Stolp zdravja in veselja na Rudnici kot stičišče pešpoti

Razvejano omrežje pešpoti, kjer se stikajo lokalne pešpoti iz smeri Tinjskega in Podčetrtka ter se jim pridružujejo odseki evropske pešpoti E-7, je kar klicalo po skupnem stičišču, ki bi ponujalo razgled z enega od domačih vrhov rudniškega hribovja. Nekoč številni delujoči rudniki so Rudnici dali ime, njeno hribovje pa sestavljajo griči Olimske gore, Male Rudnice, najvišji vrh Plešivec ter sosednji, 622 m visok Silavec. Ravno na slednjem je mesto dobila 40 metrov visoka turistična zanimivost, posvečena zdravju in veselju.

Skoraj 40-tonska jeklena konstrukcija stoji na temeljih iz 100 m3 betona.

Poseben čar vrhov je razgled, ki se razprostira v daljavo. Da bi pogled segel še dlje, poleg velikega dela Slovenije tudi na sosednjo Hrvaško, in tako privabljal tako domače kot tuje turiste ter predstavljal privlačno točko za številne rekreativce, se je začela uresničevati ideja o razglednem stolpu. Leta 2018 je tako po desetletju dogovarjanj o lokaciji postavitve razglednega stolpa občina sprejela spremembo prvotnega načrta. Stolp je po potrjenem občinskem prostorskem načrtu naposled zrastel na zemljišču Slovenskih državnih gozdov. Prva zemeljska dela, ki jih je izvajal lokalni podjetnik Alojz Škorjanec, so stekla februarja 2019. Postavitev konstrukcije je prevzelo podjetje Lesnina MG Oprema, ki je skoraj 40-tonsko jekleno konstrukcijo postavilo na temeljih iz 100 m3 betona. Zelo dejavno vlogo v projektu postavitve stolpa, katerega izvedba je bila v celoti financirana iz denarja občinskih turističnih taks, je prevzel lokalni občinski svetnik Gojko Lončarič.

Stolp zdravja in veselja je 40 metrov visoka jeklena konstrukcija, do razgledne ploščadi katere vodi 185 stopnic. Močno ogrodje stolpa lahko prenese težo 300 obiskovalcev naenkrat, a je zaradi zagotavljanja varnosti obisk omejen na 60 čudovitih razgledov željnih glav. Da bo nova turistična pridobitev postala priljubljena izletniška točka, so pričali številni obiskovalci, ki so stolp obiskali že pred uradnim odprtjem julija 2019. Novo stičišče številnih tematskih in pohodnih poti v občini Podčetrtek je v družbi predstavnikov lokalnih turističnih ponudnikov, planinskih društev, županov sosednjih občin, direktorja družbe Slovenskih državnih gozdov Zlatka Ficka, direktorice STO-ja mag. Maje Pak, predsednika TZS-ja Pavleta Hevke ter gospodarskega ministra Zdravka Počivalška namenu predal župan Podčetrtka Peter Misja.

Pot do razgleda na Rudnici

Do razglednega stolpa na rudniškem hribovju se lahko odpravite peš, s kolesom ali avtomobilom, ki ga boste pustili le nekaj deset metrov pod stolpom. Vsekakor pa domačini in tudi mnogi turisti najraje izberejo katero od številnih pešpoti. Glede na zahtevnost se lahko odločate med možnostmi daljših, krajših ali krožnih poti, ki vodijo iz Podčetrtka do okoliških vrhov. Terme Olimia v sklopu animacijskega programa organizirajo tedenski vodeni pohod na stolp za svoje goste. Lahko pa se do stolpa podate tudi sami, saj zelo dobre in natančne markacije, za katere predano skrbijo lokalna planinska društva Pristava in Podčetrtek, vodijo po zgledno urejenih gozdnih, makadamskih in ponekod tudi asfaltiranih poteh. Sprehod po panoramskih poteh v objemu spokojne narave je tako varno in prijetno doživetje za vse vrste pohodnikov, med katerimi so tudi družine z malimi otroki.

Enourna umirjena hoja po nezahtevni pešpoti od lokalne cerkve sv. Lovrenca v trgu Podčetrtka, ki se nadaljuje ob Svinjskem grabnu in naprej skozi gozd pod gradom Podčetrtek, nato pa po označenih planinskih poteh, mimo Vebrovega travnika in po slikovitih kozjanskih pobočjih, vas bo nagradila z bajnim razgledom z vrha stolpa, kjer najdete še daljnogled za natančnejša opazovanja okoliških gričev ter smerokaz, ki kaže v smeri pomembnejših vrhov daljne okolice.

Stolp so uradno odprli junija 2019, na odprtju pa je sodeloval tudi predsednik TZS Pavle Hevka ter župan Podčetrtka in podpredsednik TZS Peter Misja.

V neposredni bližini stolpa

Za urejenost stolpa in njegove neposredne okolice ter poti skrbi Planinsko društvo Pristava, ki ga vodi Stanko Drofenik. Ob vznožju stolpa je društvo postavilo stojnico, kjer ob sobotah in nedeljah pohodnikom nudijo pijačo. V njihovi domeni je tudi bližnje zavetišče Šmarnica, le lučaj stran od stolpa. Pri zavetišču, kjer se lahko spočijete, za okrepčilo pa je potrebna predhodna najava, se odpira veličasten razgled na dolino in hribovje Tinjskega. Zato je tukaj mesto našla ena od slavnih klopic ljubezni, društvo pa ob vsakoletnem prvomajskem pohodu na stolp pri zavetišču pripravi druženje za vse pohodnike. Poleg omenjenega tradicionalnega prvomajskega pohoda, majhno, a nadvse dejavno društvo organizira mesečne pohode in skrbi za markacije v krajevni skupnosti Pristava ter pešpoti, vključno z evropsko potjo E-7. Ključnega pomena za uspešno delo različnih lokalnih društev v Podčetrtku je že od nekdaj sodelovanje. Tako za južni del rudniškega hribovja in Veliko Rudnico skrbi prav tako dejavno Planinsko društvo Atomske toplice Podčetrtek.

Pešpoti po rudniškem hribovju vas bodo pripeljale tudi do Albinovega počivališča na Plešivcu, Lovskega bivaka Lovske družine Podčetrtek, Zmajevega jezera, pravljične Koče pri čarovnici in številnih turističnih znamenitosti Olimja od Minoritskega samostana, Jelenovega grebena, Čokoladnice Olimje do domačij Amon in Haler.

Občina Podčetrtek je že dolgo trdno zasidrana na zemljevidu najzanimivejših in priljubljenih destinacij v Sloveniji. To ji uspeva z zadovoljevanjem potreb sodobnih gostov, ki tukaj najdejo poleg vrhunskih nastanitvenih kapacitet in wellnessa, kulinarične dobrote, avtentične zgodbe, izvirna doživetja in dobro počutje ter celostno zdravje. Pomen vsega tega so v občini s predanimi turističnimi ponudniki in nadgrajevanjem sodelovanja ter uresničevanja drznih idej prepoznali že pred več desetletji in po tej uspešni poti se kraj razvija še naprej.

Besedilo: TD Podčetrtek

Fotografije: Amadeja Knez