Nageljni so simbol gorenjske ljudske dediščine in tradicije

0
791

Minilo je 20 let, odkar so se člani takratnega upravnega odbora pri Gorenjski turistični zvezi odločili nageljne ohraniti kot avtohtono rastlino Gorenjske. Tako je vse od leta 2000 potekala akcija GTZ ‘Vrnimo gorenjski nagelj na okna in balkone’, ki je bila del programa GTZ. Zveza se je za ta projekt odločila v okviru akcije Turistične zveze Slovenije ‘Moja dežela – lepa in gostoljubna’.

“Vrnimo gorenjske nageljne na okna in balkone je akcija GTZ, ki poteka že vse od leta 2000.

V letu 2013 pa se je ta program izbora za najlepše gorenjske nageljne še nadgradil. Ljubitelje nageljnov smo vsako pomlad povabili na predavanje v katero od gorenjskih vrtnarij, kjer so si izmenjali izkušnje in nasvete o vzgoji in negi nageljnov. Seveda je zbranim obiskovalcem z vseh krajev Gorenjske vrtnar delil nasvete in navodila za zdravo rast in bogato cvetenje teh žlahtnih cvetic. Prvo tako predavanje je bilo v vrtnariji Zdenke in Andreja Aljančič v Podbrezjah. Dolgo vrsto let vzgajata sadike nageljnov, ki veljajo za ene najlepših na Gorenjskem. Prvotne vršičke sta dobila v Bohinju, zadnja leta pa jih največ lahko občudujete po planinskih kočah. Njun nasvet mlajšim generacijam je: z nageljni morate biti potrpežljivi, saj rastejo počasi, ko pa zacvetijo, njihova lepota poplača ves trud in skrb. Obisk teh vsakoletnih predavanj je bil vedno dober. Največ zanimanja med obiskovalci predavanj so poželi odgovori na vprašanja, saj so predavatelja lahko vprašali za nasvete, ki so jim koristili pri negi nageljnov. Tako je tudi prijav na razpis GTZ za priznanje vsako leto veliko in prejemniki se jih iskreno razveselijo.

Nageljni še zlasti lepo uspevajo na planinskih kočah.

Pri GTZ se lahko pohvalimo, da smo z akcijo pripomogli k temu, da so vrtnarji začeli bolj množično gojiti sadike, ljubitelji rož pa jih kupovati in z njimi polepševati svoje domove. Marsikatera gorenjska hiša je okrašena z nageljni, tudi balkone na metre, zasajene z nageljni, lahko vidite na Gorenjskem, predvsem pa zelo lepo uspevajo na planinskih kočah, kjer jih tradicionalno sadijo že dolga leta. Prav malo bolj svež planinski zrak jim zelo ugaja, da lahko bogato cvetijo še pozno v jeseni. V večjih gorenjskih turističnih krajih so z nageljni okrašeni nastanitveni in gostinski objekti, lepo se podajo na kmečkih turizmih, seveda tudi na stanovanjskih hišah. Veliko planinskih domov na višini okrog 1500 m se ponaša z nageljni, prav tako planšarije in apartmajske hiše, ki sprejmejo obiskovalce s svojimi dišečimi cvetovi. Ponekod jih sadijo že dolgo vrsto let, vsako leto pa opazimo kakšen nov dom, kjer so nageljni zamenjali druge balkonske rože. To kaže, da so nageljni našli mesto pri ljubiteljih balkonskih zasaditev, čeprav jih je težje vzgojiti in vzdrževati kot ostale balkonske rože. Ljubitelji lepo okrašenih domov jih sadijo prav zaradi njihove lepote in tradicije.

Leta 2004 je bil pri GTZ ustanovljen tudi klub ljubiteljev gorenjskih nageljnov. V pristopni izjavi so zapisali: »Ponosni smo lahko, da vsem, ki obiskujejo našo deželo in našo prelepo Gorenjsko, lahko pokažemo tudi avtohtono cvetje, ki krasi gorenjske domove.«

Prva leta je komisija GTZ ocenjevala vse nageljne, tako gorenjske kot švicarske. Akcija je bila sprva namenjena podeželskim domovom, vendar so lepo uspevali tudi v mestih. Iz leta v leto je bilo prijav več. Sprva so priznanja prejemali tudi gojitelji švicarskih nageljnov, v zadnjih desetih letih pa se je komisija odločila, da so priznanja namenjena samo pravim gorenjskim nageljnom, in vsako leto so priznanje prejeli le trije.

Tej avtohtoni gorenjski rastlini so posvetili številne publikacije.

Publikacija je izšla v okviru 20. obletnice akcije Gorenjske turistične zveze ‘Vrnimo gorenjski nagelj na okna in balkone’ in je posvečena vsem ljubiteljem nageljnov.

V knjižici najdete veliko slikovnega gradiva, ki se je v 20 letih zbralo v arhivu GTZ – predvsem slike domov, ki so jih prijavitelji pošiljali na razpis za izbor najlepših nageljnov.

V knjižici je seznam vseh prejemnikov priznanj v zadnjih 20 letih. Sodelovali so skoraj vsi gorenjski kraji, saj skoraj ni vasi, kjer ne bi vsaj ena hiša gojila nageljnov.

Nasveti, kako so jih gojili in predvsem prezimovali, se v teh letih močno razlikujejo. V zadnjem delu knjižice so napisani podrobni nasveti Gašperja Stanonika, predavatelja zadnjih nekaj let.

Pri GTZ bomo tudi v bodoče še nagrajevali ljubitelje gorenjskih nageljnov. Vedno smo na voljo za nasvete in pomoč pri izboru sadik in morebitnih težavah pri gojenju. Zato: korajža velja, poskusite vzgojiti nageljne tudi mlajši ljubitelji rož!

Besedilo in fotografije: Mirjam Pavlič, Gorenjska turistična zveza

Prejšen članekV Škrbino, da boste zdravi kot dren
Naslednji članekNa izlet v Rogatec: Kjer domujejo štalunci, štepih na čapljo …

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here