Kraj umetniških duš in razgibanega zaledja

Moja dežela – lepa in gostoljubna 2019: Kanal ob Soči

0
736
Slikovita veduta kraja z mostom čez Sočo Foto: Mitja Madon

Občina Kanal ob Soči leži v srednji Soški dolini, v zahodnem delu Slovenije. Središče občine je slikovit kraj Kanal z bogato kulturno dediščino. Razpoznavni znak Kanala je most čez Sočo, ki ga občudujejo domačini in številni obiskovalci. S sprehodom po ozkih ulicah starega dela kraja do trga Kontrada pa dobimo vpogled v to, kako so tod živeli nekoč.

Trg Kontrada Foto: Damijan Simčič

Kraj zaznamujejo znani možje: Valentin Stanič (alpinist, duhovnik, prosvetni delavec), Marij Kogoj (skladatelj), Ivan Čargo (slikar, ilustrator, scenograf), Riko Debenjak (akademski slikar in grafik), Anton Nanut (dirigent) in drugi. V Galeriji Rika Debenjaka si lahko ogledate razstave različnih umetnikov, v galeriji Keramost izdelke Kluba keramikov Kanal, pri gospodu Branku Žnidarčiču pa zasebno zbirko ročno izdelanih pustnih mask.

Da v tem kraju res domujejo umetniške duše, dokazuje še poulična razstava – poleti lahko na sprehodu po Kanalu v oknih hiš občudujemo dela domačih ljubiteljskih ustvarjalcev. Unikatna keramika in drugi izdelki, narejeni v kanalski občini, so na prodaj v butičnem ateljeju GalNatural. Sir Kanalc in druge mlečne izdelke s hribovske kmetije Pri Lukovih pa lahko pokusite v sirarni Kanal v Kanalu, tik ob mostu.

Občina Kanal ob Soči, vpeta med hribovji Kanalskega Kolovrata na zahodu in Banjško planoto na vzhodu, ponuja obiskovalcem veliko možnosti za rekreacijo, sprostitev, izlete, kolesarjenje, pohodništvo, lov, ribolov, kopanje v reki Soči in Idriji ter oglede številnih kulturno-zgodovinskih in naravnih znamenitosti. V Parku Pečno, ki je le 600 metrov oddaljen od središča Kanala, sta urejeni krožna pot z razglediščem na Kanal in gorskokolesarska proga. V parku je v sodelovanju z lokalnim klubom keramikov nastala formaviva, ki je  poligon za različne dejavnosti v naravi.

Kanalski Vrh Foto: Mitja Madon

Željne aktivnega oddiha vabimo tudi na sprehod v sklopu Poti miru po spominskem parku Prižnica s številnimi ostalinami prve svetovne vojne in na Vodice, kjer je urejen muzej na prostem. Pohodnike vabimo po Poti treh svetišč, ki povezuje tri romarska svetišča: Sveto Goro, Marijino Celje in Staro Goro (Castelmonte) v Italiji, ali na učno pot Po poteh naših prednikov (Ročinj–Čičer–Ročinj), ki ponuja čudovite razglede na kaninsko pogorje, vasi Avškega kota, Sočo, Kanal in Deskle, ali po drugih planinskih poteh v občini (na Jelenk, Korado, Marijino Celje, Globočak, Lašček …).

Ljubiteljem kolesarjenja priporočamo kolesarjenje po državni kolesarski trasi, ki se vije ob reki Soči od Solkana do Plav in se nadaljuje naprej proti Kanalu in Tolminu. Urejene kolesarske poti so tudi po Kanalskem Kolovratu in robu Banjšic, kjer so skriti neokrnjeni kotički narave, bogata naravna in sakralna dediščina podeželja in ostanki prve svetovne vojne. Poti na tem območju odpirajo prečudovite razglede na Julijske Alpe, Furlanijo in Benečijo.

Večje prireditve v občini Kanal ob Soči:
Teden kulture v Desklah (februar)
Morščanski pust (pustna nedelja)
Prireditve v Parku Pečno (Gregorjevanje, Kino v gozdu, razstave, Dan odprtih vrat, lokostrelski turnir, koncerti …)
Pohod po stopinjah Valentina Staniča (marec)
Kulturni dnevi pod Globočakom (maj ali junij)
Poletje v Kanalu (junij–avgust, koncerti na Kontradi)
Plezanje na kanalski zvonik (julij ali avgust)
Mušje dirke v Levpi (avgust)
Skoki z mostu (avgust)
Gledališče na Kontradi (avgust)
Angelska nedelja v Kalu nad Kanalom (september)
Kogojevi dnevi (september–november)
Praznik kostanja v Ligu (oktober)
Predstavljamo finaliste letošnjega tekmovanja TZS Moja dežela – lepa in gostoljubna, tradicionalnega tekmovanja z osrednjim poslanstvom urejanja in ohranjanja okolja. Kako so se uvrstili posamezni kraji, o katerih boste brali oziroma berete na teh straneh, pa bo znano prihodnji mesec na Dnevih slovenskega turizma 2019 v Ljubljani na prireditvi TZS 13. novembra.
Prejšen članekKjer 365 dni ni nikomur dolgčas
Naslednji članekMesto raznovrstnih doživetij

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here