Pot miru od Alp do Jadrana – najboljša evropska projektna ideja 2020

0
561

Ustanova Fundacija Poti miru v Posočju je bila ustanovljena z namenom varovanja in predstavljanja nepremične kulturne dediščine iz obdobja prve svetovne vojne tudi na podlagi odlične izkušnje Kobariškega muzeja. Letos je minilo 20 let, odkar kot nevladna in neprofitna organizacija skupaj s partnerji in s pomočjo različnih evropskih projektov opravlja tudi študijsko-raziskovalno in izobraževalno dejavnost ter razvija kulturni turizem na čezmejnem območju Slovenije in Italije. Je nosilka ideje Poti miru in pod blagovno znamko Walk of Peace skupaj z občinami, turističnimi destinacijami in ponudniki, razvojnimi agencijami, muzeji, ZRC SAZU, ZVKD ter društvi razvija mednarodno zgodbo evropske Poti miru. Dediščina soške fronte je od leta 2016 uspešno umeščena na Unescov poskusni seznam.

Pot miru je med pohodniki izjemno priljubljena

Njeno glavno orodje za razvoj kulturnega turizma je Pot miru od Alp do Jadrana, ki se razvija že več let. S pomočjo strateškega projekta WALKofPEACE, sofinanciranega na Interreg Programu Italija-Slovenija 2014–2020, bo ideja drugo leto popolnoma zaživela kot čezmejni turistični produkt. Projekt traja od novembra 2018 do novembra 2021, njegova skupna vrednost je 2.893.176,00 EUR, vanj pa so poleg Fundacije, ki je idejni in vsebinski vodja, vključeni še vodilni partner Posoški razvojni center, ZRC SAZU, Mestna občina Nova Gorica, Javni zavod za upravljanje dediščine in turizem Pivka, Dežela Veneto, Razvojna agencija VEGAL iz Benetk, Agencija za turizem Dežele Furlanije-Julijske krajine (Promoturismo), Občina Ragogna in Agencija za kulturno dediščino Dežele Furlanije-Julijske krajine.

Pohodniška pot z vrednoto miru

Projekt WALKofPEACE zagotovo pomembno prispeva k skupnim čezmejnim aktivnostim za dolgoročno ohranjanje dediščine prve svetovne vojne ter krepitev njene vloge za razvoj trajnostnega kulturnega turizma. Nedavno je bila ideja nagrajena z nazivom ‘najboljša evropska projektna ideja leta 2020’ med vsemi projekti evropskega Programa Interreg. Mednarodno strokovno komisijo in javnost je najprej prepričala ideja transnacionalnega sodelovanja na temelju skupne zgodovine prve svetovne vojne, ki danes združuje nekdaj sprte narode in si prizadeva za širjenje vrednote miru, prijateljstva in razvoj novih priložnosti. Zmagali pa so tudi zaradi dobre predstavitve srži projekta s kratkim promocijskim filmom in inovativno gledališko predstavo.

Poti miru v Posočju je bila ustanovljena z namenom predstavljanja kulturne dediščine iz obdobja prve svetovne vojne

Največji rezultat projekta, 520 km dolga, urejena in označena trasa Poti miru od Alp do Jadrana, je razdeljena na 33 odsekov, z začetkom v Logu pod Mangartom in koncem v Trstu. Pot vse od Julijskih Alp čez Brda in Kras do Jadranskega morja umirja ritem časa in vabi k oddihu ali razmisleku. Sto let po soški fronti, enem največjih bojevanj človeka v visokogorju, Pot miru povezuje zgodovinsko dediščino in naravne lepote. Ob Soči, eni najlepših alpskih rek na svetu, po vrhovih z osupljivimi razgledi, na območju Triglavskega narodnega parka, v slikovitih krajih, kjer je mogoče prenočiti, se okrepčati z lokalnimi dobrotami in spoznati današnji utrip, po poteh med kraškimi travniki in briškimi vinogradi, vas bo prevzel mir, ki za te kraje ni bil vedno samoumeven. Pot miru ponuja raznovrstne pohodniške izzive, dinamične daljinske preizkušnje za kolesarje, družinska popotovanja po muzejih na prostem in urejenih kavernah ter vznemirljivo raziskovanje in potovanje po času. Zanimanje obiskovalcev za izlete po posameznih delih Poti miru in obisk njenih glavnih znamenitosti je vedno večje. Opaziti je tudi porast vodenih izletov. Letos predvsem po zaslugi slovenskih gostov, ki so množično obiskovali točke na Poti miru in odkrivali njeno bogastvo. Zagotovo se bodo vrnili, ker je ostalo še veliko, kar je mogoče odkriti in doživeti.

Cerkev Svetega Duha na Javorci

Kulturni turizem je velika dodana vrednost drugim turističnim aktivnostim, kot so outdoor dejavnosti, gastronomija, družinski izleti v naravi … Ta dodana vrednost privablja tudi zahtevnejše goste, ki iščejo posebna doživetja, podaljšuje bivanje obiskovalcev ter pomembno prispeva k podaljšanju turistične sezone s poletne tudi na spomladansko in jesensko. Prav slednja je lahko rajska za pohodnike. Slovensko-italijanska Pot miru od Alp do Jadrana se, z vsem, kar ponuja, pridružuje dobrim praksam iz Evrope, ki v svojo ponudbo in promocijo vključujejo tudi dediščino prve svetovne vojne: Dolomiti v Italiji, Ieper in območje Flanders Fields v Belgiji ter Verdun v Franciji.

Jasmina Urbančič

Fotografije: Arhiv Ustanove „Fundacija Poti miru v Posočju“

 

Prejšen članekPravljični parki TELE-KA-LAND vas še vedno pričakujejo
Naslednji članekJaslice v votlini 400 let stare lipe na Trški gori

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here