Praznik terana in pršuta v Dutovljah

0
1629
Foto: Jaka Ivančič/www.slovenia.info
Foto: Milan Vidakovič/arhiv Zavoda za šport, turizem in prosti čas Sežana

Med številnimi kraškimi dobrotami sta največjo slavo ponesla v svet kraški teran in pršut. Tudi zaradi prireditve Praznik terana in pršuta, ki bo letos ta konec tedna, od petka, 11. avgusta, do nedelje, 13. avgusta, v Dutovljah.

Prireditev se bo začela v petek s Poletjem odprtih kleti (te bodo odprte do nedelje). Izbrani kraški vinarji, vinogradniki in turistične kmetije bodo odprli svoje vinske kleti in predstavili svojo zgodbo o življenju in dediščini Krasa. Kulinarični del prvega dne pa bo zaokrožil dogodek Terra Carsus – Kulinarika Krasa, na katerem bodo vrhunski kraški gostinci postregli s svojimi specialitetami ob spremljavi izbrane vinske ponudbe in glasbe.

Sobota bo glasbeno živahna: nastopile bodo skupine Rok’n’band, Pop Design in Nera, koncerte pa bo spremljala ponudba kraških gostincev.

Nedelja bo najbolj razgiban dan. Začela se bo z vodenim pohodom po Teranovi poti in kolesarskim izletom S kolesom na teran in pršut, nadaljevala z razstavama slik kraškega slikarja samorastnika Marjana Miklavca in Društva kmetic Sežanske regije, dnevom odprtih vrat pršutarne Kras v Šepuljah, pokušnjami pršutov, kmečko tržnico, prikazom obdelave kamna … V nedeljo bo tudi eden najbolj priljubljenih dogodkov prireditve – sprevod kmečkih voz s predstavitvijo kraljice terana. Poleg tega bodo podelili priznanja za najboljše ocenjen teran v letošnjem letu. Še več se bo dogajalo, dan in prireditev pa bo sklenil koncert Modrijanov in Zvite feltne.

U. L. L.

PUSTI SPOROČILO