Praznik terana in pršuta v Dutovljah

0
1781
Foto: Jaka Ivančič/www.slovenia.info
Foto: Milan Vidakovič/arhiv Zavoda za šport, turizem in prosti čas Sežana

Med številnimi kraškimi dobrotami sta največjo slavo ponesla v svet kraški teran in pršut. Tudi zaradi prireditve Praznik terana in pršuta, ki bo letos ta konec tedna, od petka, 11. avgusta, do nedelje, 13. avgusta, v Dutovljah.

Prireditev se bo začela v petek s Poletjem odprtih kleti (te bodo odprte do nedelje). Izbrani kraški vinarji, vinogradniki in turistične kmetije bodo odprli svoje vinske kleti in predstavili svojo zgodbo o življenju in dediščini Krasa. Kulinarični del prvega dne pa bo zaokrožil dogodek Terra Carsus – Kulinarika Krasa, na katerem bodo vrhunski kraški gostinci postregli s svojimi specialitetami ob spremljavi izbrane vinske ponudbe in glasbe.

Sobota bo glasbeno živahna: nastopile bodo skupine Rok’n’band, Pop Design in Nera, koncerte pa bo spremljala ponudba kraških gostincev.

Nedelja bo najbolj razgiban dan. Začela se bo z vodenim pohodom po Teranovi poti in kolesarskim izletom S kolesom na teran in pršut, nadaljevala z razstavama slik kraškega slikarja samorastnika Marjana Miklavca in Društva kmetic Sežanske regije, dnevom odprtih vrat pršutarne Kras v Šepuljah, pokušnjami pršutov, kmečko tržnico, prikazom obdelave kamna … V nedeljo bo tudi eden najbolj priljubljenih dogodkov prireditve – sprevod kmečkih voz s predstavitvijo kraljice terana. Poleg tega bodo podelili priznanja za najboljše ocenjen teran v letošnjem letu. Še več se bo dogajalo, dan in prireditev pa bo sklenil koncert Modrijanov in Zvite feltne.

U. L. L.

Prejšen članekMed pastirske škrate na Krvavcu
Naslednji članekNa sprehod po učni poti ob reki Kokri

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here