Prikaz mlinarske dediščine Tuhinjske doline

0
885

Turistično društvo Tuhinjska dolina in Terme Snovik pripravljata etnološka dneva, na katerih bodo prikazali mlinarsko dediščino Tuhinjske doline, ki je bila v 20. stoletju tod pomembna gospodarska dejavnost. Prireditev, na kateri bo predstavljena krajevna kulturna in zgodovinska dediščina, bo 24. in 25. avgusta na prireditvenem prostoru Term Snovik.

Temelje za razvoj mlinarstva v Tuhinjski dolini so omogočili številni vodni viri in ugodna lega za sejanje žit. Mlini, žage in drugi objekti so zdaj med najbolj ogroženimi spomeniki kmečke arhitekture na Slovenskem. Da spomini na nekdanje čase ne bi šli povsem v pozabo, si bodo lahko obiskovalci na sobotnem pohodu ogledali ostanke mlinov in se seznanili z mlinarsko dediščino Tuhinjske doline.

Drugi del prireditve bo namenjen žitaricam in moki. Obiskovalci bodo spoznali postopke pridelave in predelave žit, se preizkusili v prepoznavanju žit in se naučili izdelave pekovskih izdelkov.

Od delavnic do ogleda mlinarske zapuščine

Prireditev se bo začela v soboto ob 10. uri z delavnicami pekovskih izdelkov; delavnice bodo do 13. ure, ob 14. uri pa bo pohod z ogledom ostankov mlinov. Zvečer, ob 19.30, bo KUD Ivan Cankar Šmartno v Tuhinju uprizorilo komedijo Slikar na vasi.

Ob bistrem potoku je mlin – brez moke ni kruha

Osrednji dogodek dvodnevne prireditve z naslovom »Ob bistrem potoku je mlin – brez moke ni kruha« se bo začel v nedeljo ob 15. uri. Prikazali bodo postopke pridelave in predelave žit in izdelavo testenin, pripravili bodo tudi preizkuse v prepoznavanju žit ter pokušnjo in prodajo izdelkov iz moke. Zvečer pa bosta za zabavo poskrbela Godba Tuhinjske doline in Ansambel Šus.

Janez Platiše
(vir: TD Tuhinjska dolina, Terme Snovik)

Prejšen članek»Ko se nečesa lotim, pripeljem to do konca«
Naslednji članekBogračfest v Lendavi

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here