Razgled iz Nebes

0
381

V občini Velike Lašče je v vasi Gradež pri Turjaku razgledna točka z zanimivim imenom Nebesa ali Nebes, kot ji rečejo domačini. Vodniki iz tukajšnjega Društva za ohranjanje dediščine na prireditvi Praznovanje pomladi obiskovalce vedno popeljejo tudi tja.

Tabla ob prihodu v vas.

Proti jugu in jugovzhodu se najprej odpre pogled na bližnje kraje in zanimivosti – na zvonika velikolaške cerkve, vas Laporje, del Turjaka, Gradež s hišnimi številkami nad 100 ter hrib Kraj. Vidita se cerkev sv. Jakoba na Mali Slevici, kjer teče znana Jakobova pot, ter hrib Gora ali po domače sv. Ahac z istoimensko cerkvijo, kjer so nekoč ob turških vpadih prižigali kresove. Ko je grof Andrej Turjaški 22. junija 1593, na god tega svetnika, v bitki pri Sisku premagal Turke, so prejšnjo cerkev ob prenovi poimenovali po njem.

Če boste imeli srečo, boste lahko ujeli tudi mavrico.

Opazimo lahko Veliki in Mali Malinjek, Mokrec, Slemena, vas Osolnik, pobočje Travne gore in Blok, v daljavi pa v ‘pravem’ vremenu Goteniški Snežnik in celo Snežnik, ki je še posebno zanimiv spomladi, ko ima belo (sneženo) ‘kapo’.

Besedilo: Zdenka Zabukovec, Društvo za ohranjanje dediščine Gradež

Fotografija: Društvo za ohranjanje dediščine Gradež

Prejšen članekKatarina Wakounig-Pajnič, slovensko srce avstrijske Koroške
Naslednji članekDaleč seže pogled, mnoge zastore odgrne

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here