Rez Stare trte, najstarejše trte na svetu

0
978
Foto: Ciril Ambrož/www.staratrta.si

Obrezovanje trte je najpomembnejše strokovno opravilo v vinogradu, saj sta od njega močno odvisna rast in pridelek. Rez Stare trte na Lentu v Mariboru, ki bo jutri, 16. marca, ob 11. uri, pa je obenem tudi pomemben protokolarni dogodek, saj ob tej priložnosti mesto Maribor poklanja trtine cepiče izbranim prijateljskim mestom in občinam z vsega sveta.

V osrednjem delu starega mestnega jedra, na Lentu, pred Hišo Stare trte, domuje najstarejša trta na svetu. Žametovka oziroma modra kavčina je s potrjeno starostjo več kot štiristo let vpisana v Guinnessovo knjigo rekordov kot najstarejša trta na svetu, ki še vedno rodi žlahtne sadove.

Posadili so jo ob koncu srednjega veka, ko so Maribor oblegali Turki. Preživela je kljub srditim bojem med napadalci in branilci mesta, saj je bila zdajšnja Hiša Stare trte nekoč del mestnega obzidja. Trdoživki niso do živega prišli niti požari, ki so bili zaradi lesenih ostrešij in slamnatih streh v poznem srednjem veku precej pogosti, niti trtna uš, ki je pomorila večino preostalih trt, prav tako ne zavezniško bombardiranje mesta, ko je bila Hiša Stare trte delno porušena, a je rastlini uspelo preživeti.

Potomke Stare trte rastejo skoraj na vseh celinah in po številnih krajih v Sloveniji, Mariborski oktet in Neuvirtovi Štajerci pa so trti v čast posneli himno.

Jutrišnji rez in slovesno podelitev cepičev bo spremljal kulturno-etnografski program z mestnim viničarjem, vinskimi kraljicami, Malo pihalno godbo Neuvirtovi Štajerci, Akademsko folklorno skupino Študent in drugimi; obiskovalci prireditve bodo lahko tudi kupili cepljenke potomk Stare trte.

L. L.

Prejšen članekKamniške pravljične poti: Na grad, pravljice iskat! prihodnjo soboto
Naslednji članekZačenja se šesta sezona Odprte kuhne

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here