Tekmovanje v kuhanju Firštovega golaža

0
1147
Foto: www.visitkamnik.com

O dolini Kamniške Bistrice in eni njenih posebnosti, Firštovi mizi, je pisal že J. V. Valvasor: »Kamniška Bistrica (Kamenska Bistrica) izvira dve milji nad mestom Kamnikom in v visokem zasneženem gorovju. Blizu izvira je narava sama ustvarila čudovit most … Pri omenjenem mostu je redkost, ki je na gori označenem bakrotisku vidna. Niže spodaj stoji namreč kamnita plošča, na kateri obedujejo deželni knezi, kadar so v Bistrici na lovu.« Domačinom se je najbolj vtisnil v spomin obisk avstrijskega nadvojvode Karla II., ki je v dolini obedoval 29. aprila leta 1564, ko je prišel sem na lov. Domačini so v spomin na njegov obisk postavili kamnito mizo, ki se je je zavoljo gosposkega obiska oprijelo ime »Firštova« (izpeljanka iz nemške besede fürst – knez). Izvirno mizo so že dolgo tega uničili, zato je TD Kamniška Bistrica postavitvo njeno repliko.

V spomin na visoki plemiški obisk pripravi TD Kamniška Bistrica vsako leto tekmovanje v kuhanju Firštovega golaža. Letos bo v nedeljo, 30. septembra, pri planinskem domu v Kamniški Bistrici.

Na tekmovanje se lahko prijavi ekipa štirih članov. Vsaka ekipa si mora priskrbeti kurišče, začimbe, drva, lahko tudi plin, prireditelji pa poskrbijo za mize, čebulo in divjačinsko meso.

L. L.

Prejšen članekŠala lahko hitro odpravi nejevoljo in razvedri obraz
Naslednji članekKako povezati ljubljanski simbol in kulinariko?

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here