Dobrodošli na prav posebnem koščku sveta

0
161

Predstavljajte si mistično pokrajino, kjer se resničnost prepleta s fantazijo – prostor, kjer se valovanje periodičnega ritma narave postavi v ospredje. Cerkniško jezero ni navadno jezero, je osupljiv pojav, ki se spreminja iz dneva v dan, v vsakem letnem času dobi drugačno podobo in obiskovalca vedno znova preseneti, saj nikdar ni takšno, kakršnega je lepote in miru željni prišlek pričakoval. Predstavljajte si razprostrto ogledalo vode, ki se pojavi in izgine kot trik iluzionista, in vedno znova ustvarja očarljiv spektakel, ki jemlje dih.

Cerkniško jezero s Slivnico, Fotografija: Tine Šubic

Tudi njegovo rojstvo je bilo spektakularno in pravljično. Tako pripoveduje legenda o dveh graščakih, smrtnih sovražnikih, katerih hči in sin pa se usodno zaljubita. Ko bi moral mladi princ, ki si je želel roke sovražnikove hčerke, po njo priti s čolnom, v času, ko na Cerkniškem polju še ni bilo vode, le studenčki, je zaljubljeni mladenič to tudi resnično storil. S pomočjo Jezerka, povodnega moža, ki mu je svetoval, naj zamaši požiralno luknjo in tako ustvari jezero. Zgodba se je na žalost končala s tragično smrtjo obeh zaljubljencev, ki se nista mogla sprijazniti z neizpolnjeno ljubeznijo. Tragedija pa nam je prinesla biser: Cerkniško jezero.

Kanu Safari, Fotografija: Arhiv Tur Servis

Med bolj deževnimi sezonami, kot sta pomlad in jesen, se jezero povsem napolni in lahko doseže površino do 26 km2, kar mu daje naziv največjega jezera na Slovenskem. Prav zdaj je največje, saj sta bila letošnja april in maj padavinsko zelo bogata. Polno jezero prinaša enkratno priložnost, da si ta mistični naravni pojav ogledate z vodne gladine. Plovba je dovoljena, kadar je vodostaj vode na merilni postaji Dolenje Jezero višji od 150 centimetrov. Pluje se lahko le na osrednjem območju Cerkniškega jezera, ki se razteza na desni strani makadamske ceste Dolenje Jezero – Otok ter na območju Vodonosa. Natančnejše informacije o dovoljenih lokacijah plovbe boste dobili v Centru za obiskovalce Cerkniško jezero ali pri predstavniku turistične agencije Tur Servis, ki med vikendi in prazniki izposoja kanuje in to neposredno ob Cerkniškem jezeru. Samostojno ali skupaj z lokalnim vodnikom vam ponuja različna posebna doživetja – Kanu safari.

Center za obiskovalce Cerkniško jezero, Fotografija: Blaž Žnidaršič

Ob tem izjemnem presihajočem jezeru se da vedno kaj zanimivega početi, tudi, kadar vode v njem ni. Od aprila do konca septembra se lahko udeležite Tematskih vikendov, ki jih organizira Notranjski park, upravljalec zaščitenega območja narave, kamor spada Cerkniško jezero. Tematski vikendi so vodena doživetja po mistični deželi Cerkniškega jezera, kjer v družbi izkušenih lokalnih vodnikov odkrivate in doživite naš prav poseben košček sveta – peš, s čolnom, s kolesi ali pa med vožnjo s tradicionalnim lojtrnim vozom na konjsko vprego.

V poletnih mesecih jezero dobi povsem novo podobo. Ko voda popolnoma presahne, nam razkrije svoj goli obraz: skalovje izvirnih oblik, preplet lukenj in jam, pogled na poginule ribe, ki jih cerkniški ribiči med svojimi težaškimi reševalnimi akcijami ne uspejo ujeti in pravočasno odnesti v zajezeni del jezera. V času, ko se lahko sprehajate po jezerskem dnu, se lahko podate tudi na Tematsko pot Drvošec, nagrajeno kot eno najboljših tovrstnih poti v Sloveniji. Na tej 4-kilometrski večinoma gozdni poti lahko z lesenih opazovalnic narave (ena je visoka kar 10 metrov) občudujete dih jemajoče razglede na vsakič drugačno Cerkniško jezero. Morda bo ob vašem obisku polno vode, morda pa bo videti kot zaraščeno polje. Na gozdnih poteh bodite pozorni na sledi živali, ki so zaradi bogastva hrane in vode prav tako obiskovalke Cerkniškega jezera. Tako sledi kot živali in rastline, ki jih ugledate, vam pomagajo prepoznati informacijske table na poti Drvošec.

Pot Drvošec_opazovalnica-Klejni vrh, Fotografija: Jošt Stergaršek

Obiščite tudi novo odprti Center za obiskovalce Cerkniško jezero. Ta je letos  prejel prestižno nagrado Jakob 2023, mednarodno nagrado za inovativnost, kakovost in odličnost v turizmu. V Centru pa ne dobite le vseh informacij o tem, kaj, kako, kje in kdaj lahko počnete na območju Cerkniškega jezera in širše, ampak se lahko z vsemi čuti potopite v mističnost Cerkniškega jezera. Prisluhnete lahko zgodbam o njegovih preobrazbah, o tem, kako je to svetovno čudo nastalo, in o izjemnosti pokrajine, ki so jo izrisali kraški pojavi, pa tudi o trudu lokalnih prebivalcev, ki so z jezerom skozi stoletja sobivali in ga skrbno ohranjali.

Jezero je privlačno tudi pozimi, ko se spremeni v nadrealistični spektakel ledenih stvaritev zamrznjene vode in odblesk zimskega sonca v zaledeneli jezerski površini.

Zgodba o Cerkniškem jezeru je zgodba o večnem plesu suhega in mokrega, je zgodba o čudežni površini, ki jo je izoblikovala mati narava. Je kraj brezkončnega odkrivanja skrivnosti in ustvarjanja spominov, ki se vam bodo za vedno vtisnili v srce.

Besedilo in fotografije: Notranjski regijski park

Naslovna fotografija: Žan Kofol

 

Prejšen članekČarobni svet jezer, potokov in slapov
Naslednji članekDruštveni čebelnjak ČD Trebelno – Mokronog

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here