Kozje vabi

0
116
  1. Grajska pot Podsreda

Grajska pot Podsreda je interaktivna učna pot v osrčju Kozjanskega parka. Poteka od srednjeveškega trga Podsreda, mimo Levstikovega mlina na reki Bistrici ter nato skozi gozd do gradu Podsreda. Pot je označena s smernimi in dvojezičnimi slovensko-angleškimi informacijskimi tablami ter številnimi animacijskimi elementi, s pomočjo katerih boste raziskovali tako izjemno biotsko pestrost okolice kot tudi in zanimivo kulturno dediščino. Obiskovalci poti se boste na nekaterih točkah poti lahko preizkusili tudi v svojem znanju o gozdu ter bogatem rastlinskem in živalskem svetu ob poti.

Grajska pot Podsreda je bila urejena v okviru projekta ‘Biodiverziteta – umetnost življenja’ z akronimom LIFE Naturaviva (LIFE 16 GIE/SI/000711).

Dolžina poti: 2,5 km (v eno smer)

Število vsebinskih točk: 14
Začetek poti: srednjeveški trg Podsreda (pri upravi Kozjanskega parka na naslovu Podsreda 45, 3257 Podsreda) – vzpon po poti ali grad Podsreda (Podsreda 103, 3257 Podsreda) – spust po poti
Potreben čas za ogled: 1 ura
Zgibanka in vodnik: zgibanka Grajska pot Podsreda, lahko jo dobite na upravi Kozjanskega parka, Podsreda 45, Podsreda ali na tej povezavi.
Vodenje: Kozjanski park, Podsreda 45, Podsreda, tel. 03 800 7100, kozjanski-park@gov.si

  1. Pot na grad Kozje ali Drachenburg

 Iz Kozjega se lahko odpravite v Bister graben mimo Kroflovega mlina in od tam po Poti na grad Kozje ali Drachenburg, ki je urejena in varna rekreacijska pešpot, ki ponuja pogled v zgodovino Kozjega. Na poti spoznate bogat rastlinski in živalski svet tega območja ter se srečate s staro apnenico in delom obzidja gradu Drachenburg, na vrhu pa se odpre čudovit razgled na trg Kozje in širšo okolico z veličastnim steklenim zmajem v krožišču v Kozjem.

Pot je opremljena z informacijskimi, usmerjevalnimi ter opisnimi tablami, tako kot tudi s klopmi, da lahko pohodniki sedejo, se spočijejo in uživajo v neokrnjeni naravi.

Pot, dolga 1,2 km, se začne pri ribniku v Kozjem in zaključi pri apnenici v Bister Grabnu.

  1. Naravoslovna pot travnik

Najvišji, predalpski predeli Kozjanskega parka – Vetrnik, Oslica, Bohor – ponujajo enega najlepših in najbogatejših habitatov, hribovske suhe travnike z izredno biotsko pestrostjo.

Travniki so zaradi barvitega cvetja najlepši od maja do avgusta, oktobra pa lahko občudujemo pestrost travniških gliv vlažnic. Najlepše jih doživimo, če se sprehodimo po Naravoslovni poti Travnik, ki poteka okoli vrha Vetrnik v istoimenskem naselju Vetrnik.

Pot poteka po suhih travnikih pod vrhom Vetrnik, kjer je izredno visoka biotska pestrost (orhideje, metulji), tu lahko pozno pomladi in poleti naštejemo več kot 50 rastlinskih vrst na kvadratni meter. Z vrha Vetrnika je lep razgled po Kozjanskem.

Dožina poti: 1,4 km, krožna

Potreben čas za ogled: 1 ura

Označitev: 10 vsebinskih točk je opremljenih z informativnimi in usmerjevalnimi tablami

Višinska razlika: 615 m nm. v. – najnižja točka, 708 m nm. v. – najvišja točka

  1. Vetrnik – Vetrna harfa

 Na Županovem bregu, na drugem najvišjem vrhu Vetrnika, vas bo nežno pobožal veter, ujet med strune vetrne harfe medtem ko boste na urejenem naravnem platoju posedali na klopci ljubezni. Pot na Vetrnik, na Županov breg, je dostopna vsem pohodnikom, ki se želijo povzpeti na drugi najvišji vrh Vetrnika, na nadmorsko višino 709 metrov. Prične se v trgu Kozje in se vzpenja po gozdnatem pobočju v senci dreves. Na vrhu pobočja presenetijo suhi travniki z izredno visoko biotsko pestrostjo, z vrha pa čudovit razgled po Kozjanskem in čez meje te pokrajine.

Dolžina poti: 2,7 km (v eno smer)

Začetek poti: Trg Kozje

Potreben čas za ogled: 55 min.

Višinska razlika: 282 m nm. v. – najnižja točka, 709 m nm. v. – najvišja točka

Na območju imamo še veliko krajših in daljših urejenih pešpoti, ki vas pripeljejo do različnih naravnih in kulturnih znamenitosti, spoznate lahko tudi področja vina in kulinarike, izročila preteklosti, lepoto narave, zgodovino Kozjanskega ter druga posebna, nepozabna doživetja.

Prejšen članekKobarid – ko se srečata kultura in narava  
Naslednji članekLjutomer – mesto tabora, kasaštva, filma in vina

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here