Kostanjevica na Krki: očarljivo mesto in slikovit samostan z umetniško zgodbo

0
1786
Foto: M. G.

Kostanjevica na Krki spada med zanimivejša slovenska mesta – je najmanjše na Slovenskem in najstarejše na Dolenjskem: ima približno 750 prebivalcev, omenja pa se že v listinah iz leta 1252. Za povrhu je njegovo staro jedro na otočku v ostrem okljuku reke Krke. Hiše v kostanjeviškem jedru, od vegastih do lično prenovljenih, so stisnjene ob osrednji ulici, ki se elipsasto spenjata pri mostovih.

Tega, po čemer je Kostanjevica najbolj poznana, pa ni na Krki. Počiva sredi bližnjih ravnic ob vznožju gozdne pregrade: mogočni nekdanji cistercijanski samostan z galerijo Božidarja Jakca s stalnimi zbirkami slovenskih umetnikov, poznan tudi po mednarodnih kiparskih simpozijih Forma viva, ki že desetletja žlahtnijo okolico samostana ter vse mesto z nenavadnimi lesenimi skulpturami.

Galerija Božidarja Jakca je ena največjih slovenskih galerij po površini razstavnih prostorov, razstavljenem gradivu in likovnemu fondu. Predstavlja dela slovenskih ekspresionistov na stalnih razstavah, na občasnih razstavah pa poskuša predstaviti vrhunske domače in tuje umetnike.

Več kot sto skulptur, ki so na ogled v neposredni okolici galerije in v Kostanjevici na Krki, je nastalo na kiparskih simpozijih Forma viva z mednarodno udeležbo kiparjev iz vsega sveta. Skulpture so izključno iz hrastovega lesa, ki je tipičen osnovni material za to geografsko območje.

L. L.

Prejšen članekTek po sromeljski poti vina in sonca
Naslednji članekRazgibana zgodovina enega najstarejših turističnih društev

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here