Do razgledne točke s kolesom

0
250

V našem kraju, v Mislinji, ki leži med dvema mestoma, Velenjem in Slovenj Gradcem, je veliko lepih razgledov po celotni Mislinjski dolini. Pravzaprav se z vrhov naše občine vidi na več različnih strani. Lahko si privoščimo razgled na sotesko Hude Luknje, na Šaleško dolino, pogled proti Pohorju, na konjiško stran in seveda po dolini, po kateri teče reka Mislinja, proti Koroški. Ena lepših razglednih točk, ki jo je planinsko društvo Mislinja tudi uradno obeležilo in označilo s tablo ter ploščadjo in kjer lahko popotnik pogleda, kateri vrhovi gora ter planin nas obdajajo, leži na Tolstem vrhu nad Mislinjo.

Razgledna ploščad

Do te točke se dvigujejo in spuščajo lepe kolesarske in pohodniške poti, prav tako pa se lahko sem pripeljemo z avtomobilom. Tu si lahko privoščimo kratek oddih, daljši postanek, pričakamo sončno vzhod in uživamo ob škrlatnih barvah sončnega zahoda. Razgled še širi na Kozjak, ki ločuje Mislinjo od občine Velenje, proti Doliču in Završam, ki sta zaselka občine Mislinje, dlje proti vrhovom Kamniško-Savinjskih Alp, na Uršljo in Peco na koroški strani, proti avstrijskim Alpam, po Mislinjski dolini s Slovenj Gradcem in proti domačemu Pohorju, ki obdaja Mislinjo. Mimo razgledne točke vodita pešpot in cesta proti Rogli. Ne samo avtov, ampak se iz leta v leto tukaj ustavi vse več kolesarjev, ki zaokrožijo pot iz Mislinje prek Tolstega vrha proti Rogli in se vračajo prek Komisije in Mislinjskega jarka nazaj vzdolž reke v Mislinjo. S samim opisom naše točke smo lahko precej bolj skromni od govorice slik, ki so priložene članku. Še bolje pa je, da se sami povzpnete na Tolsti vrh in uživate v bogatem pogledu na okolico. Razgledni prostor je ograjen in zaščiten z ograjo, prav tako so dodane tudi klopi, da si privoščimo počitek.

Kako pa se pride do tega lepega razgleda? Če se pripeljete s strani Velenja na vrhu mislinjskega klanca ob glavni cesti, ki pelje skozi Mislinjo, opazite na desni smerokaz za Tolsti vrh. To je zaselek občine Mislinja, ki se dviga nekje nad 800 metri nadmorske višine. Lahko se orientirate tudi po cerkvi sv. Lenarta, ki je le nekaj metrov oddaljena od ceste. Tudi s koroške smeri je tabla za ta zaselek. Po tej cesti, ki je asfaltirana, se držite smeri Rogla in po nekaj minutah vožnje z avtom lahko na desni strani že opazite označeno razgledno točko. Prav prijetna pa je tudi označena planinska pešpot iz Mislinje. Tudi za kolesarje so postavljeni posebni smerokazi, saj je v naši občini precej kolesarskih poti.

Vljudno vabljeni, da se povzpnete na našo razgledno točko, uživate v pogledu in dobite željo tudi po obisku ostalih vrhov, ki obdajajo našo Mislinjo.

Besedilo: Petra Sušec, TD Mislinja

Fotografije: TD Mislinja

Prejšen članekLaško – mesto gostitelj
Naslednji članekKatarina Wakounig-Pajnič, slovensko srce avstrijske Koroške

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here