Medvode, zelena vrata prestolnice

Moja dežela – lepa in gostoljubna 2018: najboljši se predstavijo

0
1264

Slovenska Mezopotamija, popek sveta, ter Zwischenwässern ali preprosto: Medvode. Zgodovinska znamenja kraja, ki stoji na sotočju rek Save in Sore, segajo v prazgodovino, razvijati pa se je začel proti koncu 15. stoletja, ko je cesar Friderik III. dovolil zgraditi most ob sotočju. In mostovi so v naselju, ki stoji na sotočju, še zdaj ključnega pomena.

Razgibana kulturno-zgodovinska dediščina

Čudovit preplet narave in kulturne dediščine Foto: Egon Cokan

Medvode so prepričljivo mestece s pestro zgodovino in bogato kulturno dediščino. Te dobrine, podedovane iz preteklosti, Medvoščanom veliko pomenijo in so ponosni nanje, obenem pa kažejo razvoj kraja skozi čas. Mogočni gradovi, številne čudovite cerkve in kapelice predstavljajo velik del medvoške zgodovine, ki sega v 10. stoletje, ko je bil kraj prvič omenjen v razmejitvenih listinah. Starejši prebivalci Medvod se radi ozrejo po preteklosti in v njej vidijo možnosti za nadaljevanje šeg in običajev, obenem pa se nad njimi navdušujejo tudi mladi, ki jim domači kraj veliko pomeni. Številna medvoška društva skrbijo za ohranjanje kulturne dediščine in s svojimi prireditvami ponujajo možnost zbiranja enako mislečih, ki si prizadevajo ohraniti preteklost živo.

Razgibana naravna dediščina

Cerkvica sv. Jakoba v Polhograjskih dolomitih Foto: Peter Košenina

Medvode pa se zadnja leta bržkone še najlaže poistovetijo z bogato in razgibano naravno dediščino. Hribovit svet z ravnino, po kateri sta se razlili reki Sava s sicer umetnim jezerom, in Sora, ki proti sotočju drvi iz Dolomitov, ponuja raznolik prostor številnim živalim in rastlinam. Ta razgibanost ponuja tukajšnjim prebivalcem in obiskovalcem veliko možnosti za aktivno preživljanje prostega časa v vseh letnih časih. Pozimi tek na smučeh in sankanje, poleti kopanje v rekah in jezeru, rafting, ribolov; prav v vsakem letnem času pa pustolovce vabijo Polhograjsko hribovje, Šmarna gora, Zbiljsko jezero in Stari grad Smlednik, da se sprehodijo po njih ali ob njih. Ob lepem vremenu Medvode privabijo še tako zahtevne popotnike in kolesarje. Okolje prebivalcem pomeni zavetje pred hitrim svetom, v katerem živimo, šolarjem ponuja naravno učilnico, obiskovalcem pa možnost za oddih in rekreacijo.

Razgibano dogajanje

Tradicionalna noč parkeljnov Foto: arhiv Zavoda Sotočje

Velik poudarek v Medvodah namenjajo tudi kulinariki in prireditvenemu turizmu. Maja pripravljajo kulturni festival, v začetku junija se je že uveljavil festival Medvode v gibanju, ki združuje šport, zabavo in kulinariko, avgustovski termin imajo že za leto vnaprej rezerviran organizatorji BBQ festivala Wild west fest (on fire) ob Zbiljskem jezeru, septembra so spet začeli prirejati Festival kranjske klobase, prav tako ob Zbiljskem jezeru, konec novembra je čas za tradicionalno Noč parkeljnov, čedalje več dogodkov pa gosti tudi Športna dvorana Medvode (različni kulturni dogodki, državna prvenstva in koncerti).

L. L.

Medvode so v vseslovenski akciji Turistične zveze Slovenije Moja dežela – lepa in gostoljubna 2018, tekmovanju z osrednjim poslanstvom urejanja in ohranjanja okolja, prejele priznanje za 3. mesto med srednje velikimi slovenskimi mesti.
Prejšen članekSelanska rotunda, izjemen spomenik romanske arhitekture
Naslednji članekNoč parkeljnov v Goričanah

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here