Kobarid – ko se srečata kultura in narava  

0
155

Kobarid, majhen kotiček na robu Alp in Mediterana. Če ste ljubitelji narave, zgodovine in miru, ste našli popolno destinacijo za svoj naslednji oddih. Številne pohodniške poti vodijo do naravnih biserov in spomenikov preteklosti. Pomemben del kobariške zgodovine je tudi soška fronta.

Slap Kozjek, Fotografija: Tomo Jeseničnik

Slap Kozjak – osupljiva lepota narave

Dobre pol ure iz središča mesta leži slikovit slap, eden najbolj znanih v Sloveniji – slap Kozjak. Potok Kozjak, ki se kmalu pridruži reki Soči, je namreč ustvaril nekaj čudovitih slapov, med katerimi je najbolj znan Veliki Kozjak. Ta slap je poseben tudi zaradi svojega okolja – obdajajo ga kamnite stene, ki spominjajo na dvorano in ustvarjajo čarobno vzdušje.

Kobariški muzej

Kobariški muzej – v spomin in opomin

Kobariški muzej vas popelje na potovanje po preteklosti kraja, ki sega vse do halštatske dobe. Osrednja tema muzeja pa so zgodbe soške fronte. Zgodovina prve svetovne vojne je namreč močno zaznamovala to območje. Izjemno zanimive razstave in zbirke vam bodo razkrile življenje vojakov in civilistov v teh težkih časih.

Kostnica

Kulturna dediščina na vsakem koraku
V bližini Kobarida so številne kulturne znamenitosti povezane v Kobariško zgodovinsko pot. Na 7 km dolgi poti poleg slapu in muzejev obiščete tudi Italijansko kostnico, Tonocov grad in Napoleonov most. V Kobaridu najdete tudi informacijski center za Pot miru od Alp do Jadrana. Daljinska pot povezuje številne spomenike soške fronte.

Planika muzej

Muzej Od Planine do Planike – tradicija sirarstva na Tolminskem

V muzeju Od Planine do Planike se lahko poglobite v kulturno dediščino sirarstva. Ob različnih eksponatih, videih in predstavitvenih panojih boste odkrili način sirarjenja v Dolini Soče nekoč in danes.

Rojstna hiša Simona Gregorčiča

Privlačnost manjših muzejev iz zasebnih zbirk

Vas Vrsno se ponaša z rojstno hišo Simona Gregorčiča, v kateri je urejen spominski muzej goriškega slavčka. Hkrati je muzej lepo prikazuje življenje v 19. stoletju. V okolici Kobarida je mogoče obiskati tudi številne zasebne zbirke, ki pričajo o življenju nekoč. Večinoma gre za vojne in etnološke zbirke.

Drežnica

Slikovitost okoliških vasi

Občina Kobarid je sestavljena iz številnih idiličnih vasi, ki vabijo k mirnemu raziskovanju. Drežnica, Livek, Breginj, Vrsno in Trnovo so le nekatere izmed njih. Vsaka od teh vasi ima svojo edinstveno zgodbo, ki jo lahko odkrijete med sprehodi po ozkih ulicah in druženjem z domačini. Tu čas teče počasneje, tako boste občutili pristnost teh krajev.

Napoleonov most

V Kobarid na aktivni športni oddih
To majhno mesto ob Soči, ki leži v osrčju Julijskih Alp, ponuja številne možnosti za aktiven oddih v neokrnjeni naravi. Prehodite ali prekolesarite številne slikovite poti v dolini in gorah. Podajte se na izjemna vodna doživetja, na kajak in rafting na Sočo, odkrijte neokrnjene lepote kanjonov in očarljivost tolmunov, ki navdihujejo ribiče in kopalce. Hrib Stol, ki se vzpenja nad Breginjem, je eden najboljših točk za polet z jadralnim padalom.

Hiša Franko

Raznolikost kobariških restavracij

V Kobaridu najdete velik razpon različnih restavracij in gostiln. Najbolj znana je gotovo Hiša Franko, ki se edina v Sloveniji ponaša s tremi Michelinovimi zvezdicami. Restavracije ponujajo širok razpon jedi, vse od tradicionalnih lokalnih jedi do mediteranskih okusov. Najbolj prepoznavna jed so kobariški štruklji, ki jih vsaka gospodinja pripravi na nekoliko drugačen način in se nanj ‘podpiše’ z odtisom prsta v sredino štruklja. Kobariškim štrukljem je jeseni posvečen tudi festival Jestival okusov in umetnosti.

Poleti smo veseli, da lahko občudujemo lepote naše občine in se premikamo trajnostno. Vsako leto julija in avgusta lahko z avtobusom Hop ON, Hop OFF obišče vasi in znamenitosti v občini.

Zavod za turizem Dolina Soče
TIC Kobarid
Trg svobode 16
5222 Kobarid
Tel.: 05 38 00 490
E-pošta: info.kobarid@dolina-soce.si
www.dolina-soce.si

 

 

Prejšen članekZelena oaza sredi Triglavskega narodnega parka ****
Naslednji članekKozje vabi

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here