‘Razišči, občuti, užij’ Turistično destinacijo Rogla – Pohorje

Pozdravljen, popotnik. Če te še ni, upamo, da te še bo pot prinesla v našo Turistično destinacijo Rogla – Pohorje, ki jo ponosno sooblikujemo občine Oplotnica, Slovenske Konjice, Vitanje in Zreče. Ta čudoviti košček sveta v severovzhodni Sloveniji, poln zelenih pašnikov, gozdov, žuborečih potokov, nenavadnih zgodb in zgovornih obzidij, nam je bil zaupan v upravljanje. S kleno voljo pohorskega srca skrbimo zanj in smo ponosni, da tukaj živimo.

Naša destinacija na majhnem in lahko dostopnem področju ponuja izjemno raznoliko, ohranjeno in navdušujoče naravno okolje in kulturno podobo. Ni eksotična, oddaljena ali divja, ampak preprosto pristna, zelena in butična. Je območje dobrega počutja za vsepohodnike, kolesarje, smučarje, plavalce, ljubitelje zgodovine, nepozabnih razgledov, izjemne naravne dediščine, kulture, kulinarike in odličnega vina. Kot nekakšen raj v malem.

Izkušnja zadnjih let nas je naučila, da ni nič samoumevno. Da je že jutri lahko vse drugače. Zato smo energijo usmerili vase. V naš mali raj. Ekonomijo obsega smo za zdaj pustili ob strani in poskusili narediti nekaj več, vendar to veliko bolje. Zate, dragi popotnik, in za nas, ki tukaj živimo in ustvarjamo.

Naša štiriperesna deteljica je edinstvena. Vsak njen listič prinaša svojo barvo v to neponovljivo celoto. Želimo, da jo raziščeš in s sabo domov odneseš polno popotno malho lepih spominov. Da jo občutiš s polnimi pljuči in z vsem svojim bitjem ter jo užiješ s polno žlico.

Oplotnica

Oplotnica, nekdaj Belo mesto, je zakladnica edinstvenih naravnih in kulturnih doživetij. Oplotniški vintgar in čizlakit sta le vrh njenega bogastva. Je mestece, ki se izrazito stika z vinorodnim in poljedelskim podeželjem, pravcata zakladnica edinstvenih naravnih in kulturnih doživetij. V središču Oplotnice vas danes pozdravi kip pohorskega godca in rojaka Tineta Lesjaka z diatonično harmoniko v rokah. Kako rade so njegovi ljudski pesmi prisluhnile tudi Oplotničanke, ki za vodo še danes kdaj pa kdaj perejo perilo na star način. Ste jih že videli pri delu?

Slovenske Konjice, v objemu žlahtnih zgodb

Slovenske Konjice

Slovenske Konjice so prikupno srednjeveško mesto, položeno med skrivnostno Konjiško goro in sončne griče vinorodnih Škalc. Z očarljivim starim mestnim jedrom in Žičko kartuzijo se nehote dotaknejo vaših čustev, so mesto z dušo, kjer vas na vsakem koraku objemajo žlahtne zgodbe. Zgodba mesta je posebna. To je čutil že v Konjicah rojeni pesnik Ivan Minatti, ko je zapisal tiste slavne stihe: »Nekoga moraš imeti rad.« Slovenske Konjice je treba videti in jih doživeti v vsej njihovi prikupnosti. Potem si jih boste za vedno shranili na srčno stran. Ime je mesto dobilo po konjih, ki so neločljivo povezani z njegovo zgodovino. Pa veste, zakaj?

Center Noordung

Vitanje

Vitanje, tako drugačno in umaknjeno od vrveža, tihotno, srčno, nekoč skoraj pozabljeno. Biser tradicije z izzivi vesolja, pravijo Vitanjčani. Žarometi so se vanj ponovno uprli, ko je v središču imenitnega vitanjskega starega trškega jedra zrasel nenavaden objekt, ki spominja na vesoljsko ladjo: Center Noordung. Ta danes ponuja virtualno resničnost, simulatorje in projekcije z novim, svežim pogledom v neskončnost vesolja in človeško delo v njem. Center je ime dobil po Hermanu Potočniku Noordungu, futuristu, raketnemu inženirju ter pionirju astronavtike in kozmonavtike vitanjskih korenin. Izjemno naravno in kulturno dediščino Vitanja je mogoče doživeti tudi na številnih pohodnih, tematskih in učnih poteh v njegovi okolici. Ste ga že obiskali?

Zreče, območje dobrega počutja

Zreče

Zreče so nedvomno območje dobrega počutja, saj tukaj domujeta termalno zdravilišče Terme Zreče in Rogla, smučarsko in pohodniško središče. Sem se radi odpravimo po sprostitev, se naužijemo zelenih razgledov, zraka, ki diši po iglicah in neštetih možnosti in priložnosti za aktivnosti na prostem. To prepoznavno mestece, ki ga čuva mogočno Pohorje, je znano tudi po izjemni gostoljubnosti domačinov, saj tukaj domujejo pravi Pohorci, pristni in prijazni, za katere pravijo, da jih ne moreš zapustiti lačen. Njihovo najboljše poosebljajo Okusi Rogle. Jih poznate?

Žička Kartuzija, tiha lepotica v Dolini svetega Janeza Krstnika

Več na www.rogla-pohorje.si.

Dobrodošli v Turistični destinaciji Rogla – Pohorje!

Projekt Zelena #RoglaPohorje – Javni razpis Za sofinanciranje aktivnosti promocije turistične ponudbe vodilnih turističnih destinacij v Sloveniji v letu 2023.

#ifeelsLOVEnia #explorefeelenjoy

Fotografija: Miha Matevž Photo & Video, Matej Nareks – Foto Nareks, Aljoša Vornšek

Prejšen članekMarjana Grčman, prejemnica kristalnega Triglava: »Pomembno je, da imamo tudi vsebino«
Naslednji članekKostanjevica na Krki – najmanjše mesto za največja doživetja!