Tudi pod površjem se skriva vznemirljiv svet

Moja dežela – lepa in gostoljubna 2019: Mežica

0
740
Gora Peca, kjer počiva kralj Matjaž … Foto: arhiv Občine Mežica

»Nekoč, pred mnogimi leti, ko so rudarji svinčevo rudo pridobivali še na preprost način, sta dva rudarja kopala v severnem pogorju Pece. Nenadoma sta v popolni tišini nekje v daljavi zaslišala korake, ki so se nezadržno približevali in se ustavili šele tik za njima, da jima je zaledenela kri v žilah. Iz trde teme je zadonel globok glas Perkmandeljca …«

Kolesarjenje v podzemlju Pece, edinstveno doživetje Foto: arhiv Občine Mežica

Legenda o Perkmandeljcu, rudarskem škratu, v Mežici še živi. Prisluhnete ji lahko v nekdanjem rudniku svinca in cinka, zdaj turističnem rudniku in muzeju v podzemlju Pece, ogled katerega je edinstveno doživetje. V podzemni svet se lahko podate s pristnimi rudarskimi vagoni ali se s kolesom odpeljete skozi goro, skrivnosti čarobnega podzemlja pa lahko odkrivate tudi s kajakom, s katerim boste veslali po gladini potopljenih rovov 700 metrov pod površjem.

Edinstvene kolesarske in pohodniške avanture

Brunarica Kajžar, idealna za romantično razvajanje v dvoje Foto: arhiv Občine Mežica

Mestece Mežica, prežeto z rudarsko dediščino, ne skriva samo vznemirljivega podzemnega sveta; v objemu gore Pece, zelenih vrhov in hribov ponuja tudi edinstvene kolesarske in pohodniške avanture, v zimskem času pa je odlična izhodiščna točka za smučarske podvige na smučišču Peca v neposredni bližini. Pravzaprav ni pomembno, ali imate radi aktivno preživljanje prostega časa ali pa morda romantično razvajanje v dvoje (Brunarca Kajžar), saj nastanitvene možnosti v Mežici omogočajo vse našteto in še več.

V Mežici se dogaja

Obiščite nas v decembru, ko je v Mežici še zlasti veselo, saj v drugi polovici meseca že več kot deset let v okviru prireditev Veselega decembra gostimo zvezde domače in tuje glasbene scene.

Dobrodošli pri nas v poletnem času, ko se odvija vrsta odmevnih športnih dogodkov, kot so na primer mednarodni odbojkarski turnir Mežica Open, gorskokolesarska dirka Marš na Štenge ali edinstveni Black hole kolesarski maraton, ki poteka skozi opuščene rudniške rove.

Pridite spomladi, ko se okoli impozantne stavbe mestne osnovne šole, kulturne dediščine kraja, razcvetijo japonske češnje.

Ustavite se pri nas jeseni in se v prenovljeni stavbi nekdanjega Gutenbergerjevega mlina sprehodite skozi stalno razstavo, posvečeno čebelarski dediščini Mežiške doline, odpravite se po čebelarski ali geološki učni poti ali pa si zagotovite žig romarske Jakobove poti, ki vodi skozi staro mestno jedro, ter si spotoma oglejte še Cerkev Svetega Jakoba iz leta 1840.

Dih jemajoči razgledi in domače dobrote

Ob odkrivanju bližnje in daljne okolice vas bodo poti skoraj zagotovo vodile mimo izletniških in turističnih kmetij, posejanih po hribih, ki ponujajo pristne domače dobrote, pa tudi dih jemajoče razglede. V Mežico vas vabijo bujni živo zeleni travniki in gozdovi, prepredene planinske in kolesarske poti, domače kulinarične dobrote in bogata rudarska zapuščina podzemlja Pece, gore, ki skriva še eno legendo, tisto o kralju Matjažu in o dobrih ljudeh, ki živijo tod.

Razlogov za obisk je veliko, zato obiščite Facebook stran ali spletno stran Občine Mežica in dodajte Mežico v svoj potovalni načrt še danes.

Oživljamo trško jedro
Sprehodite se po obnovljenem trškem jedru v središču mesta, ki mu poseben pečat daje osrednji kip Spomenik rudarjem, pomnik bogati rudarski dediščini kraja. Trško jedro je v Mežici že od nekdaj glavni prostor za druženje in oživljanje tradicije trškega dogajanja. V srcu kraja smo zato postavili novo tržnico, ki je postala osrednja turistična informacijska točka in odličen prostor za prodajo lokalnih pridelkov in drugih izdelkov.

Predstavljamo finaliste letošnjega tekmovanja TZS Moja dežela – lepa in gostoljubna, tradicionalnega tekmovanja z osrednjim poslanstvom urejanja in ohranjanja okolja. Kako so se uvrstili posamezni kraji, o katerih boste brali oziroma berete na teh straneh, pa bo znano prihodnji mesec na Dnevih slovenskega turizma 2019 v Ljubljani na prireditvi TZS 13. novembra.
Prejšen članekEdinstvena doživetja v vseh letnih časih
Naslednji članekV Novo mesto na dolenjsko martinovanje

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here