Imamo neokrnjeno naravo, kakovostno hrano in kreativne kuharske mojstre. Slovenija je idealna destinacija, ki daleč od množičnega turizma lahko razvaja butične goste.
Gastronomija je osrednja razvojna in komunikacijska tematika slovenskega turizma v letih 2020 in 2021, ko se bodo zvrstile številne aktivnosti ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo in Slovenske turistične organizacije za pozicioniranje Slovenije kot destinacije za 5-zvezdična gastronomska doživetja. Kot poudarja direktorica Maja Pak, direktorica Slovenske turistične organizacije: »V lanskem letu nas je najbolj prepoznavni gastronomski vodnik Michelin izpostavil kot destinacijo, ki jo je treba obiskati. Čez manj kot dva meseca bodo objavljeni prvi rezultati Michelinovega ocenjevanja za Slovenijo. Sloveniji in izbrani delegaciji slovenskih kuharskih mojstrov bo posebna pozornost namenjena tudi na najpomembnejšem Michelinovem dogodku ‘European Star Revelation’ v Parmi. Gre za največji in svetovno najbolj odmevni Michelinov dogodek, ki ga spremljajo ugledni gastronomskim mediji, ki imajo več kot desetmilijonski doseg. Pomemben korak v uvajanju trajnostnega razvoja na področju gastronomije bomo naredili z vključitvijo gastronomije v Zeleno shemo slovenskega turizma. V pripravi je spletni portal Taste Slovenia, zaključujemo tudi prenovo nacionalne piramide slovenske gastronomije, ki se ji kot novost pridružujejo gastronomske piramide z značilnimi jedmi, živili in pijačo za vse štiri makrodestinacije.«
TTA
Skodelica espressa za italijansko smetano
Na Sejmih okusov Gastexpo & Sladoled pa so obiskovalci preverjali nove gastronomske, gostinske in turistične trende.
Z našimi lokalnimi dobrotami se je, kolikor mu je dopuščal čas, seznanil tudi znameniti italijanski kuhar Carlo Casoni, gost omenjenega sejma, ki je pred leti kot glavni kuhar pripravljal jedi za Ferrarijevo ekipo pri formuli 1. Takrat je skrbel tudi za prehrano večkratnega svetovnega prvaka Michaela Schumacherja, za katerega, nam je povedal, je bilo navdihujoče kuhati, saj je bil izjemno dober jedec. Michael Schumacher je bil sicer zelo discipliniran športnik, čez teden se je držal stroge diete, sprostil se je šele v nedeljo, po zmagi – v zlatem obdobju jih je nizal drugo za drugo. Takrat so se odpirali šampanjci. Drugače, se spomni legendarni kuhar, ki je na Gospodarskem sejmišču pod okriljem Sejma okusov in Alpe-Adria konec januarja pripravljal italijanske poslastice, je bilo z drugimi VIP-gosti, med katerimi se je pogosto mudila tudi filmska diva Monica Bellucci, ki so bili ves čas na shujševalnih kurah. Zadovoljili so se z lahko solato in skodelico espressa.
Suzana Kozel