Škalsko jezero

Na severozahodnem robu mesta Velenje, za zadnjimi hišami, industrijskimi objekti in športnim parkom leži idilično Škalsko jezero, najmanjše in najstarejše ugrezninsko jezero v Šaleški dolini. Širok nasip ga na zahodni strani loči od skoraj desetkrat večjega Velenjskega jezera. Na severni in vzhodni strani pa ga obdajajo travnati griči in gozdne površine, ki so s svojimi barvami in odsevi na vodni površini paša za oči v vseh letnih časih.

Idilično Škalsko jezero danes, Fotografija: Verica Pogačar

Škalsko jezero, s katerim gospodari Ribiška družina Velenje, je primerno za športni ribolov, njegova okolica pa je namenjena predvsem športnim in rekreativnim dejavnostim. Tu vsakdo najde kaj zase. Zelo priljubljena je sprehajalna pot okoli Škalskega jezera, kjer se dnevno rekreira veliko število občanov.

Škalsko jezero, s katerim gospodari Ribiška družina Velenje, je primerno za športni ribolov, njegova okolica pa je namenjena predvsem športnim in rekreativnim dejavnostim, Fotografija: Verica Pogačar

Škalsko jezero nekoč

Nastanek Škalskega jezera je povezan z izkopavanjem premoga in pogrezanjem tal. Sprva neugledni »Špičkov tajht« se je v drugi polovici 20. stoletja spremenil v lepo urejen in dobro obiskan turistični center, pravi mali Bled, ki je skoraj 20 let privabljal obiskovalce od blizu in daleč. V tem času je jezero nosilo ime Turistično oz. Velenjsko, danes pa je znano pod imenom Škalsko jezero.

Urejena plaža ob Škalskem jezeru leta 1963 ( hrani Frenk Špiler )

Letos mineva 70 let od slavnostnega odprtja tega turističnega centra: lepo urejeno kopališče in restavracija sta bila predana namenu 14. junija 1953. V naslednjih letih so bili zgrajeni še letni kino, bungalovi in kamp, igrišče za mini golf in športna igrišča. V začetku osemdesetih let je bila večina objektov porušenih, saj se je na tem območju znova začel izkopavati premog in so se tla pogrezala.

Letos mineva 70 let od slavnostnega odprtja turističnega centra: lepo urejeno kopališče in restavracija sta bila predana namenu 14. junija 1953. (hrani Frenk Špiler)

Letni kino ob Škalskem jezeru

V letu 2009 so mladi Velenjčani v okviru mladinske prostovoljne delovne brigade očistili povsem zarasli prostor nekdanjega letnega kina ob Škalskem jezeru, ki je bil zapuščen in deloma zasut več kot 30 let. Kmalu je prostor na obrobju Velenja postal priljubljeno zbirališče mladih, predvsem v poletnem času, nekaj let pa je tam delovalo tudi drsališče (Hokejski klub Velenje).

Mladinski center Velenje skupaj s partnerji pripravlja v Letnem kinu ob Škalskem jezeru raznovrstne dogodke. Fotografija: Verica Pogačar

Mladinski center Velenje skupaj s partnerji pripravlja v Letnem kinu ob Škalskem jezeru raznovrstne dogodke. Letos bosta sredi junija (16. in 17. 6.) dva večja koncerta (House night in Železni aktivizem). V začetku julija, (3.-7. 7.), bo potekal tradicionalni Indicamp, dnevni doživljajski tabor z indijansko tematiko za osnovnošolce, med 21. in 29. julijem pa bodo organizirali celotedenski sklop dogodkov Neki poletnega, ki se bo zaključil s tradicionalnim Festivalom nasedlega kita. Ko se bo v Velenju odvijal festival MetalDays (30. 7.-5. 8.), bo Letni kino odprt vsak dan, v njem bo  delovala kavarna.

Ko se bo v Velenju odvijal festival MetalDays (30. 7.-5. 8.), bo Letni kino odprt vsak dan, v njem bo  delovala kavarna, Fotografija: Verica Pogačar

Tradicionalni Festival Kunigunda bo med 31. 8. in 2. 9. postregel s stand up večerom in dvema koncertoma z zanimivimi gosti iz Hrvaške in Srbije. V sklopu Lakefest 2023, ki ga organizira Šaleški študentski klub, pa bo 8. 9. v Letnem kinu ob Škalskem jezeru še koncert z Big foot mama, MRFY in Kokosy.

Z Letnim kinom upravlja Mladinski center Velenje. Prireditveni prostor v čudovitem ambientu je možno najeti za organizacijo različnih javnih prireditev. Več informacij in kontakt: Mladinski center Velenje, Šaleška cesta 3, Velenje, www.mc-velenje.si, telefon: 041 596 122 (Janez), info@mc-velenje.si

Zanimivosti in doživetja ob Škalskem jezeru

Sprehod po urejenih poteh ob Škalskem jezeru obiskovalcem mimogrede ponuja številne informacije o favni in flori, v živo pa si lahko ogledajo drstišče rib ob pritoku potoka Lepena in Sadni gozd. Imeli bodo priložnost videti labode in druge ptice, morda tudi konje z bližnje konjereje. S pomočjo aplikacije Škalsko jezero in zgodbe potopljene vasi pa lahko spoznajo zgodovino in zanimivosti tega območja.

Pod gladino Velenjskega in Škalskega jezera je obstajalo tudi pet zaselkov oziroma delov zaselkov, Fotografija: Verica Pogačar

Pospešena eksploatacija premoga med drugo svetovno vojno in takoj po njej je bila usodna za središče vasi Škale, ki se je skupaj z mogočno, skoraj 1000 let staro cerkvijo sv. Jurija pogreznilo in ga je zalila voda.  Pod gladino Velenjskega in Škalskega jezera je ostalo tudi šest zaselkov oz. delov zaselkov.

Na območju nekdanjega središča vasi Škale so leta 1964 delavci velenjskega premogovnika pri izravnalnih delih po naključju našli ostanke okostij mastodontov.  Strokovna izkopavanja so potrdila, da gre za dve vrsti mastodontov, starih okrog  tri milijone let. Najdbe, ki jih hrani Muzej Velenje, spadajo med pomembnejše v evropskem merilu. Leta 2015 je društvo Revivas Škale v bližini najdišč, med Škalskim in Velenjskim jezerom, postavilo obeležje najdišč mastodontov.

Društvo Revivas Škale izvaja okoli Škalskega jezera vodenja z animacijami. Fotografija: Zvone Kodrum

Društvo Revivas Škale izvaja vodene sprehode okoli Škalskega jezera s predstavitvijo zanimivosti in prilagojenimi animacijami po dogovoru za skupine obiskovalcev ali ob posebnih dogodkih. V juniju bosta to prireditev evropskih razsežnosti Dobimo se na vrtovih (3. 6.) ter 70. obletnica odprtja kopališča in nekdanje restavracije Jezero. Pri izvajanju vodenj sodelujejo člani društva, domačini, ribiči ter maskoti Fana in Jurij.

Več informacij in kontakt: Društvo REVIVAS Škale, Škale 85 b, 3320 Velenje; https://revivas-skale.si/; telefon 041 673 334 (Zvone); info@revivas-skale.si.

Zapisala: Verica Pogačar

Fotografije – podnapisi:

1. Otvoritev restavracije Jezero ob Škalskem jezeru 14. 6. 1953 (hrani Frenk Špiler)
  2. Urejena plaža ob Škalskem jezeru leta 1963 (hrani Frenk Špiler)
  3. Idilično Škalsko jezero danes (avtor Verica Pogačar)
  4. Društvo Revivas Škale izvaja okoli Škalskega jezera vodenja z animacijami (avtor Zvone Kodrun)

Prejšen članekSajenje medovitih rastlin in dreves
Naslednji članekBukovniško jezero