Tisočletna voda za dobro počutje

Ledeniški velnes v hotelu Špik

0
1363

Pod hotelom Špik v Gozdu Martuljku je zajetje ledeniške vode, stare več kot tisoč petsto let. Kranjskogorska družba Hit Alpinea, h kateri spada hotel, je vodo po odkritju leta 2015 zaradi njene edinstvenosti kmalu začela uporabljati v hotelskih programih dobrega počutja. Ledeniška voda namreč vsebuje nadpovprečen delež oligomineralov, ima idealno razmerje med kalcijem in magnezijem (2:1), nevtralni pH, je diuretik, ki ugodno vpliva na počutje, in ima nizko vsebnost natrija. Številni izviri vode se med kroženjem onesnažijo s strupi iz okolja in sledovi farmacevtskih izdelkov, voda iz podzemnih ledeniških jezer pod Martuljkom pa že več kot tisočletje nedotaknjena leži globoko v zemlji.  Dandanes vemo, da je čista voda že skorajda razkošje …

Foto: arhiv Hit Alpinea

Najprej so z njo napolnili bazene. Plavalni je popolnoma napolnjen z ledeniško vodo, medtem ko so preostali bazeni polnjeni z mešanico navadne in ledeniške vode. V vseh bazenih je voda ogreta in je idealna za hidroterapije: za rehabilitacijo po različnih poškodbah (hrbtenice, sklepov, zlomov in podobno) in po bolnišničnih stanjih, za vodno telovadbo … Ledeniška voda se uporablja tudi v savnah, v ohlajevalni kopeli, iz nje pa se dela tudi ledena stena v savni z ledom.  V obeh primerih je uporabljena 100-odstotna ledeniška voda.

Masaža z ledeniškimi kamni

Foto: arhiv Hit Alpinea

Ledeniška voda je postala tudi sestavni del programov dobrega počutja. Goste najbolj navdušuje masaža z ledeniškimi kamni različnih velikosti in oblik. Ti so iz neposredne bližine hotelskega velnesa – iz reke Save, ki izvira šest kilometrov stran v Naravnem rezervatu Zelenci. S kamni se masira celo telo (50 minut) ali samo hrbet (30 minut), se pa pri masaži ledeniške kamne kombinira z bazaltnimi. Prve najprej ohladijo v kristalno čisti ledeniški vodi. Maser gosta najprej namaže in rahlo zmasira s hladilnim oljem, zatem pa sledi masiranje z ledeniškimi kamni, ki se jih izmenično kombinira z vročimi bazaltnimi kamni. Ledeniški povzročijo krčenje krvnih žil, pri masaži z vročimi kamni pa se žile razširijo, in tako se povečuje občutek toplote in prekrvitve. Na koncu se celotno telo tonificira z ledeniško vodo v razpršilu. Masaža je terapevtska in pomaga pri odpravljanju napetosti, izboljša prekrvitev in pripomore k harmoničnemu delovanju celega telesa.

Vsestranskost ledeniške vode

Poleg masaže z ledeniškimi kamni so pripravili še štiri ponudbe, obogatene z ledeniško vodo: vlažilno nego telesa za izsušeno kožo, obogateno z ledeniško vodo, alpsko ledeniško nego telesa in obraza, ledeniško masažo za utrujene noge in vlažilno nego obraza, obogateno z ledeniško vodo. Pri preostalih storitvah so navadno vodo zamenjali z ledeniško in jo tudi tako vključili v ponudbo velnesa. Pri vseh tretmajih se uporablja pršilo, ki si ga lahko gost tudi kupi v hotelski velneški recepciji. Ledeniška voda se lahko uporablja za hidratacijo kože (obraza, telesa, rok), po športnih aktivnostih, po depilaciji in britju, po sončnih opeklinah, priročna je na potovanju. Ker je njena sestava tako čista, je primerna za vse tipe kože.

Simona Rozman

Prejšen članekSlovenija še ni destinacija za daljše počitnice
Naslednji članekPo Plečnikovi Ljubljani letos tudi s kolesom

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here