Radgonske gorice – kraljestvo penin  

0
268

V Radgonskih goricah se že polnih 170 let – kot valovi Mure skozi mesto – pretakajo majhne skrivnosti in veliko znanje o razvajanju vinske trte, ljubkovanju grozdja in ljubezni do vina z njegovo žlahtnostjo in opojnostjo. Radgonske gorice so najstarejši in danes največji pridelovalec penin v Sloveniji. Od tod izhaja prva prava slovenska penina, danes vsem znana pod imenom Zlata radgonska penina, ki skupaj s Srebrno radgonsko penino, od sonca razvajenim Janževcem, Tramincem s črno etiketo ter drugimi vini in peninami spremljajo različne pomembne in prelomne, pa tudi čisto majhne in vsakdanje trenutke ter tako ustvarjajo tiste – najlepše.

Vinska klet Radgonske gorice.

»Konec lanskega leta smo s ponosom praznovali 170-letnico, ki priča o dolgoletni tradiciji, temelječi predvsem na znanju, ki je omogočilo tudi nastanek in razvoj izdelka, kot je Untouched by Light. Ustvarili smo prvo peneče se vino na svetu, pridelano v popolni temi, ki bo čez nekaj dni kot tretji letnik na voljo kupcem v omejeni količini 2000 steklenic,« je povedal direktor Radgonskih goric Borut Cvetkovič.

Pridelano v popolni temi

Kot kažejo raziskave, izpostavljenost vina dnevni svetlobi ali umetni razsvetljavi povzroča spremembe v aromi. In ker se torej najboljše stvari dogajajo v temi, s tem geslom penino Untouched by Light pridelujejo brez dotika svetlobe. Nočna trgatev, za vrtenje steklenic in pakiranje uporabljajo očala za gledanje v temi, vino v popolni temi zori dve do tri leta, ko penina zapusti klet, jo ščiti steklenica iz črnega stekla, prav tako je steklenica zaradi dodatne zaščite od svetlobe in ultravijoličnih žarkov pakirana v vakuumirane vrečke.

Pri tej edinstveni penini gre po besedah enologinje Radgonskih goric Klavdije Topolovec Špur za penino navdiha. »Posebnost obiranja v temi, v majhne zaboje, ko je hladno; posebnost predelave grozdja in predvsem kasnejšega zorenja v popolni temi se kaže v karakterju penine. V bistvu se vse, kar grozdje prinese iz vinograda, mošt ter kasneje vino, ohranja in danes kaže v tej penini. Tako lahko pokušamo penino, kjer je terroir res prišel do izraza. Zadnji kamenček v mozaiku pa predstavlja tradicija pridelave penine v kleti Radgonske gorice, podkrepljena z znanjem in sodobno tehnologijo pridelave,“ je pojasnila Topolovec Špur.

Penina Untouched by Light je dostopna prek spleta www.untouchedbylight.com in v Domu penine v Gornji Radgoni.

Ker mora tudi tradicija v korak s časom, so se v Radgonskih goricah odločili za celovito prenovo podobe celotne linije penin.

»Nova podoba še vedno ostaja prepoznavna v krivuljah etikete, vendar pa smo tokrat predvsem z dvodelnostjo etikete in s še večjim poudarkom na barvah posameznih okusov te uspeli še bolj poudariti, tako da bo razlikovanje med posameznimi članicami naše peneče se ponudbe v prihodnje še lažje,« pravi vodja prodaje Sandi Brumen.

Penina “Untoucheb by Light” je bila na voljo kupcem v omejeni količini 2000 steklenic.

»Vinski turizem s poskušnjami in dogodki, kjer predstavljamo zgodbe od začetka naše peničarske dejavnosti leta 1852 do danes, razvijamo že dolgo. V treh osupljivih kleteh, vgrajenih v grajski hrib, in z neštetimi zgodbami tradicije in inovacij, kot sta Winebiking in Untouched by light, smo na podlagi povpraševanja in svetovnih trendov pogumno začrtali korak naprej v vinski turizem. Ta bo v Jurkovičevo ulico v prihodnjih letih prinesel številne novosti, ki bodo oblikovale edinstveno turistično destinacijo,« je povedala vodja turizma Martina Ficko.

Na nekdanjem Gornjem grisu, trgovsko že nekdaj ključnem delu mesta in širše okolice, želijo na podlagi zgodovinskih dejstev in razvoja vinskega turizma ustvariti ulico edinstvenih doživetij. Z nakupom propadajočih zgradb so že začeli projektirati butični RG hotel, sodobni muzej vinogradništva, destilarno in delikateso. Naložba bo vredna okoli 5 milijonov evrov, v ulici doživetij pa bo mogoče začutiti esenco kraja, domačinov, vinske trte in zgodovinsko pomembnih trgovskih poti po reki Muri, ki je danes del biosfernega območja.

Jurkovičevo ulico želijo zaščititi kot Unescov spomenik naravne in kulturne dediščine, vse našteto pa ponuditi  ožji in širši okolici ter seveda tudi povezovati naš vinski turizem s ponudbo toplic v Radgoni na drugi strani Mure.

Več informacij: 

Radgonske gorice d.o.o. | Jurkovičeva 5, 9250 Gornja Radgona, Slovenija |

T +386 2 564 85 10, F +386 2 561 10 39, www.radgonske-gorice.si

 

Penina Untouched by Light je dostopna prek spleta www.untouchedbylight.com in v Domu penine v Gornji Radgoni.

 

Prejšen članekDobrodošli v Ribnico
Naslednji članekNatečaj in razstava ob Mednarodnemu dnevu gozdov

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here