Pisana in sladka velikonočna razstava v Vrbljenem z 2800 pirhi

0
531
Na ogled so postavili skoraj 3000 pirhov.

V občini Ig, ki je le deset kilometrov od Ljubljane in šteje okrog osem tisoč prebivalcev, je 25 vasi, ki so posute na skrajnem robu ravnega sveta Ljubljanskega barja. Med njimi je tudi Vrbljene pod vznožjem gore Krim ob reki Iški, ki slovi daleč naokrog po bogati velikonočni razstavi.

Pavle Hevka, predsednik Turistične zveze Slovenije, je čestital domačinki Jelki Minatti in Marjanu Žagarju, predsedniku Turističnega društva Krim, za pisano in sladko ter bogato velikonočno razstavo.
Miza z dobrotami za velikonočni zajtrk.
Na ogled so postavili tudi opremljeno staro »hišo« s črno kuhinjo.

Članice in člani Turističnega društva Krim jo pripravijo v dvorani tamkajšnjega gasilskega doma in letos je razstavljenih kar 2.800 pirhov ter sila bogato obložena zelo velika miza z dobrotami, ki so jih spekle pridne domačinke. Med drugim potico z regratom in šunko, pa s kokosom in suhimi slivami, beljakov kolač z limono in druge, v glavnem sladke dobrote. »Pekle smo sedem dni, tudi ponoči med 22. in 3. uro zjutraj. Takrat elektrika drugače peče – boljše, pa še mir smo imele,« povedo nasmejane in hudomušne domačinke Iva Lesica, Mojca Lenarčič in Hermina Oblak.

Domačinke Iva Lesica, Mojca Lenarčič in Hermina Oblak so dobrote pekle tudi ponoči – »ko elektrika boljše peče«.
Na razstavi so ob ženski in moški narodni noši še obleke, stare sto in več let – »od naših babic in prababic«, pove Marjan Žagar.

Na ogled razstave prihajajo od blizu in daleč, tudi iz Argentine. »Roke naših žena, ki so prave ljudske umetnice, so zlate,« pravi župan Janez Cimperman, ki je na čelu občine Ig že dve desetletji, toliko let kot vestne domačinke pripravljajo velikonočno razstavo.

»Pri nas izdelujemo butarice tudi iz bršljana,« pravi Marjan Žagar.
Razstavo krasijo cvetlice, ki so jih domačinke ročno izdelale iz krep papirja.

Tekst: Duša Podbevšek – Bedrač

Foto: G.B.

Prejšen članekPostojnska jama – svetovni dragulj
Naslednji članekDigitalizacija kulturne dediščine – grad Podsmreka

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here