Na sprehod po učni poti ob reki Kokri

0
2089
Foto: www.visitkranj.com

Konec tedna naj bi vročina resda precej popustila, a smo še vedno sredi poletja in bližina vode se vselej prileže. Zato vas tokrat vabimo na potep po učni poti ob reki Kokri.

Učno pot med naseljema Visoko in Tupaliče, med Kranjem in Preddvorom, je s pomočjo šenčurske občine in kranjskega zavoda za varstvo narave uredil Marjan Krišelj z Visokega. Pred nekaj leti je v pogovoru za Lipov list povedal, da mu je gostja iz Londona na vprašanje, kaj jo je v Sloveniji najbolj pritegnilo, odgovorila, da so bili to kamni v reki Kokri. »Kar utihnil sem. Kamni? Kaj pa Bled in Postojnska jama in …? Ne, je dejala. Kamni. Svojo mladost sem preživel ob Kokri in četudi sem geograf in sem opravil tudi izpit iz geologije, se mi niso zdeli nič posebnega. Potem pa mi je gospa odprla oči. Začel sem jih proučevati in rezultat tega je zdajšnja učna pot ob Kokri.«

Ta je dolga slaba dva kilometra, na njej pa je pet informativnih tabel o zgodovini Kokre, njenih lepotah in naravnih posebnostih, ki nas spremljajo na poti. Osrednja zanimivost poti je geološka piramida v bližini športnega parka Rapa na Visokem. Vanjo so vgrajeni barviti kamni nepravilnih oblik s kokrških prodišč. Predstavlja geološko pestrost kamnov, ki jih reka prinaša, brusi in odlaga na svoji poti. Območje ob piramidi naj bi bilo geomantična točka z zdravilno močjo.

Za hlajenje na potepu poleg reke, v kateri se je mogoče tudi osvežiti, skrbi tudi spominski drevored 88 lip – po eno je leta 1985 posadila vsaka družina KS Visoko.

Več o izletu po učni poti ob reki Kokri si lahko preberete na spletni strani Visit Kranj, na kateri še povedo, da vas utegne na poti sem in tja izza plota pozdraviti kakšna ovca, »mimo bo prihitel kakšen kolesar, srečali boste še kakšnega sprehajalca psa ali ribiča. Večinoma pa boste lahko samotno uživali v prečudovitih kotičkih reke Kokre.«

U. L. L.

Prejšen članekPraznik terana in pršuta v Dutovljah
Naslednji članekUspešna prizadevanja za daljšanje poletne sezone

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here