Popotovanje od grozdja do kozarca vina

0
295

Puklavec Family Wines je ena vodilnih slovenskih vinskih kleti, aktualni, že tretjič zapored in skupno šestkratni dobitnik naziva vinar leta (2022, 2021, 2020, 2018, 2016, 2014). Vinska zgodba družine se je začela leta 1934, ko je Martin Puklavec zastavil vizijo – skupaj ustvarjati najboljša vina. Od leta 2009 za klet ponovno skrbi družina Puklavec, ki še vedno ohranja temeljne vrednote: strast, trdo delo in predanost najvišji kakovosti. Puklavec Family Wines je prejemnik mednarodne medalje Decanter Platinum za šipon iz linije Seven Numbers ter hkrati prejemnik priznanja za eno izmed najboljših vin na svetu po izboru revije The Drinks Business za sivi pinot linije Seven Numbers.

Lastniki trte se obvezno udeležijo trgatve, tudi Pavle Hevka, predsednik Turistične zveze Slovenije (na sliki z vinsko kraljico leta 2019 Meto Frangež in novinarko Dušo Podbevšek – Bedrač).

V podjetju se močno zavedajo pomembne vloge vinskega turizma. »Vinogradi na Jeruzalemu oziroma v Ljutomersko-Ormoških goricah spadajo med tri odstotke najugodnejših vinskih leg za bele sorte na svetu. Pokrajina je prečudovita in tradicionalna kulinarika z mesom iz tünke, kolinami in različnimi pogačami imenitna. Tako smo vinska dežela in dežela pogač, ki jo gostje žal premalo poznajo. Zato si prizadevamo, da bi območje doma in po svetu promovirali kot turistični cilj Jeruzalem Slovenija,« pravi Sonja Erčulj, vodja marketinga v podjetju Puklavec Family Wines.

Sonja Erčulj (na sliki levo) na VIP-trgatvi z vinsko kraljico leta 2016 Saro Stadler

Obisk njihove kleti v Ormožu je pravo doživetje, saj se v njej prepletajo zgodovina in inovativne rešitve. Klet je zgrajena v obliki stolpa, povezuje jo 170 slikovitih stopnic do globine 25 metrov. Obsega kar sedem etaž, od tega jih je pet vkopanih v teraso ob reki Dravi. »Ob obisku kleti v družbi strokovnjakov gosti doživijo popotovanje od grozdja do kozarca vina. Poleg prevzemnega mesta, prešne hale, starih tankov in sodov ter peninske dvorane pa lahko v kleti obiskovalci vidijo tudi največji arhiv vina, v katerem hranimo okrog 254.000 steklenic najboljšega vina. Na koncu obiska sledi najboljše – pokušina vina v naši vinoteki,« vabi v ormoško klet Sonja Erčulj. Obiskovalcev imajo veliko, sicer pa so imeli še do nedavnega v vinogradih kar dva milijona trt, za vsakega Slovenca eno, a so jih nedavno nekoliko zredčili in jih imajo trenutno milijon osemsto deset tisoč. Med trtami v prvi vrsti prevladuje sauvignon, sledi laški rizling, lokalna sorta šipon, rumeni muškat, chardonnay, sivi pinot, renski rizling, beli pinot, traminec, modri pinot in še nekaj drugih.

Na VIP-trgatvi pri zidanici Malek vipovce trgače pričaka popolna oprema (škarje za trto, slamnik, velik dolg predpasnik …).

Med aprilom in novembrom imajo za vse goste odprta vrata tudi v Svetinjah, kjer sredi vinogradov stoji njihova izvirna in zelo lepo ohranjena Zidanica Malek. Zgradba je stara več kot 350 let in je nekoč služila kot kmetija za predelavo grozdja in vina. Obiskovalci doživijo vznemirljivo zgodbo, okušajo izvrstno vino in lahko tudi tradicionalne jedi te slovenske regije. Prav na Maleku, kot pravijo po domače, podjetje Puklavec Family Wines že vrsto let prireja VIP-trgatve, kar je zelo srčen družaben dogodek. »Skupno zgodbo z našimi vipovci smo pričeli pisati leta 2014, ko smo skupaj posadili trte šipona, sledilo je prvo opravilo v vinogradu, od leta 2016 pa se že tradicionalno vsako leto srečujemo na VIP-trgatvi. Med našimi vipovci, ki imajo trto v našem vinogradu pod zidanico Malek, so poslovneži in podjetniki, športniki, člani Republiškega turističnega drobnogleda Turistične zveze Slovenije, tudi estradniki, med njimi Nuša Derenda, Samuel Lucas, Petar Grašo … Covid nam jo je sicer zagodel, tako je je VIP-trgatev na Maleku žal dvakrat odpadla. In ko je bilo lani vse nared za ponovno tradicionalno VIP-trgatev, nam jo je zagodlo vreme. A mi na naše zaslužne vipovce nikoli ne pozabimo, zato smo namesto trgatve na Maleku pripravili martinovanje na Ljubljanskem gradu. Bilo je tako lepo, da bo verjetno tudi ta dogodek postal tradicionalen,« napoveduje Sonja Erčulj.

Besedilo in fotografije: Duša Podbevšek – Bedrač

 

Prejšen članekJanez Toplak, dolgoletni tajnik TD Vurberk: »Če dela ne bi opravljali prostovoljno, ne bi dosegli tako zavidljivih rezultatov«
Naslednji članekVinska kraljica Maja Pečarič: Vino nam pripoveduje zgodbo, ki je ne sliši vsak

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here