Med desetimi najboljšimi v Evropi trije iz Slovenije

Mednarodni Inštitut za gastronomijo, kulturo, umetnost in turizem (v nadaljevanju IGCAT) s sedežem v Barceloni je tudi nosilec in koordinator mednarodne mreže Evropske regije gastronomije (v nadaljevanju ERG), katere stalna članica bo postala leta 2021 tudi Slovenija. Sredi septembra je IGCAT izvedel pomembno tekmovanje, ki je zaradi covida-19 potekalo po spletu. To je bilo 1. evropsko tekmovanje gastronomskih in kulinaričnih spominkov (1st European Food Gift Challenge). Mednarodna strokovna žirija je zasedala v Kuopiu na Finskem, ki je v letošnjem letu postal stalni član ERG.

Mednarodna strokovna žirija je izbirala 10 najboljših med vsemi, ki so jih poslale posamezne ERG. V Sloveniji so bili to spominki, ki jih je slovenska strokovna žirija izbrala za območje Panonske (uradno Termalno panonske) makroregije. Rad bi poudaril, da slovenski izbor poteka že drugo leto, za njegovo organizacijo pa zelo dobro skrbi Turistična zveza Slovenije. Žal pa izbrani spominki za Alpsko regijo, ki so bili poslani na tekmovanje pred letom dni, niso bili mednarodno ocenjevani, ker se je organizacija prvega tekmovanja premaknila v letošnje leto. Letos je mednarodna žirija uvrstila med 10 najboljših gastronomskih in kulinaričnih spominkov kar tri iz Slovenije, kar je izjemen dosežek. Najprej je to ‘Žlahtna izabela’, kremni med z liofiliziranim grozdjem sorte izabela, ki ga izdeluje podjetje Mr.Bee Nike Poslek iz Slovenske Bistrice. Pri izdelavi spominka sodeluje tudi rokodelec Bojan Ratej, ki oblikuje estetske pokrovčke iz lesa iz pohorskih gozdov. Izdelek je sinteza dveh slovenskih tradicij: stoletij čebelarstva in uporabe priljubljenega in okusnega grozdja sorte izabela v prehranski kulturi.

‘Žlahtna izabela’, kremni med z liofiliziranim grozdjem sorte izabela, ki ga izdeluje podjetje Mr.Bee Nike Poslek iz Slovenske Bistrice. Fotografija: Arhiv TZS

Drugi spominek, ki se je uvrstil med 10 najboljših v Evropi, je ‘Lešnikovo maslo’, ki ga izdelujejo na kmetiji Košec na Ločici ob Savinji. Tu pridelujejo lešnike od leta 1983. Tega leta so uredili lešnikov nasad, prvotno za potrebe podjetja Žito Gorenjka (lešnikova čokolada), postopoma pa so krog kupcev razširili in povečali paleto izdelkov.

: Drugi spominek, ki se je uvrstil med 10 najboljših v Evropi, je ‘Lešnikovo maslo’, ki ga izdelujejo na kmetiji Košec na Ločici ob Savinji. Fotografija: Arhiv TZS.

Tretji spominek, ki se je uvrstil v prestižno evropsko družbo, pa je ‘Podboški cegu’. Lično opremljeno opečnato ploščo iz žgane gline je zasnovala Ivanka Černelič Jurečič v sodelovanju s Turističnim podmladkom na Osnovni šoli v Podbočju na Dolenjskem. Temeljna uporabnost opeke je podstavek za vroče lonce in kozice. Zato jo imenujejo tudi ‘loncenosec’. Vendar je opeka uporabna tudi kot ‘nogogrelec’, ‘naglavopadec’ (za samoobrambo!) ali ‘oreholomec’ (orodje za trenje orehov). Spet se je potrdilo pravilo, da je manj več, kar pogosto prej vidijo drugi kot mi doma!

Tretji spominek, ki se je uvrstil v prestižno evropsko družbo, pa je ‘Podboški cegu’. Fotografija: Arhiv TZS

V organizaciji IGCAT je potekalo tudi tekmovanje kratkih gastronomskih in kulinaričnih filmov (Food Film Menu 2020). Tu je v kategoriji Mladi prvi kuharski mojstri zasedel prvo mesto kratki film študenta VŠHT Maribor Jureta Dretnika, ki je leta 2019 zmagal na slovenskem tekmovanju za evropskega mladega prvega kuharskega mojstra (European Young Chef Award), na evropskem tekmovanju v Grčiji pa je zasedel odlično drugo mesto. Film z naslovom ‘Levi devžej’ pripoveduje lirično zgodbo o ‘kvočevih nudlnih’, tj. koroških testenih žepkih ali žlinkrofih, in je po mnenju mednarodne žirije izjemno prikupna pripoved o spoštovanju prehranske dediščine ter njenem izhodišču za pripravo sodobne jedi.

Prof. dr. Janez Bogataj

Prejšen članekPo Radovljici z mladimi turističnimi vodniki
Naslednji članek»Kovača bom vzela, bom vedno vesela …«