VINOTOUR doživetje na vinski cesti

0
888

V Občini Kungota imamo trasirane in označene številne zanimive pohodniške, sprehajalne in kolesarske poti (https://www.kungota.si/objave/104): Gobarsko-kostanjeva pot, kolesarska pot Kungoška razglednica, Kolesarska pot kungoških vinorodnih gričev, Kungoška kolesarska pot brez meja, Kungoška razgledna kolesarska pot, Obmejna panoramska pot, Po Svečinskih goricah, Pot prijateljstva in kulture, Pot vinogradništva in fosilov, Sprehajalna pot na Čajžič in zadnja leta številčno najbolj obiskana Vinotour pot.

Vinotour je prva mednarodna pot nordijske hoje med vinogradi.

Vinotour je prva mednarodna pot nordijske hoje med vinogradi, ki je nastala v tesnem sodelovanju med Turističnim društvom Svečina in sosednjo občino Ratsch an der Weinstrasse v Avstriji pred enajstimi leti. Poti je danes že pet in peljejo prek dvorišč in vinogradov več kot 100 slovenskih in avstrijskih vinogradniških kmetij po več kot 80 km ustrezno označenih poteh. Od leta 2010 do danes smo organizirali več kot 60 pohodov in v našo občino privabili več kot 10000 pohodnikov.

Tudi v letu 2021 so načrtovani Vinotour pohodi. Ali se jih bomo udeležili v omejenem številu ali se bomo sprehajali v krogu svoje družine, je odvisno od stanja epidemije v Sloveniji in Avstriji!

Dvakrat letno, maja (start v Ratsch a .d. W) in septembra (start v Svečini), sta organizirana vodena pohoda po vsaj dveh poteh hkrati. Tudi med letom so organizirani pohodi ob posebnih priložnostih, ki so prilagojeni po dolžini, med njimi so nekateri postali tradicionalni: za tri kralje januarja, Valentinov februarja, aprila Jurijev, mini Vinotour – pohod otrok junija, pohod na jakobovo 25. julija, pohod ob polni luni avgusta, pohod z baklami na Pruh, kjer je predstava Tihe jasli konec decembra, in do sedaj številčno najbolj obiskani čarovniški pohod Hellovino, ki je vedno 31. oktobra. Posebnost teh pohodov je, da imajo udeleženci priložnost na njih spoznati pokrajino in ponudbo kmetij, mimo katerih pelje pot, saj jim domačini večinoma postrežejo svoje dobrote in ponudijo tudi žlahtno kapljico. Na pohodih je vzdušje izjemno pozitivno.

Tudi v letu 2021 so načrtovani Vinotour pohodi. Ali se jih bomo udeležili v omejenem številu ali se bomo sprehajali v krogu svoje družine, je odvisno od stanja epidemije v Sloveniji in Avstriji! A verjamemo in se veselimo, da bo mogoče skupaj obiskati naše vinogradnike in ostale ponudnike, poskusiti odličen letnik 2020 ter uživati v prelepih razgledih in družbi ljubiteljev lokalne kulinarike. Zato nas spremljajte na spletni strani Vinotour https://www.vinotour.si/, facebook strani https://www.facebook.com/vinonw ali instagramu @vinotourwalks, kjer vas bomo sproti obveščali o izvedbi in organizaciji predvidenih Vinotour pohodov. In ne pozabite, s palicami ali brez – vsak korak šteje!

Od leta 2010 do danes smo organizirali več kot 60 pohodov in v našo občino privabili več kot 10000 pohodnikov.

Kontakt: Pika Radmilovič (041 938 800) vinotoureu@gmail.com

Več o poteh – zemljevid: http://www.potka.si/nw_vinotour

VIDEO o poteh Vinotour v Svečini: https://www.youtube.com/watch?v=ov0ZiOHABS4

Promocija pohodništva v Sloveniji – Vinotour: https://www.youtube.com/watch?v=ov0ZiOHABS4

Oddaja ‚Heimat fremde Heimat‘, ORF oktobra 2018: https://youtu.be/m5wtSGjQ6m8

Besedilo: Pika Radmilovič

Fotografije Turistično društvo Svečina

 

 

 

 

 

 

 

 

Prejšen članekPo poti vodnih zakladov
Naslednji članekPot kulturne in naravne dediščine Razkriški kot

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here