Pot kulturne in naravne dediščine Razkriški kot

0
692

Občina Razkrižje leži na severovzhodnem delu Slovenije, tik ob slovensko-hrvaški meji. Čeprav je med manjšimi slovenskimi občinami, na njenem prostoru najdemo nadpovprečno veliko turističnih zanimivosti.

Pot kulturne in naravne dediščine Razkriški kot je bila v okviru akcije Moja dežela – lepa in gostoljubna izbrana za najboljšo tematsko pot v Pomurju leta 2011, 2012, 2014 , 2015 in 2016, hkrati pa je leta 2012 osvojila tretje mesto, v letih 2014 in 2015 pa celo drugo mesto na državni ravni.

Prazgodovinska naselbina

Takrat je komisija v obrazložitvi zapisala, da je pot nagrajena za svojo pristnost. Redko kje v Sloveniji so namreč ohranili ljudska verovanja in tako veliko vaških muzejev, ki ohranjajo obrt kovaštva, kolarstva, dimnikarstva, čevljarstva in umetnost žganjekuhe. Ob reki Ščavnnici vabi Ivanov izvir z energijskimi točkami. V prazgodovinski naselbini si lahko spečete svoj prakruh ali orjete s kamnitim ralom. Pozdravljamo zeliščno kuhinjo, spanje v zemljanki in turistično povezovanje s hrvaško občino Štrigova!

Ivanov izvir

V okviru poti si je mogoče ogledati: prazgodovinsko naselbino, Ivanov izvir, romarsko cerkev Svetega Janeza Nepomuka, kovaški muzej in kolarsko zbirko, zeliščni vrt, oljarno, vaški ogledni samooskrbni vrt, potočni mlin, najvišji slap v Pomurju, v t. i. ulici muzejev pa so: dimnikarski muzej, čevljarski muzej, studenčarstvo, na ogled je stara mlatilnica in drugo kmečko orodje ter stara žgajarnica.

Za goste, ki bi radi pri nas tudi prenočili, so na voljo štiri popolnoma različna prenočišča: Srnečeva, Turistična kmetija Dervarič, Slomškov mlin in Apartma Zemljanka. Večina navedenih turističnih točk leži ob turistični pešpoti v Razkriškem kotu, ki je speljana vzdolž reke Ščavnice oz. Murice, od Ivanovega izvira do izliva reke Ščavnice v Muro na Gibini. Ob poti so zdravilne energijske točke, redke drevesne sorte, našli pa boste tudi mesta, kjer živijo bobri.

Pot Kulturne in naravne dediščine – Razkriški kot

V lanskem letu smo turistično ponudbo nekoliko obogatili in uredili območje Ščavnice z ekoremediacijo in gibalno motorični park Ekotura. Zanimanje javnosti pa je še posebno še pritegnila lokalna eko zdrava tržnica, kjer v samopostrežnem avtomatu vsak lahko kupi pridelke lokalnih ponudnikov.

Pomlad na severovzhodnem delu Slovenije, tik ob slovensko-hrvaški meji

Občina Razkrižje je vključena v Zeleno shemo slovenskega turizma. Pridobila si je bronasti znak Slovenia Green Destination in se tako na trgu predstavlja kot okolju in družbi prijazna destinacija.

Besedilo: Stanko Ivanušič, župan občine Razkrižje in predsednik Turističnega društva Razkrižje
Fotografije: Občina in TD Razkrižje

 

Prejšen članekVINOTOUR doživetje na vinski cesti
Naslednji članekNa Bloke, na Krpanovo pot

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here