Kjer s(m)o torbarji doma

Moja dežela – lepa in gostoljubna 2019: Postojna

0
1065

Postojna je poleg čudovitih naravnih znamenitosti in zanimivih ljudi tudi kraj, poln zgodb in skrivnostnih legend. Že samo ime Postojna vabi ljudi, da ostanejo pri nas, saj pomeni tudi »postojáti ali postati«. Ne brez razloga – kot boste kmalu ugotovili tudi sami …

Bi se želeli spočiti? Bi se želeli kaj naučiti? Bi radi doživeli kaj adrenalinskega? Potem so naši kraji pravšnja destinacija. Z veseljem in odprtih rok vas pričakujemo s svojo večtisočletno zgodovino, mistiko, legendami in vrhunsko ponudbo. Izkušnje pa si boste ustvarili sami.

Slikovit Predjamski grad Foto: Tomaž Penko
Postojnski mestni park Foto: Ivan Majc
Titov trg Foto: arhiv Občine Postojna

»To je nov svet. To je paradiž!« je vzkliknil Luka Čeč ob odkritju Postojnske jame davnega leta 1818. In odtlej smo del svetovnih čudes. V naši destinaciji imamo številna čudesa, ki vas bodo navdušila. Smo središče krasoslovja, tako da nikakor ne smete zamuditi stalne razstave Muzej krasa v Notranjskem muzeju Postojna, kjer si lahko ogledate izvirni zaklad iz Predjamskega gradu. Sprehodite se lahko po čudovitem Planinskem polju ali starem mestnem jedru Postojne, kjer domačini radi pravimo, da vsaka hiša in ulica skrivata svojo, prav posebno zgodbo.

Pogled tod uhaja tudi proti Nanosu Foto: Miha Krivic

Pri nas lahko odkrivate legende in uživate v različnih aktivnostih pod zemlji in nad njo, v vodi in zraku. Lahko se podate na pot peš ali s kolesom in odkrivate neokrnjene gozdove ter bližnje vrhove. Uživate lahko v opazovanju gozdnih živali, poleti se lahko osvežite v reki Unici, kamor se ribiški navdušenci vsako leto vračajo na muharjenje. Podoživite raziskovanje jam na povsem edinstven način v sklopu jamskega trekinga ali ogleda s čolnom. Tistim, ki ste radi pod oblaki, pa priporočamo sapo jemajoč panoramski polet nad našo destinacijo.

Postojno in okolico iz leta v leto obišče več turistov, poleg velikega števila obiskovalcev pa se lahko pohvalimo tudi z izvorno kolekcijo spominkov, ki jih odlikujejo izvirni, sodobno interpretirani motivi Predjamskega gradu, Erazma Predjamskega, človeške ribice in zmaja iz Postojnske jame ter pogumnega pastirčka Jakoba. Gre za nabor podob, ki so ambasadorji našega območja in obiskovalce pritegnejo predvsem zaradi privlačnosti lokalnih zgodb. Vsak motiv ima svoj čar in svojo zgodbo, ki je dokaz, da lahko s ponosom širimo glas o lepotah naših krajev, našem znanju, ustvarjalnosti in iznajdljivosti.

Ali veste, da smo Postojnčani torbarji?
Že poznate zgodbo o pogumnem pastirčku Jakobu, ki je ukanil zlobnega zmaja iz Postojnske jame? Kako je to pravzaprav povezano s tem, da s(m)o Postojnčani torbarji?
Legenda pravi, da je nekoč v Postojnski jami živel grozen zmaj, ki so se ga vsi bali. Okoliški prebivalci so na pomoč poklicali iznajdljivega pastirčka Jakoba, ki je zmaja ukanil tako, da mu je za obrok prinesel z apnom napolnjeno telečjo kožo.
Ko se je pošast po obedu napila vode, jo je razneslo. Domačini so Jakobu v zahvalo za njegov pogum na začetku vasi postavili kip, iz ostankov zmajeve kože pa sešili torbo, in vse odtlej naprej s(m)o Postojnčani znani kot »torbarji«.
Kip, ki so ga pogumnemu pastirčku Jakobu v čast postavili hvaležni domačini, si lahko ogledate na začetku vasice Šmihel pod Nanosom.
Predstavljamo finaliste letošnjega tekmovanja TZS Moja dežela – lepa in gostoljubna, tradicionalnega tekmovanja z osrednjim poslanstvom urejanja in ohranjanja okolja. Kako so se uvrstili posamezni kraji, o katerih boste brali oziroma berete na teh straneh, pa bo znano prihodnji mesec na Dnevih slovenskega turizma 2019 v Ljubljani na prireditvi TZS 13. novembra.
Prejšen članekZelena oaza miru in zdravja
Naslednji članekDestinacija odličnosti 2019

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here