Na Gačah je belo in lepo

Republiški Turistični drobnogled TZS

0
922
Enajsto največje smučišče v Sloveniji Gače obišče ob nedeljah okoli tisoč smučarjev, največ z Dolenjskega in Bele krajine, pa tudi iz Hrvaške.

Z bližajočimi se šolskimi zimskimi počitnicami se smučarska sezona bliža vrhuncu in tako je tudi v smučarskem centru (SC) Gače, ki je primerno za vse smučarje, od začetnikov do zahtevnejših smučarjev. Velika prednost gaškega smučišča je, da leži sredi neokrnjene narave blizu Semiča in Novega mesta, od koder prihaja tudi največ smučarjev. Smučišče, ki se razprostira na območju Dolenjske, Bele krajine in Suhe krajine, je bilo v času obiska republiškega Turističnega drobnogleda Turistične zveze Slovenije (TD TZS) odeto v pravo zimsko idilo.

»Februarja pričakujemo veliko organiziranih osnovnošolskih skupin, ki bodo prišli k nam na enodnevno smučanje; sem pa presenečen, da jih je bilo januarja malo,« pravi vodja smučišča Borut Koprivnik.

»Imamo sedežnico, ki žal še ne obratuje, pet sider in jurčka, smučišče pa obratuje vsak dan od 9. do 15. ure. Imamo dovolj snega, saj smučišče umetno zasnežujemo, z naravnim snegom pa nas je v tej sezoni obdarila tudi narava. Tako si obetamo šestdeset smučarskih dni in čim več smučarjev, saj si zelo prizadevamo za njihovo dobro počutje, tudi s pestrimi kulinaričnimi dnevi, ki pritegnejo številne obiskovalce, tudi tisoč in več ob nedeljah,« pripoveduje Borut Koprivnik, vodja smučišča in direktor podjetja Gače.

Dodal je, da so prizadevanja podjetja še toliko večja, prav tako naložbe, saj se v smučišče dve desetletji ni vlagalo. V prihodnosti načrtujejo gradnjo nastanitvenih zmogljivosti, ponudbo za kolesarje v poletnih mesecih, uredili bodo proge za treking kolesarjenje in spuste.

Karel Vernik, predsednik republiškega Turističnega drobnogleda TZS (desno), in Pavel Hevka sta dejala, da je bilo smučišče v času obiska RTD TZS lepo urejeno in zimsko idilično.

SC Gače se ponaša s tekaškimi progami, ki so označene s tablami, tudi opozorilnimi, in po katerih so hoja, ježa ali vožnja z različnimi prevoznimi sredstvi strogo prepovedani.

»Neposredno ob smučarski progi imamo tudi izposojevalnico smuči, desk in preostale smučarske opreme, smučarski servis in dve smučarski šoli. Smučarji pri nas niso nikoli lačni, saj v koči Gače strežemo marsikaj, od palačink do golaža, na terasi bifeja Gače pa burgerje,« še pravi Borut  Koprivnik.

Besedilo in foto: Duša Podbevšek – Bedrač

Ob nedavnem obilnem sneženju v sosednji Avstriji in na Bavarskem v Nemčiji se poraja vprašanje, ali je Slovenija na močno sneženje in izredne razmere pripravljena? Prav na pobudo Pavla Hevke, podpredsednika RTD TZS in Direkcije za ceste se pripravlja načrt ukrepov, ki bi zagotovili, da nas takšna naravna snežna »obdaritev« ne bi presenetila. Načrt (vključuje tudi potrebno mehanizacijo in drugo) bo nared do konca februarja.
Prejšen članekKrajinski park Strunjan
Naslednji članekPtujsko Kurentovanje, eden najbolj zanimivih karnevalov na svetu

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here