GALERIJA BOŽIDAR JAKAC V KOSTANJEVICI NA KRKI – kjer se kultura in umetnost prepletata z naravo in duhovnostjo

0
867
Galerija Božidar Jakac, Kostanjevica na Krki

V zavetju mogočnih Gorjancev, na otoku sredi reke Krke leži eno najstarejših slovenskih mest –Kostanjevica na Krki, ki vabi z bogato zgodovinsko, kulturno in naravno dediščino. V bližini mesta pa že vse od srednjega veka popotnike privablja pravi biser srednjeveške arhitekture, nekdanji cistercijanski samostan Marijin studenec, v katerem od leta 1974 deluje Galerija Božidar Jakac.

Cistercijanski samostan je od leta 1234, ko ga je ustanovil koroški vojvoda Bernard Spanheimski, pa vse do ukinitve leta 1786 predstavljal ekonomsko, kulturno in gospodarsko središče širše regije. Baročna kulisa samostanske cerkve in obrambna stolpa s freskami znamenitega slikarja Franca Jelovška pozdravijo obiskovalca ob vstopu na veličastno arkadno dvorišče – eno največjih v širšem srednjeevropskem prostoru.

Arkadno dvorišče nekdanjega samostana
Foto: Tadej Kališnik

Galerija Božidar Jakac se po površini in likovnem fondu uvršča med največje muzeje v Sloveniji. Jedro predstavljajo stalne zbirke slovenskih umetnikov 20. stoletja: Franceta Kralja, Toneta Kralja, Božidarja Jakca, Franceta Goršeta, Jožeta Gorjupa, Zorana Dideka, Bogdana Borčića in Janeza Boljke. Od leta 1977 je na ogled tudi Pleterska zbirka evropskih slikarjev, sicer last bližnje Kartuzije Pleterje.

Med deli, nastalimi od 17. do 19. stoletja, izstopa serija apostolov, ki je predvidoma nastala v delavnici flamskega mojstra Anthonisa van Dycka. Nekdanja samostanska cerkev, eden najlepših primerov zgodnjegotske arhitekture na Slovenskem, je danes edinstveno razstavišče. V njej in še treh razstaviščih, med katere spada tudi Lamutov likovni salon na otoku, v sklopu katerega deluje tudi TIC Kostanjevica na Krki, se na občasnih razstavah predstavljajo številni uveljavljeni slovenski in tuji sodobni umetniki.

Mednarodni simpozij kiparjev Forma viva se je začel na delovišču v Kostanjevici na Krki leta 1961 in velja za najstarejši še vedno delujoči kiparski simpozij na svetu. Izbrani umetniki med enomesečnim bivanjem ustvarijo kip iz hrastovega lesa, značilnega za to področje. Okoli nekdanjega samostanskega kompleksa in na različnih lokacijah v mestu je na ogled več kot 100 monumentalnih del Parka skulptur Forma viva, ki je za obiskovalce brezplačno odprt vse leto in sprehod po katerem je v vsakem letnem času edinstveno doživetje.

Galerija vabi tudi z bogatim celoletnim spremljevalnim programom. Tako lahko prisluhnete različnim koncertom, se udeležite gledaliških predstav ali prepustite domišljiji prosto pot na številnih ustvarjalnih delavnicah in grafičnih tečajih za odrasle in otroke.

Park skulptur Forma viva
Foto: Marko Adamič

Tudi ljubitelji žlahtne kapljice ne bodo razočarani, saj si je v sklopu galerije mogoče ogledati Cvičkovo klet, zibelko pridelave cvička, katere tradicijo nadaljujejo člani Konzorcija Cviček. Njihovo odlično lokalno vino je naprodaj med ostalo ponudbo muzejske trgovine.

Ogled galerije lahko v prihajajočem pustnem času združite z ogledom tradicionalne pustne povorke Šelmarije (23. 2.), ki je vpisana v register nesnovne dediščine, ali s pomladnim sprehodom po Resslovi poti v bližnjem Krakovskem gozdu. V poletnem času vas pričakuje skrivnostno podzemlje Kostanjeviške jame, lahko pa se prepustite mirnemu toku Krke ter odveslate okrog mesta s čolnom ali supom.

Kristina T. Simončič

Prejšen članekMartinovo naj postane državni praznik
Naslednji članekMichelinov gastronomski vodnik prihaja v Slovenijo

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here