Gastronomija v času covida-19

0
572

Omejevalni ukrepi za zajezitev širjenja koronavirusa so pripeljali do spremenjenih prehranjevalnih navad, pri tem pa je nastalo kar nekaj novih gastronomskih trendov. Ob podobah raznašalcev, ki na kolesih na domove razvažajo tople obroke, se je marsikdo verjetno vprašal, ali novodobne generacije sploh še znajo kuhati. Poleg dostave hrane – kar po novem ponujajo tudi vrhunski slovenski kuharski mojstri – smo dobili tudi virtualne kuharske in izobraževalne projekte.

Poklic leta: dostavljalec hrane

Število restavracij, za katere dostavlja ekipa dostavljavcev Ehrane, se je povišalo za okoli 30 odstotkov. Sami so svojo ponudbo razširili tudi v Celju, ki se je tako pridružilo Ljubljani in Mariboru.

Tudi pri ponudniku dostave Wolt s sedežem na Finskem opažajo ogromno zanimanje za priključitev svoji platformi, tako da je trenutno aktivnih več kot 330 ponudnikov. Na dom vam lahko dostavijo tudi moko, žarnico, izdelke za nego otrok, elektroniko ali pralno masko ter kar nas najbolj veseli – celo knjige.

Chef UrošŠ drive home in virtualna kuharska šola

Tudi v Vili Podvin v teh čudnih časih niso pozabili na gurmane. Na dom vam pripeljejo obrok chefa UrošŠa, ki vam prek zooma pomaga pripraviti celo sobotno kosilo. Njegova kuharska šola je namreč zasnovana tako, da vas kuharski mojster vodi pri pripravi obroka. Pred kulinarično preizkušnjo vam domov pošljejo seznam potrebnih sestavin, potem pa vam ‘v živo’ pomagajo pripraviti sezonsko kosilo s tremi hodi (topla predjed, glavna jed, sladica). Za učenje sodobnih kuharskih tehnik ter spoznavanje zanimivih sestavin in vina bo treba odšteti 69 evrov.

Štefelinov krožnik ( Fotografija: Gault&Millau Slovenija )

Postanite chef za en dan

Inovativno ponudbo so pripravili tudi v z Michelinovim krožnikom nagrajeni restavraciji Galerija okusov. Pod geslom ‘Postanite chef za en dan in ustvarjajmo skupna kulinarična doživetja’ želijo gostom kulinarično izkušnjo pričarati kar doma. Ljubitelji kulinarike lahko pri njih naročijo štirihodno doživetje, ki ga doma le dokončajo, za kar ne potrebujejo kuharskega znanja. Priložijo namreč jasna grafična in slikovna navodila ter dodajo povezavo do videonavodil in videopozdrava ekipe. Cena štirihodnega menija znaša 34 evrov, naročite pa lahko tudi vinsko spremljavo. Dostavljajo v občine Žalec, Celje, Velenje, Šempeter, Vojnik, Laško.

Delavnica s chefom Urošem Štefelinom (Gault&Millau Slovenija )

Gault&Millau Slovenija s spletnim izobraževalnim središčem

Gault&Millau Slovenija kljub epidemiji nadaljuje svoje poslanstvo spodbujanja gastronomskih poklicev. Izobraževalni projekt Znanje pod kapo je dobil online različico. Med redne vsebine Znanja pod kapo online se uvrščata dve videodelavnici z vrhunskimi chefi, ki jima pri kuhanju pomagata dva dijaka. Na voljo sta tudi dva videoizbora vinskega spajanja za vsakega od krožnikov, objavljajo pa tudi izkušnje, ki so nam jih po kuhanju s chefom zaupali dijaki.

P. F.

Prejšen članek“Diši po čudežnem”
Naslednji članekGasparijeve slovenske narodne jaslice

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here