Kako povezati ljubljanski simbol in kulinariko?

Snovalec 2017: Legenda o pehtranu in zmaju

0
1732
Foto: Foto Video Coppo di Marco Coppo/www.slovenia.info

Morda vas zanima, kaj imata skupnega pehtran in zmaj? Veliko! Po legendi je zelo ranjeni argonavt Jazon po boju z zmajem z Ljubljanskega barja hitro okreval prav po zaslugi čudežnega zelišča – pehtrana. Zato se je pehtrana oprijelo ime zmajevo zelišče. Ker je zmaj prepoznaven simbol Ljubljane, pa se je rodila zamisel o posebnih kulinaričnih spominkih, ki bi združili pehtran in zmaja.

Gastronom Jean Anthelm Savarin je nekoč zapisal, da odkritje nove jedi osreči človeštvo veliko bolj kot odkritje nove zvezde. Verjamemo, da zapisano velja tudi za pijače.

Odkritje zmajevega zelišča

Začelo se je, tako kot skoraj vse dobre stvari, po naključju. To je hotelo, da smo z ekipo, ki sodeluje pri razvoju maskote Slovenije (kokoške Fani), raziskovali maskoto Ljubljane: zmajčka Ljuba. Nekega dne pa smo ugotovili, da Ljubljana ob vseh lepotah in možnostih, ki jih ponuja, nima enotno prepoznane kulinarične posebnosti, ki bi povezala mesto in njegovo maskoto ter povečala njuno prepoznavnost na turističnem kulinaričnem zemljevidu.

Ko smo se lotili raziskovanja morebitnih povezav med maskoto mesta in kulinariko, se je skoraj obenem zastavilo tudi vprašanje: Ali mogoče obstaja zmajevo zelišče?

Ob odkrivanju zaprašenih listin, guglanju, obisku številnih muzejev in grajskega zeliščnega vrta  smo naposled odkrili, da zmajevo zelišče resnično obstaja in da nas povezuje tudi s slovensko kulinarično tradicijo. Zmajevo zelišče je namreč – pehtran.

Pijače in izdelki iz pehtrana

Z vsakim dnem, ki smo ga namenili raziskovanju povezave pehtrana in maskote Ljubljane, smo se bolj in bolj zavedali pomena odkritja zmajevega zelišča za razvoj in prepoznavnost ljubljanske in v določenih segmentih tudi širše regijske kulinarike. Tako smo sklenili ustvariti izdelke iz pehtrana.

Glavni nosilec serije pehtranovih izdelkov je vrhunsko žganje z izrazito pehtranovo aromo, katere esenco začutimo v vsakem požirku. Žganje ima tudi prelepo zeleno barvo, ki ga povezuje z maskoto Ljubljane, zmajčkom Ljubom.

Poleg žganja smo razvili tudi zmajev vinski liker, imenovan Dragon Dreams (Zmajeve sanje), ki z mehkim in čudovitim okusom prepriča še tako zahtevne goste.

Sledili jima bodo še številni drugi izdelki, kot so voda z okusom pehtrana, zmajevi čaji, različni zmajevi piškoti in še veliko drugih zmajevih dobrot.

Dejstva o pehtranu in slovenska kulinarična posebnost

Pehtran poznamo in ga uporabljamo že več tisočletij. Najstarejši ohranjeni zapisi o njem so iz Kitajske iz drugega tisočletja pr. n. št. K nam so ga iz arabskega sveta prinesli Rimljani. V srednjem veku so z njim zdravili tudi neprijetne učinke ugrizov kač in drugih plazilcev, učinkoval pa naj bi tudi kot talisman in zaščita pred zmaji, zato se ga je prijelo tudi ime zmajevo zelišče.

Popotniki in romarji so si z njim natirali utrujene noge in ga dajali v obuvala. Zaradi rahlega antiseptičnega učinkovanja je pehtran uspešno preprečeval okužbe stopal.

Zdaj se pehtran uporablja kot ljudsko zdravilo za povečanje teka, lajšanje prebave in pospeševanje izločanja žolča. Učinkuje protivnetno, rahlo odvaja vodo in pomaga proti različnim parazitom. Uspešno blaži zobobol. Vsebuje veliko antioksidantov.

Je pa tudi ena najbolj znanih začimb v svetovni kulinariki. V francoski kuhinji ima častno mesto, saj je skupaj s timijanom, drobnjakom, krebuljico in peteršiljem del mešanice svežih ali posušenih zelišč »fines herbes«. V evropski kuhinji je tudi nepogrešljiva sestavina holandske in bernske omake. Pehtran v maslu ali skuti dodajajo na zelenjavo, kuhane in pečene ribe ter zrezke. Dodajajo ga marinadam in kisom za vlaganje. Je zelo znana in priljubljena začimba za solate, zeliščne namaze, zeliščna masla in različne omake. Uporablja se za aromatiziranje kisa, vina in gorčice. Zanimiv okus dobi tudi oljčno olje z vejico pehtrana.

Marsikdo pa ne ve, da je uporaba pehtrana v sladkih jedeh posebnost slovenske kulinarike v svetovnem merilu. Le kdo ne pozna edinstvenih jedi, kot so pehtranova potica, štruklji in narastki? Pehtran sicer zaradi dobrega učinka na prebavo dodajajo tudi grenčicam in ga uporabljajo kot aromatično začimbo v vinu in drugem alkoholu.

In prav zadnje je bilo naš navdih za začetek zgodbe s stvaritvijo, za katero upamo, da bo nekoč postala zaščitni znak Ljubljane.

Lana Urbančič Rak, Aleš Pevc

Razlaga znaka
Dejstva in spoznanja o povezavi pehtrana in zmaja smo vtkali v Legendo o zmaju in pehtranu, ki se odraža v znaku, ki spremlja vse izdelke iz serije. Znak zmaja v ščitu, obrobljenega s pehtranom, pomeni povezavo pehtrana kot talismana pred zmaji, hkrati pa pomeni tudi grb, ki ga povezuje z mestom Ljubljana. Zmaj v grbu je seveda narejen po navdihu najbolj znane podobe ljubljanskega zmaja z Zmajskega mostu. Naša vizija za izdelavo vrhunskih izdelkov pa se odraža v kroni na vrhu grba.
Legenda o zmaju in pehtranu
Pred davnimi časi je Jazonu in argonavtom prekrižal pot velik in mogočen zmaj, ki je živel na Ljubljanskem barju na obrobju zdajšnje Ljubljane. Jazon se mu je pogumno postavil po robu in se dolgo bojeval z njegovimi ognjenimi zublji. Po dolgem boju je premagal zmaja in ta je poražen pobegnil pod grajski grič. V boju je bil Jazon huje ranjen, zato so na pomoč poklicali najboljšega zeliščarja. Ta je Jazonu predpisal čudežno zelišče pehtran, po katerem je Jazon hitro okreval in s svojo posadko nadaljeval pot. Vest o Jazonovi ozdravitvi je dosegla številne ljudi in meščani so po zeliščarjevem receptu začeli pripravljati pehtranov eliksir za utrujene romarje in popotnike, ki so v mestu iskali oddih in počitek. Od tistih dni je pod Zmajskim mostom preteklo že veliko vode in zeliščarjevi zapiski z recepti so se izgubili. Na srečo pa so znameniti mojstri priprave pijač med raziskovanjem tradicionalnih postopkov znova odkrili recept za znameniti pehtranov napoj in ga Jazonu v čast poimenovali Dragon Fire (Zmajev ogenj).
Prejšen članekTekmovanje v kuhanju Firštovega golaža
Naslednji članekSladka Istra vabi v Koper

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here