Pozdrav jeseni 2021

0
394

V soboto, 11.09.2021 je med 12.00 in 20.00 uro potekala že 18. Turistična prireditev Pozdrav jeseni 2021. Prireditev je ob pomoči občine pripravilo Turistično društvo Starše, obiskalo pa jo je približno  500 obiskovalcev, članov društev in kmetij z dopolnilno dejavnostjo. Na stojnicah so lahko obiskovalci okušali domačo kulinariko in napitke, pomen prireditve pa je bil srečanje občanov in članov društev ter občinske uprave z županom občine. Prireditev sta obiskali delegaciji pobratenih občin Kolana in Doboj Istok, občino Mala Subotica pa je zastopal Pihalni orkester, ki je navdušil obiskovalce. Na veselici je nastopil ansambel Slovenski zvoki.

V petek zvečer je potekala okrogla miza v lovskem domu LD Starše, navzoči so spregovorili o pomenu prijateljskega sodelovanja pobratenih občin in društev.

Načelnik občine Doboj Istok, Kemal Bratić je Lovski družini Starše vročil Udruženja građana lovačko društvo »Fazanka« Doboj Istok povabilo na otvoritev njihove lovne sezone. Načelnik je tudi predsednik tega združenja v občini Doboj Istok. Na srečanju bo potekalo tudi tekmovanje v streljanju na glinaste golobe in druženje s člani njihove lovske družine v lovskem domu v Stanić Rijeci.

Stekla je tudi beseda o pobratenju občin Kolan in Doboj Istok, ter o nadaljnjem sodelovanju tako lokalnih skupnostih, kot društev iz občin. LD, društva Ajda, KUD, TD in PGD, seveda tudi kopališče v Kolanu za člane društev iz občine Starše.

V soboto se je pričela osrednja kulturno turistična prireditev z podnaslovom Pod šotorom se dogaja Pozdrav jeseni 2021. Vabljene delegacije so se zbrala v vaškem središču, od koder je potekala povorka ob zvokih Godbe na pihala iz Male Subotice do potomke stare trte. Po naročilu gospodarja trte so viničar in vinska ekipa opravila trgatev grozdja. Vse je potekalo ob zvokih godbe in ljudskih pevk Šentjanževk. Sledil je premik nazaj v vaško središče, kjer je vinska ekipa opravila prešanje grozdja.

Na prireditvi so bile tudi vinske kraljice, tudi slovenska vinska kraljica, naša Anja jih je popeljala v Rošnjo, od koder so potovale na vozu povorke starodobnikov do vaškega središča, kjer so bile tako vinske kraljice kot starodobniki predstavljeni gledalcem.

Vinska kraljica Ana Pavlin, Fotografija: Luka Rudman

Na odru je sledila predstavitev mošta potomke stare trte, katero so tudi pokusili. Predsednik TD in župan občine sta še formalno odprla prireditev, podeljena pa so bila tudi priznanja za urejeno okolje v občini Starše.

Sledila je pokušina dobrot in napitkov na stojnicah. Društva in kmetije z dopolnilno dejavnostjo so se predstavila na 29 stojnicah, ob tem pa so potekale tradicionalne razstave domače kulinarike, kjer so jih obiskovalci prireditve pokusili in kupili pri stojnicah z dopolnilno dejavnostjo s kmetij.

Prireditev, kljub stanju COVID – 19 je dosegla svoj namen, tudi v kakovosti ponudbe je bil ogromen, obiskovalci so priznavali, da so številne dopolnilne dejavnosti v ponudbi vedno boljše, da so se člani društev potrudili in pripravili veliko jedi na žlico, krompirjev golaž, golaž z divjačino, kisla juha in s tem potrdili, da še ohranjajo domačnost prehranjevanja in s tem tudi preverili kakovost svojega dela. To pa je potrdila novica, prav vsega je zmanjkalo.

Organizatorja, Turistično društvo in Občina Starše sta pred velikim izzivom v letu 2022, kako še nagraditi ponudbo na prireditvi in povezati strokovno usposabljanje na raznih področjih kulinarike, priprave domače hrane in napitkov.

In kaj ponuditi za zabavo udeležencem, letos je bil popolni uspeh, obiskovalce je navdušila Godba na pihala iz pobratene občine Mala Subotica, kateri so veliko časa igrali koračnice, veliko časa pa nam blizu znana glasbena dela. Za zaključek pa se odlično ansambel Slovenski zvoki, kateri so napolnili plesišče,  posebno mladino v večernem času.

Vzdušje na celotni prireditvi Pozdrav jeseni je bilo odlično.

Besedilo: Marjan Malek

Prejšen članekBiseri Slovenije: fotografski in likovni natečaj
Naslednji članekSrečanje gorenjskih turističnih delavcev

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here