Na Blokah je lepo

Republiški turistični drobnogled TZS

0
2428
Bloško jezero vabi poleg kopalcev tudi ribiče in na splošno ljubitelje čiste narave.

»Prijetno sem presenečen, kako je od Cerknice do Nove vasi na Blokah ob cesti vse čisto in urejeno. Očitno na tem območju živijo pridni in vestni ljudje, pohvaliti je treba tudi cestarje, saj so robniki cest čisti, trava na delu, ki spada pod njihovo upravljanje, pokošena, postajališča in počivališča čista,« pravi Karel Vernik, predsednik republiškega Turističnega drobnogleda, ki jo je nazadnje mahnil na Bloke.

V središču Nove vasi je pregledna turističnoinformativna tabla, ki obiskovalce »popelje« do znamenitosti v občini.

»Na Blokah imamo 45 vasi, osrednja je Nova vas, kjer je tudi sedež občine. In v Novi vasi imamo muzej znamenitega, svetovno znanega bloškega smučarja,« pripoveduje Matej Pakiž, predsednik Turističnega društva Bloke, ki že na daleč opazi prišleka in ga najprej povabi v omenjeni muzej. V njem je kaj videti in izvedeti, še zlasti, ker je Pakiž prava enciklopedija življenja, šeg in navad na Blokah. »Ohraniti želimo bogato kulturno dediščino, ki je sodobno predstavljena v našem muzeju na stalni razstavi z naslovom Bloški smučar. Obiskovalec muzeja ima možnost, da se vrne v preteklost in vidi živo sliko življenja na Blokah,« je še povedal.

Med sprehodom po Novi vasi TD TZS ni naletel na nečistočo, nasprotno, vse je bilo urejeno. Sleherno znamenitost imajo označeno z informativno tablo, kot denimo ob štirnah – vaških koritih. »Pred nekaj leti je bila temeljito prenovljena okolica najstarejše štirne v Novi vasi,« je povedal Matej Pakiž. Ob štirni je klopca in turist lahko posedi na njej v hladu pitne vode, ki priteče iz izvira Sušice; v poletnih mesecih je to še posebno prijetno.

Znamenite štirne – vaška korita – so bloška posebnost. To so veliki kamniti vodnjaki, ki so bili zgrajeni ob koncu 19. stoletja, imajo pa jih sredi Nove vasi in v Velikih Blokah.

Čedalje več obiskovalcev imata tudi znamenito Bloško jezero in park Idila z brunarico, okrepčevalnico, unikatnimi lesenimi skulpturami, najpogosteje medvedi, in lesenimi hiškami, kjer se turisti lahko nastanijo. Bloško jezero je umetno, leta 2003 so ga obnovili in uredili kopališče. Ribe so umetno naselili, nekatere druge živali so se priselile iz okolice. Na Blokah pa lahko uživajo tudi kolesarji in pohodniki; teh je največ na Krpanovi poti.

Besedilo in foto: Duša Podbevšek – Bedrač

Prejšen članekNa potep v sotesko reke Iške
Naslednji članekPraznik vina in česna

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here