Ljutomer – mesto tabora, kasaštva, filma in vina

Ljutomer leži v osrčju Prlekije, ki se kot rodovitna dlan zemlje v severovzhodnem delu Slovenije radodarno razgrinja v nepregledna žitna polja in dviga v velike valove hribov, po katerih so v poseben red ujeti vinogradi. Od nekdaj naklonjena konjereji, prepoznavna po termalnih vrelcih, edinstveni naravi, štorkljah, klopotcih na štiri vetrnice, izjemni kulinariki ter gostoljubnih ljudeh, je pravi zaklad za odkrivanje novih doživetij.

Središče Ljutomera, Fotografija: Sara Vinkovič

Mesto ima bogato zgodovino, saj je bil prav tukaj pred sto petinpetdesetimi leti organiziran I. slovenski tabor, na katerem je zaživela ideja o Zedinjeni Sloveniji, tukaj so se odvile prve kasaške dirke na Slovenskem, ustanovljeno je bilo dirkalno društvo, prvo na slovenskih tleh in drugo v Evropi, v Ljutomeru je bila odprta tudi prva samopostrežna trgovina v Sloveniji in dr. Karol Grossmann je tukaj posnel prvi slovenski filmski zapis.

Lončarstvo Žuman, Fotografija: Lončarstvo Žuman

Iz Ljutomera se med vinogradi vije pot proti Jeruzalemu, biseru naših goric, ki s svojim svetim imenom, energetskimi silnicami, vinsko cesto, kjer uspeva vrhunsko belo vino, čudovitimi razglednimi točkami, od koder vidimo tri dežele, Avstrijo, Madžarsko ter Hrvaško in romarsko cerkvico, upravičeno nosi ime nebeški kraj. Jeruzalem je najbolj prepoznaven simbol širšega prleškega vinskega območja in je kraj navdiha za vse obiskovalce, ki iščejo sprostitev in oddih ob okušanju žlahtnega prleškega vina in domače kulinarike.

Jeruzalem, Fotografija: Sara Vinkovič
Prleška tunka, Fotografija: FunkitMarketing
Peka prleške gibanice, Fotografija: Lončarstvo Žuman

Če boste Ljutomer obiskali v poletnih mesecih lahko doživite mednarodni Grossmannov festival fantastičnega filma in vina, ki je posvečen žanrskemu filmu, ponuja pa tudi vinski program z degustacijami tekmovalnega vina. V dneh festivala se vsakodnevno odvijajo koncerti, kino na prostem in različne predstave. Prvo soboto v avgustu pri nas lahko doživite pravo sejemsko vzdušje, saj se na Prleškem sejmu, kjer je v ospredju ponudba domače in umetnostne obrti, prleškega vina in kulinarike, predstavijo sejmarji iz vse Slovenije.

Tudi največji praznik vinogradnikov in vinarjev martinovo pri nas že tradicionalno obeležimo s krstom mošta, tržnico in večerno veselico. Kasaške dirke so bile zmeraj del življenjskega utripa v Prlekiji, tako jih je še vedno moč doživeti na domačem hipodromu, saj Kasaški klub Ljutomer letno priredi več dirk z mednarodno udeležbo.

Kasaške dirke, Fotografija: Sara Vinkovič

Vabljeni v Prlekijo, v Ljutomer, na odkrivanje bogate zgodovine, ki jo piše naše mesto, spoznavanje kulturne in naravne dediščine, uživanje lepot neokrnjene narave, predvsem pa po pridih pristnega prleškega podeželja in njegove turistične ponudbe.

Tinekov brod na Muri, Fotografija: Sara Vinkovič
Tinekov brod na Muri