Odprtje nove pohodniške poti ob rimskem zidu na Zaplani

0
1172
Rimski zid na Zaplani Foto: www.visitvrhnika.si

To nedeljo, 19. maja, se lahko odpravite na izlet na Zaplano nad Vrhniko, kjer bodo odprli novo pohodniško pot ob rimskem zidu, ob tem pa pripravili tudi kulturni dogodek Rimski dan.

Claustra+ je čezmejni projekt EU, pod okriljem katerega devet partnerskih ustanov iz Slovenije in Hrvaške skupaj oblikuje novo destinacijo kulturnega in zelenega turizma ter piše novo poglavje v zgodovini največjega starorimskega spomenika na slovenskih tleh – rimskega obrambnega zidu Claustra Alpium Iuliarum. To je mogočen poznorimski vojaško-obrambni sistem zidov, utrdb in stolpov, ki se razteza od središča Reke na Hrvaškem pa do slovenskega Posočja. Rimska vojska ga je gradila v drugi polovici tretjega stoletja, da bi obranila osrčje Rimskega cesarstva pred vpadi ljudstev z vzhoda in nadzirala glavne rimske ceste na tem območju.

Arheološke ostaline zidu so stoletja samevale v pozabi. S projektom Claustra+ pa si partnerske ustanove z različnimi aktivnostmi prizadevajo za povečanje dostopnosti in prepoznavnosti te veličastne gradnje in za ponovno ovrednotenje, aktivno zaščito in ohranjanje te edinstvene kulturne dediščine.

Slovesno odprtje poti s kulturnim dogodkom Rimski dan pripravlja Zavod Ivana Cankarja Vrhnika.

TTA

Prejšen članekTurizem z učinkom: celovit odgovor na izzive sodobnega turizma
Naslednji članekDan jagod in špargljev na Bregu pri Litiji

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here