Občina Radlje ob Dravi: Skriti biseri Dravske doline

0
285

Ste že kdaj sanjali o idiličnem kraju, kjer se stikata narava in kultura, zgodovina in sodobnost? Radlje ob Dravi je prav takšna občina, v kateri se prepletata čar preteklosti in svežina sedanjosti, kjer se srečajo mir narave in živahen utrip pestrega dogajanja.

Ležimo ob bregovih reke Drave, obdani s slikovitimi gozdovi in zelenimi griči. Naša občina ponuja neskončne možnosti za raziskovanje in sprostitev. Če iščete pristen stik z naravo, imamo številne pohodniške in kolesarske poti, ki vas bodo popeljale po osupljivi pokrajini. Za ljubitelje kulture je na voljo bogata dediščina, ki jo lahko raziskujete v muzeju in na prireditvah, ki odražajo našo živahno kulturno sceno.

kulturno…

Občina Radlje ob Dravi se v zadnjih letih pospešeno razvija. Tako na področju investicij, ki izboljšujejo vsakdan občank in občanov, kot na turističnem področju. Pomembno je, da destinacija obiskovalcem poleg zelene in neokrnjene narave ponudi tudi zanimivo kulturno dogajanje. To vrzel je občina v sodelovanju z Javnim zavodom ŠKTM naslovila v letu 2023 z uvedbo Radljevanja – festivala z veliko začetnico.

Radljevanje, radeljsko kulturno popotovanje, je sklop prireditev, katerih glavna nit so glasbeni dogodki priznanih in lokalnih izvajalcev, s svojo kreativnostjo pa na njih navdušujejo tako stand up komiki kot plesno-gledališke skupine in številni drugi ustvarjalci. S prireditvami želimo povečati kakovost bivanja v Občini Radlje ob Dravi, približati kulturno dogajanje prebivalcem in obiskovalcem ter pokazati visoko mero gostoljubja za vse, ki bi prišli v Radlje ob Dravi. V okviru Radljevanja smo letos gostili že Tadeja Toša, Magnifica, konec leta zaključujemo z Ansamblom Saše Avsenika, Gregorja in Monike Avsenik s posebnim gostom Alfijem Nipičem.

Radljevanje

Z istim tempom nadaljujemo v naslednjem letu, ko se bo v februarju pri nas oglasil Vlado Kreslin z Beltinško bando.

Radlje ob Dravi postajajo vse bolj znane ne samo kot zeleno srce Koroške, ampak tudi kot pomembno kulturno središče.

športno…

V današnjem svetu, ki se sooča s številnimi okoljskimi izzivi, je trajnostna mobilnost postala ključnega pomena. Kot odgovorni turistični ponudniki se zavedamo potrebe po spodbujanju okolju prijaznih načinov potovanja in promociji trajnostnega turizma. Zato smo v naši občini razvili in uvajamo nov turistični produkt, ki združuje javni prevoz in uporabo e-koles kot alternativo avtomobilom.

E-kolesa

Tako smo se v Občini Radlje ob Dravi letos odločili, da bomo turistom ponudili nov zeleni način prihoda na našo destinacijo. Skupaj s Slovenskimi železnicami in podjetjem Nomago smo razvili produkt, ki omogoča, da se turisti z vlakom pripeljejo do železniške postaje v Vuhredu, nato si tam izposodijo e-kolo, s katerim se lahko udobno odpeljejo do Vodnega parka ali udeležijo katere izmed prireditev v našem kraju. V okviru projekta smo postavili izposojevalnici koles na dveh lokacijah: na železniški postaji Vuhred in kozolcu ob Vodnem parku Radlje.

Naš novi turistični produkt temelji na integraciji javnega prevoza z e-kolesi, kar omogoča turistom prijetno in okolju prijazno doživetje našega kraja.

…z naravnimi bogastvi 

Remšnik je naselje v Občini Radlje ob Dravi. Po lepo urejeni asfaltirani cesti potrebuje obiskovalec le 15 minut vožnje iz centra Radelj ob Dravi, da prispe v kraj v osrčju Kozjaka. Majhna vasica leži tik ob avstrijski meji in nudi prijetno okolje za raziskovanje okolice peš ali s kolesom.

V letih se je zunanja podoba Remšnika močno spreminjala. V preteklosti so cerkev Sv. Jurija, ki stoji v središču kraja, obdajali samo pokopališče, župnišče in njive. Danes lahko v neposredni bližini najdemo tudi devetletno osnovno šolo, ki deluje v kraju že vse od leta 1815, igrišče, trgovino z gostilno, dvorano za kulturne in druge prireditve ter celo Muzej mineralov Remšnik.

Remšnik, vaško središče, Fotografija: Tomo Jeseničnik

Kopanje rude so na Remšniku pričeli leta 1850. Tri leta pozneje naj bi v topilnici iz nje pridobili neverjetnih 74 kilogramov srebra. V 84 letih rudarjenja so odkopali kar nekaj sto ton svinca, cinka in bakra. Minerali opuščenega rudnika na Remšniku se s svojo edinstvenostjo in številčnostjo uvrščajo med slovenske rekorderje. V sam slovenski vrh ga uvršča število 66 – predstavlja namreč seštevek vseh mineralov, ki so jih zabeležili strokovnjaki. Nekateri izmed njih so prvič najdeni prav tukaj.

Muzej mineralov Remšnik je urejen v prostorih Krajevne skupnosti na Remšniku. V muzeju si lahko ogledate in raziščete minerale, ki so vidni s prostim očesom, pod povečevalnim steklom in mikroskopom. Občudovali boste lahko tudi v svetovnem merilu zelo redke minerale, kot so beaverit, brianyoungit, karbonatni cyanotrichit, langit, linarit in posnjakit.

Igličasti kristali aragonita na svetlomodrem rosasitulu, avtor: Tomo Jeseničnik

Del Muzeja mineralov predstavlja tudi Mednarodna geološka pot Oberhaag–Remšnik. Dolga je skoraj devet kilometrov, poteka na slovenski strani po že obstoječih poteh od Muzeja mineralov Remšnik do nekdanjega mejnega prehoda ter nato na avstrijski strani do kamnoloma diabaza in razgledne ploščadi pri turistični kmetiji Tertinek. Ob poti je postavljenih na slovenski strani pet in na avstrijski strani štiriindvajset večtonskih blokov kamnin, ki predstavljajo osnovno kamninsko zgradbo tega območja.

Atraktivni minerali iz kamnoloma diabaza in drugih avstrijskih krajev so razstavljeni v muzeju mineralov v Oberhaagu.

Naše vasi in zaselki so polni gostoljubnih ljudi, ki vas bodo toplo sprejeli. Doživite čarobnost Radelj ob Dravi, kjer se preteklost in sedanjost združujeta v edinstveno turistično izkušnjo. Prisrčno vabljeni, da odkrijete vse, kar ponuja naša občina!

Radlje ob Dravi – narava, kultura, gostoljubje. Dobrodošli v našem skritem dragulju!

Naslovna fotografija: Razgledna točka Stari grad, Avtor: Jure Viltužnik, Arhiv Javni forvod ŠKTM Radlje ob Dravi

Prejšen članekDoživite cvetoče Mozirje, zdaj tudi z 1,8 milijona prazničnimi lučmi
Naslednji članekMesto Sevnica – zakladnica doživetij

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here