Odkrivanje Ljubljane skozi feministična očala

Ljubljanske alternativne zgodbe

0
1206
Foto: Katja Goljat/arhiv Ljubljana Urban Tours

Ste vedeli, da je v Ljubljani okoli 360 spomenikov, samo sedem pa jih je v poklon – ženskam? Ali da je v središču mesta samo ena ulica, ki so jo poimenovali po ženski (Ulica Josipine Turnograjske)? To obiskovalcu odkrije Ljubljanska feministična tura, ki jo pripravlja Ljubljana Urban Tours in ki slavi vlogo ženske v slovenski družbi, obenem pa turistom predstavi številne arhitekturne znamenitosti mesta in zgodovinska dejstva, povezana z razvojem Ljubljane in Slovenije.

Zamisel o feministični turi po Ljubljani se je utrnila Gregi Bulcu, ki vodi zavod Urbana Vrana, pod okriljem katerega deluje Ljubljana Urban Tours. Domislil se je je, ko je pripravljal vsebine za Ljubljansko alternativno turo, »kjer med drugim predstavimo spomenik ženskam, ki so demonstrirale proti fašistični oblasti leta 1943, in grafitarske umetnine sodobnih uličnih umetnic. Tujci in domačini lahko hitro opazijo, da v Ljubljani skorajda ni spomenikov ženskam in izstopajoče ženske arhitekture, denimo. Čeprav imamo močno humanistično feministično tradicijo, ob ogledu ljubljanskih ulic skorajda ni znakov, ki bi opozarjali na močne ženske, heroine in borke za pravice žensk. Oziroma so ti znaki, te osebe, te zgodbe dodobra skriti pod površjem. Zato jih je raziskovalna ekipa zavoda Urbana Vrana zbezala na plan, z Jasmino Jerant pa sva jih potem zapakirala v poučno, intrigantno in tudi zabavno feministično turo, na katero zdaj vabi tudi sloviti Lonely Planet,« je povedal Grega Bulc.

Feministična vprašanja v tesni povezanosti z zanimivostmi Ljubljane

Foto: Katja Goljat/arhiv Ljubljana Urban Tours

Četudi tura razkriva precej zgodb o spregledanih (in tudi zlorabljenih) ženskah, je njenim avtorjem uspelo, da ta svojstven potep po mestu še zdaleč ni ovit v črnino, temveč je pogosto zabaven, še zlasti pa poučen; je potovanje skozi srednjeveške love na čarovnice, svetovne vojne, predsocialistične in socialistične boje za ženske pravice in aktualne pravice žensk v slovenski družbi.

Feministična tura vključuje številne teme, od poezije do urbanizma, od šolstva do redovništva, od znanosti do umetnosti …; obiskovalcem odkriva različne junakinje: umetnice, arhitektke, znanstvenice, aktivistke, revolucionarke, politične voditeljice, poslovne ženske, članice ženske protifašistične fronte in druge ikonične osebnosti.

Biografske podrobnosti in drugi zanimivi podatki ilustrirajo feministična vprašanja in boj za pravice žensk v Sloveniji, pri čemer so te vsebine tesno povezane tudi z najlepšimi oziroma najbolj znanimi ljubljanskimi trgi, ulicami in stavbami. Turistom se na potepu zazdi, da so jim nadeli feministična očala, da bi dognali, kako zelo je spol vplival (in vpliva) na oblikovanje mesta, pravijo ustvarjalci feministične ture.

Nenavadna zgodba pesnice Lily Novy

Ustvarjalcem ture je ljubše, da ljudje prisluhnejo zgodbam, ki jih ta razkriva, med potepom po mestu – in ne vnaprej. Zato predstavljamo zgolj eno postajo in zgodbo Ljubljanske feministične ture: doprsni kip pesnice Lily Novy na Starem trgu. Bila je prva slovenska lirična pesnica. Njena prva pesniška zbirka z naslovom Temna vrata je izšla, ko je bila stara 56 let. »Naslov zbirke je poimenovan prav po vratih, pred katerimi se ustavimo, saj je Lili Novy v tej hiši preživela večino svojega odraslega življenja,« pripoveduje Jasmina Jerant, ki vodi Ljubljansko feministično turo. »Lily Novy je bila v Ljubljani znana tudi kot ’nora grafna’, saj je bila za tisti čas nenavadna, ekscentrična in pravzaprav napredna. Ni se podrejala družbenim pravilom in je tako, na primer, hodila sama v kavarne, kar se v začetku 20. stoletja, ko se je pridružila ljubljanski literarni sceni, za ženske ni spodobilo. Od njih se je pričakovalo, da prihajajo v kavarno zgolj z moškimi spremljevalci. Ona pa se s tem ni obremenjevala in je dolge ure posedala v kavarni, pisala poezijo na prtičke in škrniclje ter za piko na i kadila cigarete. Ljubljansko meščanstvo je bilo zgroženo nad njeno nemoralnostjo in razpuščeno nravjo. Zgodbe pa tudi pripovedujejo, da je, če je na tleh našla jabolko, tega pobrala, ga obrisala v svojo dolgo, lepo krinolino, in ga pojedla. Tudi to je bil za meščanstvo prevelik zalogaj!«

Na feministično turo vsak dan

Jasmina Jerant je povedala, da je zanimanje za turo čedalje večje, da pa se je udeležujejo predvsem ženske; bržkone še zlasti zavoljo pogosto negativne percepcije feminizma, ki zasenči njeno bistvo: dejstvo, da je to gibanje, ki se osredinja na zmanjšanje in izničenje neenakosti med spoloma na osebni, družbeni, politični in gospodarski ravni. Na vseh ravneh. Junakinje Ljubljanske feministične ture to bistvo lepo povzamejo in predstavijo.

Mateja Gruden

Ljubljana Urban Tours je kulturno-turistični projekt. »Naši ogledi Ljubljane se po eni strani priklonijo starodavni Ljubljani: njeni antični, srednjeveški, avstro-ogrski in socialistični zgodovini. Po drugi strani pa v tej uradni zgodovini iščejo razpoke in pregibe, kjer domujejo zgodbe različnih manjšin in zapostavljenih slojev. Zgodbe, povedane iz perspektive tako imenovanih čarovnic, so denimo tipičen primer takšne alternativne zgodovine mesta in nišne kulturne dediščine. Poleg tega se naše ture v veliki meri posvečajo ne le preteklim, ampak tudi zdajšnjim značilnostim slovenske prestolnice; z njimi poskušamo pokazati kulturno in socialno raznolikost prebivalcev glavnega mesta. Na naših sprehodih gostje poleg klasičnih ljubljanskih znamenitosti spoznavajo tudi alternativne prostore, kot so galerija ŠKUC, Pritličje, Metelkova mesto in Tovarna Rog, polega tega pa še različne subkulture in urbane življenjske sloge, grafitarsko in ulično umetnost, skejtanje, urbano vrtnarjenje in številne druge urbane dejavnosti,« je povedal Grega Bulc.
Prejšen članekPo sledeh soške fronte na Komenskem Krasu
Naslednji članekTudi letos novembra po poteh soseske zidanice

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here