in salam

Prav z Dnevom kruha, vina in salam se bo festival tudi začel. Na grajskem dvorišču bo mogoče pokusiti izjemne lokalne izdelke: domače salame, sir, kruh in posavsko vino. Dogodek je namenjen povezovanju turističnih društev, aktivov kmečkih žena, vinogradniških društev in salamarjev, ki s svojim delom in ponudbo pomembno prispevajo k turistični ponudbi občine. Na grajskem večeru se pokuša tudi Županovo vino, vzdušje pa popestrijo domači narodno-zabavni ansambli.

Nepogrešljiv del Dneva kruha, vina in salam pa je tudi vabilo k peki domačega kruha. Zvečer posebna komisija izbere kruh festivala, mojstrovino izpod rok domače, običajno ženske mojstrice.

Vivinih 25 let – Vse teče

Drugi dan festivala, v nedeljo, pa bo na brežiškem gradu prireditev Vivinih 25 let – Vse teče: nastop domačega mešanega pevskega zbora Viva. Projekt Vse teče, ki ga bodo izvedli ob svoji 25. obletnici, je nastal v sodelovanju s priznanimi skladatelji. Damijan Močnik, Andrej Makor, Tine Bec in Matjaž Predanič so za Vivo napisali zborovsko-instrumentalno delo, v katero so vpletene in povezane štiri skladbe. Podlaga za avtorske skladbe so literarna besedila slovenskih pesnikov (Kovič, Novy, Kuntner, Strniša), tematika pa je vezana na geslo zbora Vivat, crescat, floreat: Naj živi, raste in cvete.

U. L. L.

Prejšen članekPrižig kope velikanke v Oglarski deželi
Naslednji članekPolhograjska medena zgodba

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here