Kjer 365 dni ni nikomur dolgčas

Moja dežela – lepa in gostoljubna 2019: Koper

0
622

Koper je aktivna in zelena celoletna sredozemska destinacija, kjer se prepletata obmorsko zgodovinsko mesto in zeleno podeželje. Slovi tudi po bogati kulinarični ponudbi, saj je dom sočne vrste vinske trte, odličnega oljčnega olja in drugih domačih dobrot …

Sredozemsko mesto z bogato zgodovino

Slikovita kulisa Kopra Foto: Jaka Ivančič

Koper je sredozemsko mesto, kjer se bogata zgodovina, ki se je začela pisati že v srednji bronasti dobi, odlično spaja s številnimi novodobni doživetji. Je največje mesto slovenske Istre, kjer imata dom tudi edino slovensko pristanišče in ena od treh slovenskih univerz.

Koper se ponaša tudi z naslovom enega najstarejših mest v Sloveniji, zato je spoznavanje mesta in njegove okolice za obiskovalce vsakič znova doživetje. Najbolje in tudi v največji meri so se v mestu ohranili ostanki beneške kulture, ki je bila tod prisotna kar petsto let, ko je to območje doživljalo tudi gospodarski in kulturni razcvet.

Obiskovalca na to obdobje spomni denimo veličastna Pretorska palača na osrednjem mestnem trgu. Slikovita palača je bila nekdanji sedež mestnih vladarjev, zdaj pa je pomemben protokolarni objekt in mestna hiša, ki je ena najbolj priljubljenih znamenitosti med obiskovalci mesta z vseh koncev sveta. Med pomembnejšimi in najbolj obiskanimi znamenitostmi je tudi koprski Zvonik, s katerega se razprostira čudovit razgled na mesto in bližnjo okolico. Titov trg obkroža tudi stolna cerkev Marijinega vnebovzetja, ki spada med največje sakralne objekte v državi in ki ji daje posebno vrednost veličastna oltarna pala iz 16. stoletja, ki jo je naslikal sloviti beneški slikar Vittore Carpaccio.

Zeleno koprsko podeželje

Razgibano zaledje Kopra (na fotografiji: Socerb) Foto: Jaka Ivančič

Neprecenljivo kulturno dediščino, lokalne tradicionalne običaje in nepozabna doživetja premore tudi zeleno podeželje Kopra. To je prepleteno s številnimi tematskimi kolesarskimi in peš potmi, na katerih lahko obiskovalci pobliže spoznajo istrsko kulturo, kulinariko in druge turistične znamenitosti. Radovedni obiskovalci si lahko domala v vsakem naselju ogledajo primere tipičnih istrskih hiš, vodnjakov in drugih arhitekturnih elementov. Posebno vrednost pa podeželju dajejo tudi lokalne zbirke in galerije, kot so Hiša Vrešje v Krkavčah, galerija, posvečena Jožetu Pohlenu v Hrastovljah, hiša od Bardinca v Loparju in druge.

Še zlasti zanimiva je za obiskovalce ponudba, združena v produktu Hrastovlje – doživetje v Istri, ki omogoča celovit ogled kulturnozgodovinskih zbirk in objektov v vasi ter pokušnjo lokalne gastronomije. Prav v Hrastovljah najdemo še en izjemen biser kulturne dediščine – cerkev svete Trojice, v kateri si je mogoče ogledati edinstven primer stenskih poslikav.

Živahno vzdušje v destinaciji

Največji mednarodni festival sladic in sladkih izdelkov Sladka Istra Foto: Matia Scukovt

Destinacija Koper je v zadnjih letih čedalje bolj prepoznana tudi po živahnem vzdušju in prireditvenem dogajanju vse leto. Mestne ulice in trgi ter druge slikovite istrske kulise namreč ponujajo prostor vrsti kulturnih, športnih, kulinaričnih, zabavnih in drugih prireditev.

Septembra se lahko posladkate na največjem mednarodnem festivalu sladic in sladkih izdelkov Sladka Istra, oktobra lahko pokusite domače dobrote na Dnevih kmetijstva v slovenski Istri, v zreli jeseni pa si privoščite mlado vino na tradicionalnem martinovanju.

Z vinom, kulinariko in lokalnimi običaji navdušujeta tudi majska prireditev Koper na dlani in Praznik refoška in slovenske Istre, ki ga pozno spomladi tradicionalno prirejajo v Marezigah. Pravo istrsko doživetje lahko izkusite tudi septembra na prireditvi Vonj po Istri v Krkavčah, norčavo pustno dogajanje ob morju doživite na Istrskem karnevalu, pa tudi sredi poletja na Šagri v maškarah v Dekanih. Poleti vas bodo v živahno dogajanje popeljali tudi različni festivali – glasbeni, zabavni, športni in kulturni dogodki ob morju in po vaseh.

Decembra vas bo čarobno vzdušje v Kopru zazibalo v praznični čas, okus praznikov boste začutili na različnih magičnih prireditvah v mestu in na podeželju, v sklopu praznovanja S Koprom v novo leto pa boste lahko le streljaj od morja preživeli najdaljšo noč v letu.

Predstavljamo finaliste letošnjega tekmovanja TZS Moja dežela – lepa in gostoljubna, tradicionalnega tekmovanja z osrednjim poslanstvom urejanja in ohranjanja okolja. Kako so se uvrstili posamezni kraji, o katerih boste brali oziroma berete na teh straneh, pa bo znano prihodnji mesec na Dnevih slovenskega turizma 2019 v Ljubljani na prireditvi TZS 13. novembra.
Prejšen članekKjer se avantura začne
Naslednji članekKraj umetniških duš in razgibanega zaledja

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here