»Kovača bom vzela, bom vedno vesela …«

0
706

V začetku septembra smo v Ivenci pri Vojniku odprli kovačnico in zbirko kmečkega orodja. Lastnika Jože in Ivana Ribič sta že nekaj let člana Turistično-kulturnega društva Globoče in vrsto let zbirata staro kmečko orodje, Jože pa je pa kovač že vse življenje in velik ljubitelj starodobnih avtomobilov, motorjev in koles.

Kovaštvo je bilo že tisočletja pomembna obrtna panoga, ki je doživela razcvet v srednjem veku. Vsak večji kraj je imel vsaj enega ali več kovačev, ki so izdelovali kmečko orodje in najrazličnejše kovane izdelke, od žebljev, podkev itd. do kovanih delov na kmečkih vozovih. Žal je kovaštvo v drugi polovici 20. stoletja začelo izumirati, kovačnice so tu in tam ostale le še kot spomin na nekdaj pomembno obrt. Če je nekdaj veljal verz: »Kovača bom vzela, bom vedno vesela …«, pa žal to danes ne velja več. Za to je kriva ponudba cenenih kovanih izdelkov v trgovskih centrih, ki je izrinila nekdaj pomembno kovaško obrt.

V Ivenci pri Vojniku se je ohranila kovaška obrt, ki jo že vrsto let neguje 67-letni Jože Ribič.

Kovačnica ‘pr’ Pepiju’ in zbirka kmečkega orodja

V Ivenci pri Vojniku pa se je vendarle ohranila kovaška obrt, ki jo že vrsto let neguje 67-letni Jože Ribič. Kot osnovnošolec je z očetom obiskal kovača v sosednji vasi in se že takrat navdušil nad kovaško obrtjo, ki ga spremlja še danes. Ob hiši v Ivenci pri Vojniku si je že pred več kot dvajsetimi leti postavil kovačnico in je po odhodu v pokoj leta 2010 nadaljeval kovaške veščine v lastni kovačnici. Zaradi bogatih izkušenj, ki si jih je pridobil v času redne zaposlitve, in pomankanja kovačev je danes nepogrešljiv kovaški mojster, iskan v bližnji in daljni okolici.

Kovaštvo je bilo že tisočletja pomembna obrtna panoga, ki je doživela razcvet v srednjem veku.

V zadnjem času pa se je kovaški dejavnosti pridružila še bogata zbirka kmečkega orodja, ki je postavljena v prostoru ob vhodu v kovačnico. Gre za več kot dvesto različnih predmetov in skupin orodij, ki jih je konec lanskega leta popisala, fotodokumentirala in uredila dipl. etnologinja in kult. antropologinja Karmen Križnik. Predlog interpretacije zbirke je naredila interpretatorka kulturne dediščine Janja Sivec. Nastala je torej strokovno urejena zbirka kmečkega orodja in kovačnica, ki bo obogatila turistično ponudbo v občini Vojnik.

Vsak večji kraj je imel vsaj enega ali več kovačev, ki so izdelovali kmečko orodje in najrazličnejše kovane izdelke, od žebljev, podkev itd. do kovanih delov na kmečkih vozovih.

Besedilo: Jože Žlaus

Foto: Matjaž Jambriško

Prejšen članekMed desetimi najboljšimi v Evropi trije iz Slovenije
Naslednji članekVelik napredek v sredozemskem delu Slovenije

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here