Plemenitost zamisli in žlahtnost zgodb

Ruska dača

0
855
Ruska dača v Zgornjih Gameljnah pri Ljubljani Foto: arhiv Ruska dača

Ruska dača v Zgornjih Gameljnah pri Ljubljani, primer ruske počitniške hiše, ki je bila v zemljiško knjigo vpisana že leta 1879 in je odtlej zamenjala že niz lastnikov (zdajšnji je dr. Aleš Musar, tudi direktor podjetja Ruska dača), je zgolj najbolj reprezentančni del istoimenskega podjetja. Podjetja, ki združuje kulturna, kulinarična, zgodovinska in potovalna doživetja ter v slovenskem prostoru piše prav posebne, žlahtne zgodbe.

Primestna Vila Ruska dača

Zeleni salon – ruska eleganca Foto: arhiv Ruska dača

Zdaj je to kulturni spomenik, ki po zadnji prenovi, ta se je končala junija letos, navdušuje s podobo iz leta 1908. Obnovljeni so vsi vitraži, posebne notranje poslikave sten v posameznih sobah, obnovljen je lesen strop in vsi tlaki. V pritličju je ohranjen tudi štiribarvni brušeni terazzo. Vsak kos pohištva, vsaka slika, vsaka skodelica, vaza, knjiga, lestenec, stenske luči – vse je bilo skrbno izbrano in sega v čas med prelomom stoletja in prvo svetovno vojno.

Na ogled in zgodovinsko popotovanje vabi ob sobotah ob 11. in 12. uri, ko na vodenem ogledu spoznavate plemenito vilo, ki se predstavlja kot v preteklost ujeta zgodba, ki zbuja slutnjo premožnejšega slovenskega meščanstva z začetka 20. stoletja. V enem od salonov lahko popijete čaj in pokusite hišno torto Napoleon. Na pomlad bodo odprli še kavarno poletnega vrta.

Cena doživetja Ruske dače za štiri osebe je 200 evrov in vključuje 45-minutni vodeni ogled s pogostitvijo: steklenico šampanjca Ruska dača (0,75 l) in 15 gramov kaviarja Ruska dača, postreženega na toastu ali blinih z maslom. Sicer je ambient primeren za poslovne in druge dogodke, predvsem pa za trenutke, ki v zasebnem ali poslovnem življenju pomenijo poseben dogodek, mejnik ali pomemben trenutek.

Rolls Royce Phantom VI

Rolls Royce Phantom VI, to plemenito vozilo, prav tako spada v ponudbo Ruske dače, da je za prevoz  njenih gostov čim bolje poskrbljeno. Phantom VI je zadnja generacija klasičnih Rolls Roycev, kjer je velika potniška kabina s pomično stekleno pregrado ločena od vozniškega dela. Ročno so ga izdelovali kar dve leti, leta 1971 ga je za svoje službene potrebe kupila princesa Aleksandra, sestrična britanske kraljice Elizabete II. Kot članica kraljeve rodbine je imela veliko častnih in delovnih obveznosti. Avto se je leta 2018 znašel na dražbi v Goodwoodu, kraju, kjer ima Rolls Royce svojo novo tovarno in kjer se na bližnjem posestvu zvrsti nekaj ekskluzivnih avtomobilskih dogodkov na leto. Ker je dr. Aleš Musar študiral na univerzi Lancaster in svoj doktorat prejel celo iz rok princese Aleksandre, ki je bila do leta 2004 njena rektorica, je bil Rolls Royce že vprogramiran v eno plemenitih zgodb Ruske dače.

Blagovna znamka z butičnim razlikovanjem

Prva lastna blagovna znamka šampanjca v Sloveniji Foto: Renata Picej

Razvoj blagovne znamke Ruska dača že v svoji strateški zasnovi vključuje edinstvene, butične storitve, zato možnost najema limuzine Rolls Royce ali potovanja v manjših skupinah v kraje, ki navdihujejo ljubitelje drugačnosti, pa tudi najem vile za prenočitve, namenjene  le enemu najemniku za največ deset oseb.

Ruska dača pa razvija in oblikuje tudi prav posebne, lastne kulinarične izdelke in jim nadeva slovenske blagovne znamke, dosegljive le v njihovem butiku. Za posebne priložnosti, kjer se okus, estetika in dizajn združijo v triangel harmonije. Ustvarjalci znamke so že predstavili prva izdelka iz kulinarične linije, kaviar in šampanjec.

Pravi kaviar – tisti, ki se tudi uradno sme tako imenovati – pridobivajo iz rib družine jesetrov. V Ruski dači so za kulinarično doživetje izbrali kaviar ruskega jesetra (Acipenser gueldenstaedtii), ki velja za najbolj tradicionalnega med vrhunskimi kaviarji in med poznavalci za enega najbolj cenjenih. Je pravi in prvi kaviar slovenske blagovne znamke. Za Rusko dačo ga pripravlja priznani italijanski proizvajalec Caviar Giaveri.

Šampanjec je najslavnejše peneče se vino na svetu in le šampanjec, ki prihaja iz francoske Šampanje, pripravljen zgolj in samo po tradicionalni, šampanjski metodi, se sme tako imenovati. Seveda ob izborni sortni sestavi iz modrega pinota (poskrbi za strukturo), pinota meunier (sadnost) in chardonnayja (finesa). Šampanjec Ruska dača prihaja iz odličnih vinogradov z oznako premier cru – prva lega – hiše Vilmart & Cie, s pobočij vasi Rilly la Montagne v Šampanji. Šampanjec Ruska dača Vilmart & Cie Grand Cellier je prva lastna blagovna znamka šampanjca v Sloveniji. K izboru so povabili poznavalca Roberta Gorjaka in se osredotočili na smer, ki najbolj odraža prefinjen značaj Ruske dače.

Potovanja z Rusko dačo

Doživetja, ki puščajo lepe spomine, so motiv stvaritev v prenekateri branži. Potovanja, ki pustijo spomine z nepozabnimi slikami, glasbo, vonjavami, okusi, in rastejo v občutenje prave radosti, je toliko teže ustvariti. A Ruska dača, ki z majhnimi skupinami in kakovostnim vodenjem pluje po oceanu zemeljskih destinacij, izbira v morju in poplavi produktov tiste posebne, ki so kot pravi sanjski otoki. Pa najsi gre za obisk mjuzikla Cats v dunajskem Ronacherju, spoznavanje Speče dežele »Sib-ir«, s svojim v polmesec zgrbljenim 640 kilometrov dolgim in 80 kilometrov širokim Bajkalskim jezerom, kjer domuje golomjanka, živorodna, prosojna in svetlikajoča se ribica, ki živi blizu dna 1642 metov globokega jezera, obisk Gruzije, kjer nagovarjajo goste s ponudbo, ki bo kot objem Kavkaza zapustila močan občutek prave odločitve in pričarala nepozabne slike Erevana s kuliso Ararata, ali Tbilisi – nekdanji Tiflis, ki dolguje svoje ime toploti, porojeni iz toplih žveplenih vrelcev. In več!

Vabijo različna potovanja, med katerimi trenutno prednjači spoznavanje Rusije. Sankt Peterburg, seveda! Na več načinov. In v pripravi so druga; z nepozabnim posebnim vlakom od Moskve do Ulan Batorja, pa do Murmanska. Napoveduje se vlak do Severne Koreje …

Renata Picej

Prejšen članekPristno prleško s humornim temperamentom
Naslednji članekVesel, šegav in poln norčij – prihaja pustni čas

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here