Mesto raznovrstnih doživetij

Moja dežela – lepa in gostoljubna 2019: Izola

Slovenija – prva država, ki je postala zelena destinacija sveta, leži v osrčju Evrope: na stičišču Alp, Sredozemlja, Krasa in panonskega sveta. V enem od štirih svetov, v obmorskem Sredozemlju, se z bujno vegetacijo ponaša Istra – dežela, ki očara z edinstvenim prepletom zanimivosti iz rimskega, srednjeveškega in beneškega obdobja ter z lepotami naravnega okolja: zelenimi gričevnatimi pobočji in modrino Jadranskega morja. Nekje na sredini te 46 kilometrov dolge obale pa leži majhno obmorsko mesto z bogato zgodovino, ki so jo spisali ribištvo in valovi.

Izola, mesto z bogato zgodovino, ki so jo spisali ribištvo in valovi Foto: Jaka Ivančič

Izola je bila nekoč otok v Jadranskem morju; njena edinstvenost je še zdaj povezana z morjem in ribištvom. Še zlasti pa so zanjo značilni raznolike plaže, vino, vodne aktivnosti in prireditve, povezane s tradicijo, in darovi zaledja.

Nekdanja obalna cesta je zdaj priljubljena tudi med kolesarji Foto: Jaka Ivančič

V Izoli se na petih kilometrih razprostira kar osem različnih plaž, ki jih lahko med drugim spoznavate s supom. Na območju nekdanje obalne ceste med Izolo in Koprom nastaja največja plaža v slovenski Istri, ki je s pogledom na širno morje idealna tudi za kolesarjenje, rolkanje, kotalkanje in sprehajanje.

V tem nekdanjem ribiškem mestecu boste lahko peš ali s kolesom odkrivali zgodbe o morski in pomorski dediščini, pokušali dobrote istrske zemlje in morja ali se samo sproščali ob vonju po soli in pogledu na jesenske barve izolskega podeželja. Izola namreč poleg odlične kulinarike, kulturnih znamenitosti in pestrih dogodkov ponuja tudi številne možnosti za aktivno preživljanje prostega časa. Posebna vrsta aktivnega doživetja so potopi v Arheološkem parku Simonov zaliv. Na območju parka je namreč pod morsko gladino nekdanje pristanišče, ki ga je mogoče obiskati v družbi potapljačev.

Če bi se radi pobliže seznanili z izolsko kulturno dediščino, povezano z morjem, svetujemo obisk Izolane – hiše morja. V izolskem muzeju se lahko preizkusite tudi v lovljenju rib in spoznate favno Jadranskega morja. Na sprehodu po mestu lahko v izolskem mandraču občudujete obnovljene stare barke, posebna znamenitost pa je barka Biser v Simonovem zalivu – edina ohranjena lesenjača iz ribiške flote nekdanjega Delamarisa.

Izola je znana po odlični kulinariki Foto: Jaka Ivančič

Celoletno prireditveno dogajanje nas popelje skozi tradicionalne kulturne, športne in kulinarične dogodke. Lokalni gostinci so vključeni v pobudo Kilometer nič, kar pomeni, da na krožniku vedno dobite pristne jedi iz lokalnih, svežih in zdravih sestavin, pripravljenih po tradicionalnih lokalnih receptih.

Izola je mesto, ki ga je treba spoznati, in ko ga človek spozna, ga zlahka vzljubi. Staro mestno jedro z ozkimi ulicami, obrtniškimi delavnicami in galerijami daje občutek domačnosti, razgiban obmorski pas s plažami navdihuje tudi najzahtevnejše obiskovalce, v zaledju se pogled ustavi na skrbno obdelanih vinogradih in oljčnikih in končno zaobjame prostranstvo morja. Vsakdo, ki obišče Izolo, naj si vzame čas, da začuti njeno dušo. Vse drugo bo odkril spotoma. Velika večina obiskovalcev se še kdaj vrne. Delali bomo na tem, da bo Izola tak sloves ohranila tudi v prihodnje.

Predstavljamo finaliste letošnjega tekmovanja TZS Moja dežela – lepa in gostoljubna, tradicionalnega tekmovanja z osrednjim poslanstvom urejanja in ohranjanja okolja. Kako so se uvrstili posamezni kraji, o katerih boste brali oziroma berete na teh straneh, pa bo znano prihodnji mesec na Dnevih slovenskega turizma 2019 v Ljubljani na prireditvi TZS 13. novembra.
Prejšen članekKraj umetniških duš in razgibanega zaledja
Naslednji članekV Semiču bodo praznovali jesen in martinovo