Jaslice v votlini 400 let stare lipe na Trški gori

0
810

Ob 400. obletnici Trške gore se je Turistično kulturno društvo Trškogorsko srce, ki s svojim poslanstvom ohranja kulturno dediščino na Trški gori, na pobudo umetnostnih kuratorjev odločilo postaviti jaslice v votlino 400 let stare lipe na Trški gori.

Projekt Trškogorske jaslice v lipi bo turistično, kulturno in etnografsko edinstven v Sloveniji. Turistično kulturno društvo je v ta namen pridobilo soglasje lastnika zemljišča župnije Št. Peter- Otočec in Zavoda RS za varstvo narave iz Novega mesta pod določenimi pogoji, ki jih bo društvo dosledno izpolnjevalo. Zavod je društvo pooblastil, naj poskrbi za nasledstvo obstoječih lip ob možnosti vegetativnega razmnoževanja obstoječe lipe, da bodo potomci njihovi genski kloni.

Društvo se je zavezalo, da bo poskrbelo za nasledstvo obsoječih lip

Jaslice bodo izdelane iz monolitnega hrastovega debla v enoviti jajčni obliki petkrat povečanega originala (2 m višine in 1,40 širine) patra Wolfganga Josepha Koglerja (1913–1993) iz kartuzije Pleterje kot lesena replika tople človeške družine, ki ni izgubila svojega nadnaravnega sijaja. Wolfgangova domovina, predvsem njegov rojstni kraj Eisenerz na avstrijskem Štajerskem, ki je središče jasličarske umetnosti in duhovnosti. Vseskozi je dihal in živel v jasličarskem okolju in s tem negoval otroško uboštvo v svojem srcu. Svojo duhovnost je udejanjal z izdelovanjem glinenih jaslic in križev. Vsaka njegova jaslična figura, v celoti ročno oblikovana, je bila unikatna. Izdeloval je vrsto družinskih jaslic. Svoje naročnike je presenetil s figurami njih samih z motiviko kmečkega dela in jih umestil med jaslične figure. Znamenite Koglerjeve jaslice še vedno postavljajo po cerkvah širom Slovenije. Na Trški gori pa bodo Koglerjeve jaslice postavljene prvič v deblu lipe, ki je simbol slovenstva. Obiskovalci Trške gore bodo lahko decembra in januarja v tihoti doživeli vso lepoto in bogastvo božičnih praznikov. Jaslice bodo razsvetljene s toplimi kristali in tiho ozvočene s 400 let staro glasbo, ki se bo senzorsko vključila ob približevanju.

Sveta družina

Turistično kulturno društvo Trškogorsko srce vas vabi na Trško goro k lipam, da bomo skupaj ohranjali kulturno dediščino Trške gore, kamor sodi tudi bogata slovenska jasličarska dediščina.

Kjer je največ zidanic na svetu

Trška gora nad Novim mestom je znana vinska gorica, kjer je na južnem pobočju glede na površino posejanih največ zidanic na svetu. Razprostira se med dvema gradovoma – Stari grad in Hmeljnik, na njenem vrhu, 428 m nadmorske višine, pa stoji znamenita romarska cerkev Marijinega vnebovzetja, ki jo je opeval že Valvasor. Vrh Trške gore ponuja čudovit razgled na Krško dolino, na Gorjance, proti Kočevskemu rogu, Straškim hribovjem in na dolenjsko prestolnico Novo mesto, ki jo objema zelena lepotica Krka z edinim rečnim gradom v Sloveniji, gradom Otočec. Trška gora je kraj bogate naravne in kulturne dediščine.

Trška gora se ponaša z največjim številom zidanic na svetu glede na površino

Leta 620, pred 400 leti, je dal stiški opat Jakob Reinprecht sezidati cerkev. Ob njej stojijo znamenite lipe, pod njimi pa kamnita miza. Ena od lip je stara 400 let in ima več kot 8 metrov obsega. Trška gora ima poetičen vpliv tudi na glasbene ustvarjalce, kot so skladatelj Marjan Kozina, znameniti harmonikar Lojze Slak, Henček Burkat, Franc Potočar in ne nazadnje skladatelj Danilo Bučar, ki je napisal opereto Na Trški gori s premierno uprizoritvijo 1936 leta v Šentjakobskem gledališču v Ljubljani. Trška gora sama po sebi vabi na kozarček božje kapljice, rujnega vinca, pridelanega z rokami pridnih Dolenjcev in zidaniške dobrote.

Jožica Verček

Prejšen članekPot miru od Alp do Jadrana – najboljša evropska projektna ideja 2020
Naslednji članekV Slovenijo kar dve nagradi Evropske mreže za kulturni turizem

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here