Turizem še naprej piše uspešne zgodbe

0
573

Slovenija je vroča destinacija, kar potrjujejo tudi številke. V lanskem letu smo v primerjavi z letom 2018 zabeležili 5-odstotno rast turističnih prihodkov. Turistični števec pa se vrti navzgor tudi po številu prenočitev.

Zabeležili smo več kot 6,2 milijona turističnih prihodov in več kot 15,7 milijona turističnih prenočitev; od tega so tuji gostje ustvarili 4,7 milijona prihodov in 11,3 milijonov prenočitev. Slovenija je še vedno izjemno priljubljena med Italijani, ti so naši najštevilnejši gostje. Sledijo jim tradicionalni gostje iz Nemčije in Avstrije.

Lani je Slovenija beležila rast prihodkov iz turizma.
Foto: Iztok Medja/www.slovenia.info)

Turizem je v Sloveniji pomembna gospodarska panoga z velikim nadaljnjim potencialom rasti. V skupni BDP posredno in neposredno prispeva kar 12,3-odstotni delež, neposredno pa zaposluje 6,5 odstotkov delovno aktivnega prebivalstva. Je visoko multiplikativna poslovna dejavnost, ki pomembno vpliva tudi na razvoj drugih področij.

Eva Štravs Podlogar, državna sekretarka na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, pravi: »Za nami je uspešno, rekordno turistično leto. V Sloveniji smo se zavezali k trajnostni rasti slovenskega turizma. Naša vizija poudarja 5-zvezdična doživetja, dobro počutje. Zato sta pomembna kakovost turistične ponudbe ter zadovoljstvo turistov in lokalnega prebivalstva, kar postavljamo pred statistične podatke. Spremljamo, v kolikšni meri se turisti vračajo na posamezne destinacije in ali se čas njihovega bivanja podaljšuje. Tovrstni podatki so pomembni za sprejemanje poslovnih načrtov in nadaljnjih usmeritev.«

Foto: Iztok Medja/www.slovenia.info

Slovenski turizem brez plastike za enkratno uporabo

Slovenija je na področju turizma v zadnjih nekaj letih postala mednarodno prepoznana kot zelena destinacija.

Ali bo Sloveniji uspelo postati prva država na svetu, ki v turizmu ne bo uporabljala plastike za enkratno uporabo?
Foto: Nea Culpa/www.slovenia.info

Slovenska turistična organizacija in Zavod Tovarna trajnostnega turizma sta predstavila pobudo, naj Slovenija postane prva država na svetu, kjer je turizem izločil plastiko za enkratno uporabo in pospešeno uvaja modele krožnega gospodarstva.

Glede na našo vizijo zelene butične Slovenije in v luči evropskega zelenega dogovora (časovnega načrta za vzpostavitev trajnostnega gospodarstva Evropske unije) ter evropskih direktiv in uredb na področju učinkovite rabe virov in krožnega gospodarstva smo si zadali cilj (vizijo), da Slovenija postane prva država na svetu, kjer je turizem izločil plastiko za enkratno uporabo in pospešeno uvaja modele krožnega gospodarstva. Javni zavod Triglavski narodni park je v sodelovanju z Zavodom Tovarna trajnostnega turizma GoodPlace na Biosfernem območju Julijske Alpe v skladu s svojim poslanstvom in tudi na pobudo ministrstva za okolje in prostor konec leta 2019 že začel prepoznavati vse potrebne ukrepe za doseganje tega cilja, z ambicijo, da se ta pristop razširi in nadgradi za celotno Slovenijo.

Turistična nagrada Jakob

Nagrado Jakob 2020 in naziv ambasador inovativnosti v turizmu za področje inovativne turistične vsebine in programe v gradovih in dvorcih 2020 so prejeli Gradovi Posavja.

Nagrado Jakob so prejeli Posavski gradovi. Na fotografiji je grad Sevnica. 
Foto: Iztok Medja/www.slovenia.info

S svojimi različnimi vsebinami so povezani v skupni projekt. Prav ta povezanost je izjemna in inovativna za siceršnje slovenske razmere, saj se pogosto zapiramo za grajske zidove. Gradovi Posavja tako iščejo svojo novo identiteto in razvijajo stik z lokalnim in regionalnim kulturnim okoljem.

Galerija Božidar Jakac, Kostanjevica na Krki

Gradovi, ki zaznamujejo pokrajino med rekami Mirno, Savo, Krko in Sotlo, so del kulturne krajine že več kot tisočletje in pričajo o življenju prebivalcev, ki se je prepletalo z življenjem vseh, ki so skozi te kraje potovali na vzhod ali zahod. V neformalnemu združenju Gradovi Posavja so upravljavci šestih gradov v Posavju, in sicer: Galerija Božidar Jakac Kostanjevica na Krki, grad Podsreda, grad Rajhenburg, grad Sevnica, grad Brežice in grad Mokrice. V tokratnem namigu za izlet predstavljamo Galerijo Božidar Jakac.

Razpršeno upravljanje, ki je ovira, postaja zaradi raznolike ponudbe prednost, saj Gradovi Posavja zagotavljajo vrhunske kulturne užitke, dostop do lokalne kulinarike in tradicionalnega znanja, omogočajo preživljanje prostega časa in prenočevanje na lokacijah, ki jih sooblikuje narava.

TTA

Prejšen članekMichelinov gastronomski vodnik prihaja v Slovenijo
Naslednji članekGorniški praznik

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here