Katarina Wakounig-Pajnič, slovensko srce avstrijske Koroške

0
444

Mmag. Katarina Wakounig-Pajnič je ustanoviteljica slovenske spletne strani Avstrijska Koroška, na kateri predstavlja ponudnike iz obeh strani severne meje: avstrijske ponudnike v Sloveniji in slovenske na Koroškem. Spletna stran je v slovenščini, pod istim imenom pa delujejo tudi profili na Facebooku, Instagramu ter Youtubu.

Katarina Wakounig-Pajnič je tudi urednica, ki v Avstriji predstavlja Slovenijo. Že pred skorajda 50imi leti, leta 1974, je celovška oglaševalska agencija Centropa Werbung začela izdajati turistični vodnik z imenom Žurnal Alpen Adria, ki povezuje trojezično območje med Alpami in Jadranom. Zanj pravijo, da je eden od najbolj znanih in priljubljenih turističnih vodnikov za goste iz Koroške, Slovenije, Italije in drugih držav, saj je prikupno oblikovan in trojezičen. Tak način obveščanja je v sedanjih korona časih še posebej aktualen. V Žurnalu lahko najde vsakdo sto in eno idejo za izlet. Naklada je visoka, saj izhaja v 10.000 tiskanih izvodih, ki jih je mogoče brezplačno dobiti v Avstriji, Italiji, Nemčiji, Švici in seveda v Sloveniji v gostinskih in turističnih objektih, v informacijskih centrih, v turističnih agencijah in organizacijah ter ustanovah, kamor zahaja več ljudi. Tudi v frizerskih salonih in na vlakih. S pomočjo računalnikov in mobilnih telefonov je dostopna tudi Žurnalova spletna stran https://alpen-adria.info/ in brezplačno za branje in brskanje za idejami za izlete Žurnal https://alpen-adria.info/alpen-adria-2022-2023/. Katarina je zadnja leta ena  urednica Žurnala za destinacije iz Slovenije in je ravno sveže iz tiska aktualna številka, ki se bo sedaj delila in brala v tem delu Evrope celotno prihodnje leto. Slovenija se predstavlja tudi v zadnji številki – žal zaradi korone – v precej manjšem obsegu kot v prejšnjih letih.

Je tudi predstavnica za Slovenijo v Magazinu Villach im Fokus v Avstriji. Z aktivno predstavitvijo na avstrijskem trgu partnerje in goste iz Avstrije vabi v Slovenijo.

Zakaj sodelovati in oglaševati v reviji Villach im Fokus? Ker obsega območje regije Villach/Beljak z več kot 100.000 prebivalci in dežele Koroške s skoraj 600.000 prebivalci. Skupen doseg revije je okoli 40.000, za bralce je brezplačen, vsaka izdaja pa ostaja na spletu za stalno: Aktuelle Ausgabe zum Durchblättern | Villach im Fokus. Območje Beljaka je blizu Slovenije, tam pa živi prebivalstvo z dobro kupno močjo, ki obiskuje Slovenijo. Katarina Slovenijo v Magazinu Villach im Fokus uspešno predstavlja že tretje leto https://www.villachimfokus.at/category/servus_srecno_ciao/. Zadnja številka je izšla  prijave za naslednjo številko je septembra 2022.

Kdor želi sodelovati s Katarino, naj svoje želje in namere sporočiti na elektronski naslov katarina@centropa.at ali po telefonu +43 699 126 05 124, pravi mmag. Katarina Wakounig-Pajnič, ki je tudi članica Društva slovenskih turističnih novinarjev in je tako tudi na ta način povezana z rodno deželo Slovenijo.

42-letna mmag. Katarina se je pred enajstimi leti iz Slovenije preselila na avstrijsko Koroško. Pred sedemnajstimi leti se je namreč njena pot srečala s potjo znanega koroškega slovenskega novinarja Bojana Wakouniga. Katarina, ki je po maturi na gimnaziji v Kočevju diplomirala in tudi magistrirala na Oddelku za geografijo Filozofske fakultete v Ljubljani, je bila ob času študija leta dolgo skoncentrirana ravno na tematiko manjšin in izseljenstva, leta kasneje pa je kar sama postala del koroške manjšine in danes tudi številnih slovenskih izseljencev severno od Karavank. Katarino je turistična geografija ravno tako vedno zelo privlačila, a odločila se je za specializiran študij političnih in manjšinskih tematik. Katarina je pred selitvijo v Avstrijo, na Koroško delala ob prvem predsedovanju Slovenije v EU v parlamentu, nato pa na Statističnem uradu Republike Slovenije, na oddelku za pariteto kupne moči, kjer je bila vodja skupine ravno njena prihodnja dežela – Avstrija. Pred rojstvom hčerke, drugega otroka, sta si z možem prenovila in razširila hišo v moževem domu v Avstriji. Pred tem pa so 5 let s sinom živeli v Ljubljani. Imata torej dva otroka: sina Gorazda in hčerko Živo, ki oba govorita slovensko. Koroška me je prijazno sprejela, pove Katarina. Za to se je potrudila tudi sama. Ob delu v znani mednarodni večjezični Odvetniški pisarni Grilc, Vouk, Škof, je že od leta 2011 sekretarka in sedaj odbornica društva »Naš otrok«, ki upravlja dvojezični otroški vrtec Mohorjeva v Celovcu, dejavna pa je hkrati v Slovenskem prosvetnem društvu SPD Gorjanci v domači Kotmari vasi, kolikor ji sedaj, po moževi lanski hudi kolesarski nesreči, dopušča čas – a domačih slovenskih prireditev se z otrokoma vedno udeleži.

Facebook stran: https://www.facebook.com/avstrijskaKoroska/

Instagram: https://www.instagram.com/avstrijska_koroska/

spletno stran https://avstrijskakoroska.wixsite.com/website

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCI8VqW1LzfRx2xq7fQVzC4w

 

Prejšen članekDo razgledne točke s kolesom
Naslednji članekRazgled iz Nebes

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here