Festival solzic

Ta konec tedna (od petka do nedelje, od 19. do 21. maja) bo na Koroškem znova Festival solzic. Prireditev, ki je svojstven poklon koroški dediščini, tradiciji, naravi in ljudem, tokrat postavlja v ospredje – besedo. Najprej tisto negovano, Prežihovo, in tisto, ki je izjemna posebnost Koroške in se skriva za imenom bukovništvo. To je zapis življenja, kot ga je videl in doživljal preprost človek in ga je mogoče najti v prostoru med obronki Pohorja ter v Mežiški dolini in Podjuni. V ta namen bo na Strojni organiziran dvodnevni literarni tabor za šolarje in dijake iz Avstrije in slovenske Koroške. Prireditev pa bo pod imenom »Kres besed« postala vsakoletna.

Poleg Kotl’jade (priprava koroške enolončnice), Koroške tržnice (izdelki, pridelki, koroška izložba) in Kulturnega perpetuuma mobila v Kotljah, kjer so v ospredju literatura, folklora, glasba in pesem, posebni gostje pa letos prihajajo iz Benečije, Rezije in Đakova, bo v Kotljah tudi izhodišče za pohod v Pekel (avtentičen prostor iz Prežihove črtice Solzice).

Foto: Renata Picej

Peklenski sprejem s parklji in peklenskimi dobrotami pripravlja TD Solzice Ravne, ki vabi v Pekel v soboto ob 11. in 14. uri ter v nedeljo ob 15. uri; vsakokrat izpred Solzice velikanke v središču Kotelj.

V nedeljo ob 13. uri pa bo v Dravogradu, na sotočju treh koroških rek: Meže, Mislinje in Drave postavljena Milenijska fotografija – znamka fotografa Šime Strikomana iz Vodic. Gre za simboliko treh solzic velikank, začrtanih na travniku; vsaka zase je simbol ene od dolin, ki sestavljajo Koroško. Dobrodošli so vsi, ki se bodo z veseljem postavili v eno izmed solzic. Seveda sledi pogostitev!

Renata Picej

Prejšen članekPomlad je kot nalašč za izlet po Kraškem robu
Naslednji članekTuji organizatorji potovanj spoznavali slovensko turistično ponudbo